οι εκπρόσωποι του νόμου στα σύνορα ενδιαφέρονται όλο & περισσότερο για τα χρήματα των προσφύγων.
Το 2017 μόλις 11% των θυμάτων ανέφερε κλοπή των χρημάτων του. Το 2022 το ποσοστό είχε εκτοξευθεί στο 92%!
Το ποσό προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη συντηρητικούς υπολογισμούς.
Δίχως να συνεκτιμάται η αξία των κινητών ή πολύτιμων αντικειμένων (π.χ. βραχιόλια) που αφαιρούνται απ' τα θύματα.
Και πιθανότατα αφορά την κορυφή του παγόβουνου: οι περισσότερες επαναπροωθήσεις δεν καταγράφονται.
Θεσμική πηγή μάς είπε με @Andresmourenza πως ενώ κάποιοι συνοριοφύλακες απλώς «ακολουθούν τις εντολές», άλλοι αποφασίζουν να «εκμεταλλευτούν την κατάσταση».
«Υπάρχουν αστυνομικοί που θέλουν να υπηρετήσουν μόνο κατά μήκος του ποταμού. Μπορούν να βγάλουν έναν μισθό σε μια βάρδια».
Άλλες πηγές είπαν πως συνοριοφύλακες δίνουν στα παιδιά τους τις συσκευές τηλεφώνων που αφαιρούν από τους #πρόσφυγες.
«Εμφανίζονται στο σχολείο με καινούργια κινητά και λένε περήφανα ότι οι γονείς τους τα πήραν από τους “παράνομους μετανάστες”».
Την ανάλυση @el_pais@we_are_solomon επιβεβαιώνει η 1η έκθεση του σχετικού Μηχανισμού Καταγραφής που δημιούργησε η #ΕΕΔΑ (επίσημο, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο του ελληνικού κράτους):
Τα θύματα αναφέρουν αφαίρεση των χρημάτων/προσωπικών αντικειμένων στο 93% των περιπτώσεων.
Με βάση τα περιστατικά που η #ΕΕΔΑ συνέλεξε, υπολογίζει κατ' ελάχιστο σε 2.157 τα άτομα που επαναπροωθήθηκαν μεταξύ 2020-2022.
Η έκθεση αποτυπώνει κάτι ακόμη που καταγράψαμε:
δεν έχουμε μόνο επαναπροωθήσεις (στα σύνορα) αλλά & απαγωγές (στην ενδοχώρα).
Αλλάξαμε το όνομά του για την προστασία της ταυτότητάς του, αλλά τη μαρτυρία του επιβεβαίωσαν κοινωνικός λειτουργός της δομής καθώς και δύο φίλοι του.
Σε φωτογραφίες που έδειξαν στο @we_are_solomon, ο Αμίρ αποτυπώνεται να χαμογελά στο πλάι τους στην Ελλάδα.
Καταγράψαμε και την περίπτωση ενός ζευγαριού Κουβανών, την οποία χλεύασε ένας όχι-και-τόσο-αγαπητός-συνάδελφος.
Η γυναίκα κατήγγειλε πως οι αστυνομικοί έψαχναν ως και στο εσώρουχό της για χρήματα, κι έχει καταθέσει αναφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του #ΟΗΕ.
Η εθνικότητα ίσως ξενίζει, αλλά με μια αναζήτηση διαπιστώνει κανείς πως Κουβανοί αντικυβερνητικοί έρχονταν πράγματι στην Ευρώπη (μέσω Ρωσίας).
Και είναι οι πιο άτυχοι: μη γνωρίζοντας τι τους περίμενε, συχνά κουβαλούσαν χιλιάδες ευρώ έκαστος.
Χρειάζεται ξεχωριστό ταλέντο για να καταφέρεις να ειρωνευτείς στο ίδιο άρθρο την εξουσία στην Κούβα κι εκείνους που φτάνουν στη χώρα σου ως ενάντιοί της (και ληστεύονται από τις Αρχές σου).
Αλλά ο κ. Πρετεντέρης δεν απογοήτευσε ποτέ τη γεννιά μας.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Το 2021, ο @jeansouliotis έγραφε στην Καθημερινή πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι ιδιωτικώς αναγνώριζαν ότι ένας από τους βασικούς στόχους των δικαστικών ερευνών κατά ΜΚΟ κ.ο.κ. ήταν η απομάκρυνση των ακτιβιστών από τα νησιά.
Στόχος που (μαζί με τα περιστατικά βίας) επετεύχθη.
2/ Όποιος είχε ελάχιστη γνώση της δικογραφίας κατά της ΜΚΟ ERCI (#Mardini, #FreeHumanitarians κλπ) γνώριζε πως επρόκειτο για φούσκα, που δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά.
