1-Açlık sadece yiyeceğe erişim eksikliği değildir, sağlıklı gıdaya erişememektir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2018 verilerine göre beş yaş altı çocuklarda bodurluk oranı % 6’dır. Bodurluğun nedeni yaşamın ilk yılında görülen ishaller ve yetersiz beslenmedir (UNICEF 2013)
2-Yoksulluk içinde yaşayanlarda, tek tip gıda ve hem de yetersiz beslenme nedeni ile obezite yaygın olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 raporuna göre, Avrupa'da aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke Türkiye. Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 66,8'i aşırı kilolu.
3-TÜİK 2021 yılı verilerine göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,8 oldu. Sürekli yoksulluk sadece yeterli gelir eksikliği değildir, en az beş yıl boyunca süren yoksulluğun devam etmesi halinde kronik yoksulluğa dönüşmesidir.
1-Yoksulluğun"utanç" boyutunu yazdım "Derin yoksulluk her gün, o günün nasıl geçeceğini, ne yiyeceğini, nerede uyuyacağını bilememe halinden itaate ve başkalarına zorunlu bağlılık haline evriliyor.
2-Bu da bireyin kendi özbenliğini yani özgürlüğünü yitirmesine neden oluyor. Bütün bu durumlar, sürekli utanç duymaya, endişeye, korkuya, belirsizliğe, haysiyet kaybına, zihinde ve kalpte sürekli acı çekmeye dönüşüyor.
3- Yeşim, kulağında işitme kaybı nedeniyle doktorun verdiği işitme cihazını alamadığını, işitme cihazının rüyalarına girdiğini ve bir gün çocuklarının sesini hiç duyamayacağı kabusuyla yaşadığını anlattı.