Det har varit en händelserik vecka för SMR-utvecklingen i Sveriges närområde:
- Estniska Fermi Energia, där Vattenfall ingår, går vidare med BWRX-300 med planerad driftstart 2031.
- Polsk industri tecknar avtal med Rolls Royce
- Polsk industri aviserar planer om 76 SMR(!)👇🧵
När fossilt kapital söker ny avsättning och hittar kärnkraftsmarknaden kan saker och ting hända snabbt. 76 reaktorer på 26 platser till 2038 är riktigt ambitiöst! Mer om detta kommer aviseras under 2023 enligt artikeln. nucnet.org/news/energy-co…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Noterar att aktörer bedriver kampanj för att påskina att den ansträngda situationen för elförsörjnignen är en myt påhittad av media. Om ni kommer i kontakt med sådana rykten kan det vara bra att känna till vad myndigheterna rapporterar. Se länkar nedan.👇
@MSBse meddelar i sin senaste månatliga rapportering till regeringen: "Fortsatt risk för manuell förbrukningsbortkoppling". sverigesradio.se/artikel/msb-sv…
Tröttsamt med alla dessa redogörelser för hur det "gick till" när reaktorerna avvecklades. De flesta är vid det här laget väl medvetna om vilken politik som förts och vad det resulterat i. Kan vi blicka framåt istället?
Några kommentarer, likväl.🧵👇 dn.se/sverige/sa-ska…
Först detta:
"Olika regeringar och partier på bägge sidor av blockgränsen har under många år brottats med en grundläggande fråga:
Vad ska politiken göra, och vad ska lämnas över till marknaden?"
Det har visat sig vara en seglivad myt - att en regering bara har att beskåda när marknaden fallerar i att säkra elsystemets funktion. "Det blir som det blir".
Titta noga på ministerns handrörelse vid 10:48 under dagens presskonferens. Jag vill påstå att ögonblicket markerar en vändpunkt i svensk energipolitik. @BuschEbba illustrerar "en tydligt angiven prestandanivå" för elförsörjningen.
Några kommentarer.👇
Energi- och näringsministern berättar att utvecklingen av elsystemet ska utgå från samhällets behov av en trygg elförsörjning. Egentligen är det inget nytt, begreppet förekommer genomgripande i regelverket, men det har inte prioriterats i tidigare myndighetsstyrning.
Ministern säger att "en tydligt angiven prestandanivå ska fastställas av regeringen".
Svenska kraftnät har tidigare länge efterfrågat ett uppdrag att ta fram ett leveranssäkerhetsmål (under Ulla Sandborghs tid), men har inte fått ett sådant uppdrag.
Ny kortsiktig marknadsanalys (KMA) från Svenska kraftnät!
I rapporten framträder en helt ny bild av kraftsystemets utveckling jämfört med tidigare rapport från jan 2022. Exporten minskar nästan helt och behovet av effektreserv ökar. 🧵👇 svk.se/press-och-nyhe…
Elkonsumtionen väntas öka kraftigt fram till 2027 (188 TWh), men utbyggnaden av elproduktion (främst vindkraft) kommer inte mäkta med att möta behovet. Detsamma gäller för Norge.
Finland sticker ut genom att lyckas vända sitt underskott till ett överskott. Detta åstadkoms genom att ta i drift, både ny vindkraft och kärnkraft.
Kanske något för oss att ta efter?🤔
I gårdagens debatt i "Sverige möts" i SVT sa @ndamsgaard, chefsstrateg på @svenskakraftnat att under sommaren har överföringskapaciteterna i snitten mellan elområdena varit historiskt höga. Stämmer det? Låt oss kika!🧵👇
Låt oss först kika på snitt 2 mellan elområde SE2 och SE3. Den marknadstilldelade överföringskapaciteten, eller handelskapaciteten, återges i lila för 2022. Som synes har handelskapaciteten överträffat det historiska medelvärdet för perioden runt juli månad.
Bra!
Och här är motsvarande för snitt 4 mellan elområde SE3 och SE4. Här ses åter samma effekt för perioden runt juli månad. Den lila linjen når högre än historiskt medelvärde.
Bra det också! 👏
Nu har även jag lyssnat på inslaget i P1-Morgon om den kärnkraftspolitiska historiebeskrivningen. Jag känner inte alls igenom mig i förklaringsmodellen från @TomasRamberg. sverigesradio.se/artikel/energi…
Fukushima-olyckan fick mycket svag påverkan på opinionen i Sverige. Det var inte en drivande faktor i diskussionerna om ny kärnkraft i Sverige. Se tex statistik från Analysgruppen rörande svenskarnas inställning till kärnkraft:
Förändringen runt 2011-2012 kunde lika gärna vara statistiska krusningar. Under denna tid bedrev Vattenfall ett utredningsarbete för ny kärnkraft vid Ringhals. Det hade man inte gjort i motvind. di.se/artiklar/2014/…