Po prvním kole prezidentské volby jsem @ondras_cerny neprozřetelně slíbil osobní historku s generálem Petrem Pavlem z doby, když byl ještě v aktivní službě.
Sliby se mají plnit, zde je příběh z 10. července roku 2014 🧵
2/11
Moje první osobní setkání s (tehdy) armádním generálem Petrem Pavlem bylo mimořádně silné - mám ho totiž spojené s příletem čtyřech výsadkářů padlých v 🇦🇫 Afghánistánu na letiště Kbely 10. července 2014.
Kluci padli 8. července, dva dny před příletem. Mezitím jsme...
3/11
...jako výsadkáři dali hlavy dohromady a došlo nám, že pokud chceme rodinám padlých pomoci, musíme protentokrát rozhodit sítě i mimo kluky na útvaru.
Pokusili jsme se o veřejnou sbírku. Cíl byl vybrat alespoň půl miliónu Kč. Jak ale na to?
Pořádat veřejnou sbírku pro vojáky AČR bylo totiž v té době něco úplně bezprecedentního. Chvíli mi trvalo přijít jak na to, ale získat k tomu souhlas, to byla úplně jiná disciplína.
Dva dny poté, 10. července, jsem stál na letišti a onen souhlas stále neměl...
5/11
...a už jsem byl nepokrytě zoufalý. Nadřízení buď rozhodnout nechtěli anebo nemohli. Můj tehdejší velitel brigády mi poradil, že mojí jedinou šancí je zkusit povolení získat přímo od NGŠ, který na letišti Kbely už na přílet ostatků čekal spolu s námi.
Tak jsem...
6/11
...sebral odvahu a vyrazil spolu s kaplanem 4. brn za generálem Pavlem. Ten stal v hloučku se svými pobočníky se zasmušilým výrazem ve tváři.
Požádali jsme ho, naprosto mimo armádní "protokol" o 3 minuty jeho času. Vysvětlili jsme mu náš plán zřídit sbírkový účet pod....
7/11
...Katolickou charitou. Jediná "předpisová" reakce NGŠ měla být:
"pane majore, přijďte příští týden na hlášení a uvidíme."
Jenže generál Pavel si během 3 minut informaci ověřil ode mě, kaplana a velitele brigády a rozhodl se přímo na místě - což předurčilo vše další...
8/11
...dobře jsem totiž věděl, jak moc nejistý podnik sbírka na padlé vojáky je a že pokud nestihneme emocionální okamžik přeletu rakví v přímém přenosu, tak to skončí průšvihem.
Díky rozhodnutí generála Pavla (který tím hodně riskoval a mohl hodně ztratit) jsme to stihli...
9/11
...a to díky rychlé reakci reportéra @karelrozanek72. Po rozhodnutí generála Petra Pavla jsem k němu doběhl a vysvětlil mu situaci.
Karel to okamžitě pochopil a uklidnil mě, že to procpe do živého vysílání s tím, že číslo konta bude na obrazovce. Zbytek je historie.
Dál..
10/11
...po ukončení sbírky jsem si "vykoledoval" setkání s NGŠ v "salónku s gen. M. Pellém" na GŠ.
Ptal se, po jejím skončení, na okolnosti sbírky, moje postřehy atp. Až zpětně mi došlo, že v té době už měl v hlavě plán na vytvoření stálého Vojenského fondu solidarity.
11/11
Proč jsem to celé psal? Jednak abych splnil slib @ondras_cerny, ale i abych vysvětli, co mě na osobnosti generála Pavla tehdy zaujalo.
Schopnost rozhodnout se, pod tlakem, pro dobrou věc, i když ho to může něco stát.
Snad vám to vydrží, pane presidente 🇨🇿
DODATEK
Pokud chcete drobnou částkou Vojenskému fondu solidarity @ArmadaCR přispívat pravidelně jako já, tak tady je návod.
Fond slouží na podporu rodin padlých vojáků ve službě 🇨🇿 vlasti.
🧵 Pokud jste ještě neviděli 🎞️ film #Vlny, tak rozhodně ještě před 21. srpnem běžte.
Příběh o partě přátel, kteří se, na rozdíl od tehdejších politiků, nepodělali a bojovali až do konce. Příběh zdánlivě o @CRozhlas, ale hlavně o 🇨🇿 a nás všech.
Co mě dostalo nejvíc? ⤵️
2/4 Věrnost historii
Z příběhu vzdoru @CRozhlas v roce 1968 jsem znal jen jeho první epizodu (bitvu ve Vinohradské 12).
Nevěděl jsem nic o měsících, které tomu předcházely, ani co se dělo po invazi. Po návratu z kina mi rešerše vyrazila dech:
Zorganizovat v době před-internetové, kdy monopol na veškeré informace měl stát, dlouhodobé „pirátské“ rozhlasové vysílání navzdory okupační armádě, vyžadovalo víc než jen odvahu.
Chtělo to know-how, kumšt a spolupráci mnoha lidí.
🧵 Krátký postřeh k 🇺🇦 ukrajinské přeshraniční operaci.
Co se to vlastně děje? Je to diverzní akce, přeshraniční výpad anebo klamná operace?
Zatímco ukrajinské jednotky jsou už více než 20 km v hloubi nepřátelského území, pojďme si spolu určit smysl celé operace ⤵️
2/6
Tři hlavní možnosti kýženého výsledku operace z 🇺🇦 ukrajinského pohledu:
1. Narušení nepřátelské logistiky. 2. Získání a udržení omezeného území pro další vyjednávání. 3. Psychologický dopad na rozhodování nepřítele.
Pojďme se na ně postupně podívat operačním pohledem.
3/6 Narušení nepřátelské logistiky
Městečkem Sudža vede vysokorychlostní komunikace (u nás bychom řekli silnice I. třídy), ale zejména železnice, která umožňuje zásobování celého pohraničního pásu.
Její obsazení způsobilo 🇷🇺 logistice problémy, ale určitě ne nepřekonatelné.
🧵 Mýtus č. 1 : „🇷🇺 Rusů je tolik, že jim nikdy nedojdou vojáci.“
Současné Rusko není Sovětský svaz a nedokáže proto plně mobilizovat lidské zdroje - z důvodů technických i politických. Odpověď našlo v uplácení rekrutů, ale i to se začalo zadrhávat.
K čemu nově přistoupili? ⤵️
2/3
🇷🇺 nezbylo nic jiného než řídit se zásadou: „Když nestačí hromada peněz, nabídni dvě hromady.“
Od 1. srpna se tedy státní rekrutační příspěvek za službu na Ukrajině zvedl ze 195 tisíc na 400 tisíc rublů. S „krajským" rekrutačním příspěvkem činí 1 - 2,3 milióny rublů.
3/3
2,3 mil. rublů je v Rusku hromada peněz. Mediánová roční mzda totiž činí 1 027 882 rublů.
🇷🇺 si stanovilo rekrutační cíl tisíc vojáků denně (protože obdobný počet ruských vojáků je denně vyřazen z boje), což přidělává vrásky guvernérce ruské Národní banky.
Počet 14+1 vychází ze základního stavebního kamene tankových jednotek NATO - tankové roty. Ta má, na rozdíl od sovětské školy, nikoliv 10 tanků, ale 14.
3 čety po 4 tancích, 1 pro velitele a 1 pro jeho zástupce. Poslední tank je vyprošťovací a patří až na tankový prapor.