Ian Cassel (@iancassel) başarılı hisse senedini şöyle tanımlıyor: Başarılı hisse senedi seçmenin %10'u harika hisse senetleri seçmektir. Geri kalan %90 onları satmamaktır.
Günaydın portföyümü aktif yönetip defalarca kara kanıp iyi şirketlerimi satan biri olarak, bu sabah bazen karda oturmanın bazen de beklentiyi bilmenin sonucunda neye sahip olabileceğimizi yazmak istedim.
Dün tasarrufu ve fare yarışını anlattığım yazıma karşın harcamanın ya da araba almanın daha kârlı olacağını söyleyenler için bu konuyu seçtim diyebilirim. Çünkü yazının devamında yapacağım alıntı ile dolar bazlı elde edilebilecek kârları da paylaşmak istedim.
Dünkü yazıma ulaşmak isteyen olursa diye buraya bırakıyorum.
Rahmetli Yaşar Erdinç Hocanın en güzel ifadesidir: Fiyat şeytandır. İşte bu nedenle karda beklemek zararda beklemekten zor gelir insana.
Oysa yatırım için iyi yapılmış bir şirket seçimi, uzun bir maratonun ilk 100 metresidir. Daha Sonrası bu şirkete güvenerek onları satmamaktır.
Sözüm portföyünü aktif yönetenlere değil elbette ancak her seferinde uzun vadeci olmak için yola çıkıp yarı yolda pes edenlere. Bu konuda Aziz Hocam'ın (@azizserin75) 2008 yılından bir tecrübesinin paylaşmak istiyorum.
Hocam yıllar önce #froto'yu uzun vade için alıp dolar bazlı değerlendiğinde sattığı için hep pişman olmuş. Satış yaptığı düşüşlerin şimdi ne kadar da anlamsız olduğunu gördüğünü söylüyor. Yazıya ulaşmak isteyenler için buraya bırakıyorum:
30 yılda ortalama %14 getiri elde etmiş geçmiş tecrübelerinde mühendislik yatan Francois Rochon (@frochon) yatırımda başarı için üç kural tanımlıyor 💬
📌 Her 3 yılda bir borsa %10’dan fazla düşecek,
📌 Her 3 hisseden biri seni mutsuz edecek,
📌 Her 3 yılın en az birinde borsadan kötü performans sergileyeceksin,
Eğer bunlara kabullenerek yatırıma başlayabilirsen, piyasa dalgalanmalarıyla daha iyi başa çıktığını fark edeceksin.
Bu sabahki yazım bilanço dönemini kapsayan bir alıntı seçmek istedim. Robert Wilson şöyle diyor 💬: İyi bir veri mutlaka iyi bir yönetimi kanıtlamaz. İş döngüsü dışındaki bazı ekonomik faktörler, herhangi bir şirketin bir süreliğine iyi görünmesini sağlayabilir.
Her yatırımcının heyecanla beklemesi gerektiği ve sıkı sıkı takip edip çıkarımlar yapması gereken 2022 4. Çeyrek Finansal Raporlama dönemine girmiş bulunuyoruz.
Eğer dersine iyi çalışan bir yatırımcıysak aracı kurumların şirketlerimiz hakkında hazırlamış olduğu raporlarını okumuş ve yıl sonu bilanço beklentilerini incelemiş olmalıyız.
Her ay maaş için çalışıyor, sonra o maaş ile para arttırabildiğinizi fark edip yeni borçlara giriyorsanız, size yeten evinizi değiştirmek ya da sapasağlam arabanızı yenilemek fikrine kapılıyorsanız "Fare Yarışına" hoşgeldiniz. 🐁
Günaydın bu sabah uzun bir aradan sonra tutumluluk üzerine yazmak istedim. Dünkü yazımı merak edenler için buraya bırakıyorum.
Kitabında Robert T. Kiyosaki şöyle özetliyor: maaşı aldığımızda açgözlülük veya arzu, paranın satın alabileceği tüm harika şeyleri düşünmemizi sağlar. Daha sonra bir kalıp oluşur: kalkın, işe gidin, faturaları ödeyin, kalkın, işe gidin, faturaları ödeyin.
#Frigo ile ilgili kendi çalışmamda şirketim halka açıklığının çok olduğunu patronun nasıl bundan rahatsız olmadığını merak etmiştim. Şirketin yaptırımlarına ve geleceğine güvenmek için ya geri alım ya da imtiyaz çıkmalı diyordum.
Şirket bugün imtiyazlı pay kararı açıkladı.
Bu imtiyaz durumundan memnun olmayanlar için de 50 Milyon TL’lik geri alımı öldüm fiyatından (6.30₺) yapabileceklerini belirtmişler.
Ben daha yüksek bir cayma hakkıyla imtiyaz açıklar diye düşünmüştüm. Bu açıkçası iyi niyet göstergesi olurdu. Ama yapmadılar. Neden yapmadılar? Belki kötü niyetinden belki yatırım var, yakınlarda olan bedelli var ve işletme sermayesi ihtiyacı var belki bundan yapamadılar.
Howard Marks şöyle diyor: İyi zamanlarda sadece kötü dersler alırsınız. Yatırım yapmanın kolay olduğunu, bütün sırlarını bildiğinizi ve riskler konusunda endişe etmemeniz gerektiğini öğrenirsiniz. En değerli dersler ise zor zamanlarda öğrenilir.
Son bir yılda borsaya dahil olan yatırımcı profili henüz kaybetmekle ve kötü dönemlerle karşılaşmadı.
Bir şekilde borsayı sadece yükseliş ile içselleştirdi. Bu da boğa dönemi illüzyonunu doğurdu ve kendini her konuda bilgili ve kazanabilir görmesini sağladı .
Herkese merhaba bugün Ankara’da gerçekleşen @NNFHedefPortfoy ve @HKHHedefPortfoy sohbetlerinde konuşmacılar @yasaryildirimFK ve @YUNInvest’di. Oturumdan aldığım bazı notların satır başlarını sizlerle paylaşacağım. Umarım faydalı olur.
Yunus Şahin 💬
📌İmalat verilerinin geriye gittiğini görüyoruz.
📌Hizmet dönemine girdik diyebiliriz.
📌Türkiye’de ekstra durum var.
📌Dövizin sabit kalması ile sanayi etkilenebilir. Biliyoruz ki sanayi için en büyük maliyet işçilik.
📌Sanayideki maliyetlerin arttığı ve gelecek dönem marjların düşeceğini düşünüyorum.
📌Avrupa resesyonu, eur/usd paritesi ve marjları düşününce sanayici için en kötü yıllardan biri (hatta belki de son 10 yılın en kötüsü) olabilir.