1.Beklenen Marmara depremi hakkında dün öğrendiğim bazı gerçekler hakkında konuşmak istiyorum. İbb tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen deprem çalıştayı sonucunda hazırlanan sonuç raporunu inceledim ve bu raporda yer alan çok kritik bir nokta fazlasıyla dikkatimi çekti.
2. Raporda yer alan Prof. Dr. Marco Bohnhoff'un konuşması içeriğinde yer alan can alıcı kısımda ifade edildiği üzere büyük depremler öncesinde önce şoklar yaşanabildiğini nitekim Gölcük depreminde de bu şekilde öncü şoklar yaşandığını erken uyarı sistemi sayesinde bu öncü
3. şoklardan haberdar olarak depremin olacağını saniyeler değil belki de saatler öncesinde öğrenmenin mümkün olabileceği ifade edilmiştir.
4. Bunun için yapılması gerekenin Marmara Denizinin tabanına, yani deprem beklenen orta segmente uyarı cihazları yerleştirilmesi olduğunu belirtmiş ve bunun da zor ve maliyetli olacağı vurgulanmıştır. Yani özetle doğru noktaya yerleştirilecek ölçüm cihazları sayesinde,
5.beklenen Marmara depremini saatler öncesinde tespit etmek olasılığı mümkünmüş. Şimdi ben buradan sormak istiyorum. Marmara depremini saatler öncesinde tespit edebilmemize imkan sağlayabilecek ölçüm cihazları olması gereken yerlere yerleştirildi mi?
6. Şayet yerleştirilmediyse neden? Ayrıca bu ölçüm cihazlarının bu noktalara yerleştirilmesinin zorluğu ve maliyeti olası Marmara depreminde yaşanacak can ve mal kayıplarıyla kıyaslanabilir mi? Yüzbinlerce, hatta ne yazık ki milyonlarca insanın hayatından söz ediyoruz.
7. Şimdi buradan tüm yetkilileri konuya ilişkin halka bilgi vermeleri ve attıkları somut adımları gösterir açıdan yaptıkları projeleri kamuoyuna sunarak görevlerini ifaya davet ediyorum. Bizlere gelince güzel halkım, lütfen farkında olalım ve hakkımız olanın arkasında duralım.
8. Bu anlamda bu konuyu bilinir ve görünür kılmak açısından, kamuoyu oluşturarak belki de bu ölçüm cihazlarının Marmara denizine yerleştirilmesini sağlayarak bu coğrafyanın enkaz altında kalmasının önüne geçebilmek umuduyla herkesi destek ve yardıma çağırıyorum. #marmaradepremi
Bu da aynı raporda bir başka bilim insanının konuşma içeriği. '' Dr Henry, deniz içi sismik istasyonlar sayesinde, Marmara Denizinin durağan yapısından dolayı önemli fırsatlar sunduğunu özellikle tsunamiyi de anlamak adına mükemmel bir test alanı olduğunu iddia etmiştir.''
Arkadaşlar konu hakkında Prof. Bohnhoff'un da yer aldığı detaylı bir belgesel buldum. Lütfen izleyin, izletin! Bakın erken uyarı sistemi neymiş, ne işe yararmış? Bizler halk olarak takipçisi olmazsak bu tip projelerin kazanımı mümkün olmayacaktır.
Arkadaşlar şu anda Prof. Dr. Naci Görür TV 100'de canlı yayında. Dün paylaştığım deprem çalıştayında yer verilmiş olan Prof. Dr. Bohnhoff'un iddialarına ilişkin akıllara gelen soruların kendisine iletilmesini sağlayabilir miyiz?
2019 yılında yapılan Deprem Çalıştay'ına ilişkin yayımlanan raporda Prof. Dr. Bohnhoff'un da ifadelerinde yer aldığı üzere Marmara denizin altına yerleştirilecek ölçüm cihazları sayesinde depremi belki de saatler ya da en azından dakikalar öncesinde tespit edebilmek mümkün müdür?
Şayet mümkünse bu anlamda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bu proje ne hedeflemektedir ve halk bu konuda ne şekilde bilgilendirilecektir? Şayet mümkün değil ise çalıştay raporunda Prof. Bohnhoff'un ifadeleri ne anlama gelmektedir ve neden mümkün değildir? GONAF projesi nedir?