Απόδειξη πως οι δίκες εις βάρος των ΜΚΟ «επιτελούν καλύτερα τον σκοπό τους όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα».
3/ Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της για το @we_are_solomon, η @Alohamoira καταγράφει τα (πολλά) προβληματικά σημεία της δικογραφίας.
Για παράδειγμα, στο δήθεν «παράνομο» γκρουπ στο WhatsApp συμμετείχαν 100άδες άτομα, μεταξύ άλλων από την Ύπατη Αρμοστεία...
2/ As months-long, well-documented investigations on the #pushbacks of asylum-seekers were published by credible foreign media, AMNA maintained silence.
It does not take the same attitude when the same outlets ...
3/ ... publish short articles praising the beaches of a 🇬🇷 island - these are often grounds for an alert that is then republished on hundreds of websites.
Με 🟥 η έκταση που παραχωρήθηκε σε μια ιχθυοκαλλιέργεια στη δυτική Αιτωλοακαρνανία. Με 🟨 η έκταση που όντως καταλαμβάνει.
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει στις μονάδες 22 φορές περισσότερη έκταση & το δικαίωμα να ελέγχουν τον εαυτό τους.
Μπορεί να τις εμπιστευτεί η τοπική κοινωνία;
Οι #ιχθυοκαλλιέργειες θεωρούνται η λύση στην ζήτηση αλιευτικών προϊόντων (η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υπολογίζει πως το 2030 θα καταναλώνουμε 21,5 κιλά έκαστος σε σύγκριση με τα μόλις 9 κιλά κατά άτομο το 1961).
Γι' αυτό επιδοτούνται με τεράστια κοινοτικά κονδύλια.
Με τι κόστος όμως;
Έρευνα του ινστιτούτου #Αρχιπέλαγος δείχνει πως ιχθυοκαλλιέργειες στη δυτική Αιτωλοακαρνανία εγκαταστάθηκαν πάνω από λιβάδια Ποσειδωνίας, παρότι αυτό απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.
2/ Δεν πρόκειται για την μόνη υπογραφή στο manifesto που προξενεί ενδιαφέρον.
Τον Αύγουστο είχαμε αποκαλύψει @we_are_solomon πως ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας υπογράφει διθυράμβους για την κυβέρνηση, δίχως να ενημερώνει πως είναι διορισμένος στο Μαξίμου. wearesolomon.com/mag/logodosia/…
3/ Η εφημερίδα δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι ο κ. Καρύδας, που ενίοτε έδινε στα άρθρα του τίτλους από αυτούσιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήκει στο προσωπικό επιτελείο του πρωθυπουργού.
1/Ο γνωστός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, που ζει υπό αστυνομική προστασία λόγω των αποκαλύψεών του για την #Καμόρα, κατηγορείται από τη #Μελόνι για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω σχολίων του.
Η ίδια είχε δηλώσει πως τα πλοία που διασώζουν πρόσφυγες θα πρέπει να βυθίζονται.
2/ Σε μια συναισθηματικά έντονη στιγμή, αποκρινόμενος κατά τη διάρκεια εκπομπής σε πλάνα που έδειχναν μια μητέρα να πενθεί το νεκρό της βρέφος από ναυάγιο, ο Σαβιάνο είχε πει:
«Θέλω απλώς να πω στην Μελόνι και στον Σαλβίνι: Μπάσταρδοι! Πώς μπορέσατε;».
3/ Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Σαλβίνι εισήγαγε πρόβλεψη για πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ στα διασωστικά σκάφη που αποβιβάζουν τους διασωθέντες στην Ιταλία.
Ο Σαβιάνο είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για παροχή βοήθειας σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα 304.000 ευρώ στις εταιρείες κέτερινγκ ΠΟΤ & ΠΑΝ, ΤΖΑΝΕΤΟΣ, ΣΑΛΑΣ, και ΠΛΕΙΑΔΕΣ, οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες σίτισης σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Οι εταιρείες παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε "οριζόντια καρτελική σύμπραξη".
Τη δραστηριότητα των εταιρειών είχαμε εξετάσει το 2017 και 2018 στο @insidestory_gr, όπου εργαζόμουν, στο πλαίσιο σειράς ρεπορτάζ για την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση σε δομές φιλοξενίας.
Μοιράζομαι τα τρία ρεπορτάζ για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται:
1)
Απροσδόκητες συνάψεις συμμαχιών ανάμεσα σε ανταγωνιστές. Εικονικές συμπράξεις. Και μοιράσματα:
πώς οι μεγάλοι παίκτες εξασφάλισαν τη σίτιση των δομών του Αιγαίου και δεκάδες εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.