מכירים את המיתוס על הפילים שמשתכרים מפירות עץ המרולה, זה שמפירותיו מכינים את ליקר האמרולה ב #דרום_אפריקה, #אפריקה?
האם זה הגיוני בכלל?
ובכן, לא. קודם כל, הפילים ממש אוהבים את פירות המרולה הטריים ונוהגים לקטוף אותם ישירות מהעצים, כך שאין שום סיבה הגיונית שהם יחכו שהפירות ינשרו מהעץ ויתססו לפני שהם יאכלו אותם.
חוץ מזה, פילים הם חיה גדולה. כדי להשתכר מפירות המרולה, פיל צריך לאכול 1,400 פירות מותססים בפרק זמן מאד קצר, וגם אז הוא לא צפוי להישאר שיכור למשך זמן ארוך.
אז אם הפילים בתמונה שבציוץ הראשון לא שיכורים, מה קורה להם בעצם?
ובכן, כשהם מגיעים לעץ מרולה, הם לא ניזונים רק מפירותיו, אלא גם מקליפת גזע העץ. מתחת לקליפה ישנם זחלים של החיפושית הזאת. בעוד שהחיפושית כלל לא מסוכנת, הזחלים שלה רעלים מאד.
למעשה, אנשי הסאן, שאתם אולי מכירים כבושמנים (שם שהם מאד לא אוהבים), ושחיו עד לפני כשבעים שנה כציידים-לקטים באותו אזור, נהגו למרוח את ההמולימפה של הזחלים על ראשי החץ שלהם.
אם תשימו לב, החיצים של הסאן קטנים מאד. ואכן, כשהם יצאו למסעות ציד, לא החץ עצמו הוא שהרג את החיות, אלא הרעל. אגב, אין בעיה לאכול אחר כך את הטרף, משום שהרעל אפקטיבי רק אם הוא נכנס למחזור הדם.
אבל אם הוא נכנס למחזור הדם, הוא יכול להרוג אדם בפרק זמן קצר מאד. לכן הסאן היו שומרים את ראשי החץ המורעלים בתוך שק שהיה תלוי על עץ, הרחק מהשג ידם של ילדים. חוץ מזה, הם מרחו את הרעל רק על חלקו השטוח של ראש החץ, ולא על הפינות החדות. כך, אם מישהו נשרט בטעות מראש החץ, הוא לא הורעל.
אבל איך זה קשור לפילים? חוקרים מאמינים שלפעמים הפילים, שאוכלים את קליפת עץ המרולה, ניזונים גם מהזחלים. הרעל אמנם לא נכנס למחזור הדם שלהם, אבל כנראה שאכילה של מספר רב של זחלים כן גורמת להתנהגות לא טיפוסית, משהו שמזכיר אדם שתוי.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
הצמח הזה הוא אולי לא הצמח היפה ביותר שנתקלתם בו, אבל הוא כנראה אחד המרשימים שבהם. הכירו את הוולוויצ'יה, צמח שחי במדבר נמיב ב #נמיביה וב #אנגולה, #אפריקה. #שרשור
למה הוא מרשים כל כך? קודם כל, כי הוא היה פה לפנינו, הרבה לפנינו. צמחי הוולויצ'יה הראשונים כנראה התפתחו בעידן היורה, לפני 200 מיליון שנה. כלומר, הוולוויצ'יה היא אחד ממיני הצמחים העתיקים ביותר על פני כדוה"א שעדיין קיימים היום, מה שנקרא מאובן חי.
הפרטים של הצמח הזה חיים לאורך תקופה ארוכה. הפרט הזקן ביותר המתוארך הוא בן 3,000 שנה, כלומר, הוא התחיל לצמוח קצת אחרי תחילת תקופת הברזל, קצת לפני הקמת ספרטה, ובערך כשהיפנים התחילו לגדל אורז. אבל הוא באמת זקן השבט, צמחי וולוויצ'יה אחרים צעירים בהרבה ומרביתם בני 500 שנה בלבד.
1/7 אלה ה-Sapeurs, אנשים שחיים ב #קונגו וב #קונגו_ברזוויל, #אפריקה ומשתייכים ל'אגודת האנשים האלגנטיים שיוצרים אוירה [נעימה]'. #שרשור
2/7 הכיבוש הצרפתי בקונגו ברזוויל הביא למפגשים בין גברים צרפתים שהיו לבושים במיטב האופנה הפריזאית של תחילת המאה ה-20 לבין קונגולוזים שלטשו אליהם עיניים ורצו גם. הם התחילו לרכוש פרטי אופנה עדכניים מפריז בעזרת המשכורות הזעומות שלהם.
3/7 האופנה התפשטה לאליטה האינטלקטואלית של קונגו ברזוויל, אחר כך לסצינת המוזיקה ולבסוף גם הגיעה למדינה השכנה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.