Pavel Kasík Profile picture
Feb 15, 2023 5 tweets 3 min read Read on X
"Proč bych nutil někoho k sexu násilím? Teď to řeknu s plnou pokorou: já jsem rozhodně v tu dobu netrpěl nedostatkem zájmu od žen. (...) Rozhodně jsem si nemusel vynucovat něco násilím." (D. Feri, 14.2.2023)
Proč jde o falešný argument?
(toto vlákno není o Ferim)
👇🧵
1/5 Image
Jedná se o argumentační faul vycházející z falešného rozporu (affirming a disjunct). Vytváří dojem, že existují jen dvě skupiny mužů: A) ti, kteří mají dostatek "zájmu od žen", B) ti, kteří jej nemají.
Naznačuje, že pouze skupina B má motivaci páchat znásilnění.
(2/5) Image
Víme ale, že sexuální frustrace je jen jedním z mnoha známých motivů k sexuálnímu násilí. Vědci znají celou řadu dalších: hypersexualita, neschopnost sebeovládání, psychopatie, pohrdání ženami, touha někoho ovládat apod. Motivy se kombinují a umocňují (např. alkohol, drogy)
(3/5) ImageImageImageImage
Dále víme, že existují sérioví násilníci, kteří při napadání žen využívali své pověsti a věhlasu. Vybírali si takové oběti, aby minimalizovali šanci být odhaleni. Asi nejznámější je Larry Nassar, kterému se dařilo dlouho unikat pozornosti policie: en.wikipedia.org/wiki/Larry_Nas…
(4/5) Image
Příklad stejného klamu: "Já mám miliardy, já přece nepotřebuji krást."
Vnucuje nám předpoklad motivace ("potřebovat").
To, že někdo "nepotřebuje" krást nebo vynucovat sex, neznamená, že to neudělal z jiného důvodu.
Falešné argumenty ubližují obětem. Nešiřme je, prosím. Díky
(5/5) Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Pavel Kasík

Pavel Kasík Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kasikp

Apr 22
Moji aktuální pomocníci. V pořadí dle používání:
1. ChatGPT (platím si)
2. Gemini (platím si)
3. Claude (platím si)
4. Grok (v rámci předplatného)
5. Perplexity (placená verze na rok zdarma)
6. Mistral (je tam zatím spíš do počtu) Image
ChatGPT používám jednoznačně nejvíc.
👍Velmi dobré modely na běžné použití, aktuálně asi nejlepší "reasoning" modely, dobrý hluboký výzkum, možnost vlastních projektů a vlastních chatbotů, nyní navíc asi nejlepší generátor obrázků na trhu.
👎Poslední měsíc dost pokazili appku. Image
Google do toho poslední čtyři měsíce opravdu šlape.
👍Vylepšili všechny modely a jsou konečně stejně dobré (lepší?) než ty od OpenAI. Jejich Deep Research je fakt dobrý (i když taky ne stoprocentní) a GemPro 2.5 skvěle programuje.
👎 Mobilní apka mi moc nesedla, dělá divné věci. Image
Read 8 tweets
Dec 24, 2023
"Vytvoř ilustraci Vánoc, typickou rodinnou oslavu v Česku." Image
"To je málo typické. Víc typicky českou!" Image
"Dobré, ale ještě to chce přidat. Více typicky české Vánoce, plné českých tradic." Image
Read 7 tweets
Mar 4, 2022
Výlet do aktuální ruské propagandy pravda-ru.
Pár perliček úvodem:
👉"krvavá mediální kampaň proti Rusku porušuje Ženevské úmluvy"
👉"Ukrajinci ostřelují Doněcko, zemřela žena"
👉"náš svět nás podporuje"
Ukázky ruské propagandy na pravda-ru 1:
Článek se snaží vzbudit dojem, že "všechny postsovětské země, s výjimkou pobaltských", podporují Rusko v jeho tažení proti Ukrajině. Je zde jasný narativ "my versus oni" a snaha kreslit hranice dle mapy minulého století.
(strojový překlad)
Ukázky ruské propagandy na pravda-ru 2:
Čečenský vůdce naznačuje, že "speciální operace" by mohla za dva dny skončit, když Putin "na chvíli přivře oči", aby mohli vojáci skutečně dělat "svou práci" a využít "všechny možné i nemožné síly" k dobytí Kyjeva.
(strojový překlad)
Read 11 tweets
Mar 3, 2022
Ukázky ruské propagandy z pravda-ru:
Hlavní narativy:
👉Rusové nepotřebují Západ, sankce nevadí
👉Mluví se hlavně o operacích v separatistických "republikách"
👉Opakování pojmu "denacifikace" a "narkomanech"
👉Ani slovo o bombách
(strojový překlad pomocí Google Translate a DeepL)
Ukázky ruské propagandy 1:
Zástupkyně ruského ministerstva zahraničí obhajuje vpád na Ukrajinu tím, že v září 2019 někdo posprejoval pomník obětem holocaustu. Což dokazuje, že je tam nacismus. Fakt. To je hlavní zpráva webu.
(strojový překlad)
Ukázky ruské propagandy 2:
Reportér státní RT hlásí: žádné škody tu nejsou! "Cestou jsme neviděli žádné zničení. Kromě poškozených civilních vozidel na hranici."
To považuji za zajímavou snahu vnést nejistotu. Autentické záběry proti autentickým záběrům.
(strojový překlad)
Read 10 tweets
Mar 2, 2022
Co si právě teď čtou Rusové na zpravodajském provládním webu Pravda-ru?
👉Je to Rusko, kdo dává sankce Západu
👉Rubl nepadá, a jeho pád jsme zpomalili
👉Během "speciální operace" na Ukrajině zemřely JEDNOTKY ruských vojáků, víc potvrzeno není
👉Budeme tu žít "normálně"

Vlákno👇 Image
Ukázka ruské propagandy z Pravda-ru 1:
Ruské úřady přiznaly zatím 9 (devět) mrtvých ruských vojáků. Jde přitom o součet informací z několika krajů.
Nemluví se o invazi ani o válce, striktně "speciální operace na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny"

(strojový překlad) Image
Ukázky ruské propagandy z Pravda-ru:
Hodně se zdůrazňuje, kdykoli nějaká země Ukrajině nedá něco, o co Ukrajina požádala. Zato když nějaká země něco dá, tak se to zde samozřejmě nedočtete. Ve čtenáři má zůstat dojem, že Ukrajině Západ nepomáhá.

(strojový překlad) Image
Read 14 tweets
Jan 12, 2022
Od roku 2011 jsem si platil skvělý nástroj na screenshotování Snagit. Byl přehledný, měl hodně funkcí pro okamžitou úpravu, dobré klávesové zkratky a hlavně byl rychlý.
Od té doby jsem s ním udělal statisíce screenshotů a koupil čtyři placené upgrady.
Při každém upgradu přibyly nějaké funkce, ze kterých jsem měl radost. Ale celkově se program rok od roku zpomaloval. Až do fáze, že pořídit screenshot trvalo třeba několik sekund a otevření galerie screenshotů i 30 sekund. Několikrát jsem to řešil s podporou, a nebyl jsem sám...
Dva roky jsem byl "v pasti" svého oblíbeného programu, poslední dobou už jsem jej otevíral jen s velkou nechutí a na screenshoty používal rychlou windowsí utilitku Ctrl+Shift+S.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(