#AFAD veya #KIZILAY gibi sitelerin bağış ve ödeme sayfalarını taklit edenler daha önce de karşımıza çıkmıştı. Dolandırıcı bağış(!) toplayıcılara yakalanmamak için bazı önlemler alabiliriz. 👇🏼
1️⃣ Web sitesini doğrulayın: Güvenli bir bağlantıya (HTTPS) sahip olup olmadığını kontrol ederek ve kuruluşun resmi web sitesini doğrulayarak web sitesinin yasal olduğundan emin olun.
2️⃣ Kuruluşu araştırın: Bağış yapmadan önce kuruluşun bilindik olduğundan ve amacının sizin amacınızla örtüştüğünden emin olmak için kuruluşu araştırın.
3️⃣ Her linke tıklamayın: Kişisel ve finansal bilgilerinizi çalmak için tasarlanmış sahte web sitelerine yönlendirebileceğinden, istenmeyen (spam) e-postalardaki, sosyal medya gönderilerindeki veya WhatsApp mesajlarındaki bağlantılara tıklamaktan kaçının.
4️⃣ Güvenli ödeme yöntemleri kullanın: Bağış yapmak için kredi kartı veya güvenilir çevrimiçi ödeme platformları gibi güvenli ödeme yöntemlerini kullanın. (3D Secure)
5️⃣ "Aciliyet" konusunda dikkatli olun: Acil bağış taleplerine, özellikle de aciliyet hissi uyandıran taleplere karşı dikkatli olun, çünkü bunlar genellikle dolandırıcılık için tehlike işaretleridir. İnternette duygularla değil mantıkla hareket edin.
6️⃣ Şüpheli faaliyetleri bildirin: Şüpheli faaliyetleri veya web sitelerini ilgili makamlara bildirin. Özellikle platformların kendi şikayet ve raporlama sistemleri ya da CİMER'e.
7️⃣ Kuruluşun isminden emin değilseniz lisans kontrolü yapın: Kuruluşun ülkemizde bağış istemek için lisanslı olup olmadığını kontrol edin.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh