Håll i er nu - här kommer den långa (nördiga) sammanfattning av det läckta förslaget av ändringar på EU:s elmarknad! En salig blandning av 23 nätta punkter politik för att pressa elpriserna - vad tror ni, lyckas man?
Till att börja med: i förra veckan nosade Brysselbubblan reda på en läckt version av kommissionens elmarknadsförslag. Jag summerar detta i tråden; men det är alltså INTE antaget.
Slutligt förslag läggs fram 16 mars.
Till att börja med 2: kontexten. Anledningen att förslag presenteras är för att bla 🇫🇷, 🇪🇸 och 🇬🇷 krävt att kommissionen gör mer för att justera elpriser. Dessa kritiserar marginalprissättning och föreslår pristak eller olika typer av prisregleringar.
Det läckta förslaget är på så vis mest intressant ur aspekten av vad som INTE ingår. Dvs kommissionen föreslår ingen ändring av spotmarknaden eller principen om mariginalprissättning. Puh!
SÅ. Vad innehåller då revisionen? Ta ett djupt andetag. Nu kör vi!
(Obs! Numreringen är hemmagjord, i någorlunda kronologisk ordning. ⚠️= extra krydda!)
1.Själva beskrivningen av elmarknadsregleringens funktion ändras till att också innehålla utvecklingen av forward markers för prisstabilitet samt tjänster för flexibilitet. (Något av ev motsägelse - jag vet…)
2.TSO:s får i uppdrag att utveckla ”produkter för att kapa effektoppar”. Det innebär att stimulera efterfrågeflexibilitet hos användare (ej produktion) genom budförfarande.
3.Man har länge velat rikta intradag-marknaden mot realtid, nu specificerar man att år 2028 ska 30 min innan realtid vara tidigaste sluttid.
4.Budvolymer på intradag och dayahead specificeras från <500 MW till <100 MW.
5.ENTSO-E och ACER ska ta fram och instifta så kallade regionala virituella hub:ar för forward markets. Detta finns redan i Norden genom systempriset (…om jag inte är helt ute och cyklar!)
6.Om regleraren (Ei) finner att likviditeten i forward markets är för låg, så ska man kunna kräva av TSO att vidta likviditetshöjande åtgärder. Oklart vilka typer av åtgärder.
7.Regleraren ska kunna kräva att marknaden tar fram ”forward hedging products” (jag tjejgissar: likt Nordpools termin-marknad). Detta genom att ”nominera aktörer” som blir ansvariga för detta för att tvinga fram långsiktiga avtal.
8.Man slår fast att TSO:s och DSO:s får ta höjd för förväntade investeringar (läs: det som slarvigt kallats för ”spekulation”) i utformningen av tariffen!
9.Tariffen ska även ge utrymme till investeringar i flexibilitetstjänster. Lite oklart vad detta innebär i praktiken.
10.Kompensation ska utgå till aktörer som vill ansluta havsbaserad energiproduktion, men som inte getts möjlighet att ansluta sin kapacitet.
11.⚠️ Power Purchase Agreements (PPAs) ges extra utrymme och status i lagstiftningen. Alla medlemstater ska se över hur lagstiftningen kan uppmuntra och prioritera (!) el som säljs under PPAs.
12.⚠️ Stater ska även kunna ge finansiella garantier för att stötta PPA:s (ej fossil energi).
13.⚠️ Man skapar ett nytt instrument: ’Direct price support schemes’ mellan stat och ny energiproduktion i:
⁃sol
⁃Vind
⁃Geotermisk energi
⁃Vattenkraft utan dammar (!)
⁃Kärnkraft
Låt oss stanna en sekund vid detta:
Detta styrmedel innebär kontrakt där staten säkrar energiproduktionen med en priskorridor: Ett minstapris som staten betalar oavsett om spotpriset är lägre och ett maxpris för att säkerställa att priset inte skjuter i höjden.
⚠️⚠️⚠️
Detta förslag är ABSOLUT det mest kontroversiella: 1) det är INTE teknikneutralt (vattenkraften? kraftvärmen?) 2) skattebetalarna agerar försäkring till energibolagen - dyrt! 3) slår på sikt ut prissignalen från marknaden
⚠️⚠️⚠️
Frankrike 🇫🇷 har länge förespråkat en priskorridor, bla för att staten vill hämta vinster från kärnkraften (EDF). Här gäller det att se upp! Man vill att även befintliga producenter ska tvingas in i dessa kontrakt - vilket skulle minska viljan att investera i förnybart REJÄLT!
Nu fortsätter vi:
14.Regleraren (Ei) ska utreda behovet av flexibilitet och flexibilitetstjänster sett ur ett 5års-perspektiv, vartannat år
15.Man stärker samarbetet och tvingar fram koordinering mellan ENTSO-E/DSO/TSO
16.⚠️ Länder får inrätta stödprogram för flexibilitet för att stimulera och finansiera utbyggnad av NY efterfrågeflexibilitet och lagring
17.⚠️ TSO:er och DSO:er ska kvartalsvis publicera var det finns tillgänglig anslutningskapacitet i elnätet. Väldigt intressant i Sverige där nätägare hänvisat till att ansökan först måste skickas in, innan besked kan ges!
18.TSO och DSO måste samarbeta för att tillgängliggöra information om tillgänglig kapacitet - på tillräckligt granulär nivå - för både producenter och förbrukare!
19.⚠️ Konsumenter har rätt att kunna teckna fastprisavtal (minst 1 år) från sin elhandlare.
(…sen betyder ju förvisso hög risk ofta högre pris, men det är en annan historia!)
20.⚠️ Konsumenter ges rätt att dela energi med varandra (upp till 100 MW) genom privata avtal (ex inom Brf)
21.⚠️ Medlemsstaterna ska kontrollera att elhandlare har tillräckliga hedgingstrategier och prissäkringsmekanismer. Om de inte har det ska staterna kunna kräva att en viss andel av elen säkras genom PPA:er (!)
22.Man inför en ’supplier of last resort’-mekanism som säkerställer att alla kunder har en ansvarig leverantör, ex ifall en elhandlare går i konkurs
23.⚠️ PRISKRIS - införs som nytt begrepp. När kommissionen, baserat på elpriser över tid och kraftiga ökningar, deklarerar energipriskris ges medlemsländerna tillåtelse att införa interventioner och prisregleringar såsom ex pristak på el.
Det var summan av kardemumman - läs hela förslaget på länken nedan. Men än är inget avgjort, utan det slutliga förslaget ser vi 16 mars!
Gott och blandat! Sött och salt! Det är bra att man tittar på nya kontraktslag och låser upp viktiga funktioner på marknaden. Dessutom VIKTIGT och välkommet att man håller sig till fundamentala marknadsprinciper.
MEN, risken med att låsa fast för stor del av elproduktionen i fastpriskontrakt och gynna PPA:er på det här sättet är att man riskerar att ta bort viktiga prissignaler till marknaden.
Det riskerar också att bli väldigt dyrt för skattebetalarna! Priset har skenat för att 1600 TWh rysk gas fattas i Europa (typ motsvarande typ 170 kärnkraftverk). Inget kontrakt i världen hade kunnat dämpa den omställningen på ett rimligt sätt.
Det sätter fingret på det viktigaste EU-länderna måste göra, nämligen skapa förutsättningar för att byta ut den ryska gasen, säkra tillgång på alternativ energi och minska efterfrågan! nyteknik.se/elpriser-eu/fo…
När kontrakt tecknas med skattebetalarna som finansiär eller garant, så är det ett direkt statsstöd. Man ska vara mycket försiktig med att styra marknaden på det sättet. Alla former av prissäkringskontrakt måste hållas frivilliga och möjliga komplement. di.se/debatt/debatt-…
Dessutom exkluderar kommissionen vissa kraftslag såsom svensk vattenkraft med dammar och kraftvärme, vilket blir ännu orimligare. Politiken måste utgå ifrån teknikneutralitet och sätta objektiva spelregler!
I övrigt tycker jag att det finns en del kloka grejer om TSO:s och DSO:s ansvar och roller.
Så, vad säger #eltwitter? Tankar, funderar eller kommentarer? Har jag missat något?
Jag ser fram emot att följa frågan ytterligare och håller er uppdaterade såklart! ⚡️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Är du också trött på att Sverige hittar på problem - som vi sedan beskyller EU för?
Här förklarar jag Sveriges största miljö-haveri som förmodligen är största orsaken till EU:s detaljreglering av skogen! 😬🌲🇪🇺
Äntligen är riksdagsmotionerna publicerade! Några dåliga, några bra (favorit: @nils & @richard motion om att avskaffa saker).
En VÄLDIGT bra är Centerpartiets motion att ändra Sveriges katastrofala rapportering av naturstatus till EU 🙌 The spilled tea: riksdagen.se/sv/dokument-la…
Det kanske låter som en liten sak, men det kan komma att få en ENORM effekt på våra möjligheter att själva bestämma över vår natur, skog och miljö - och kan förklara lavinen av EU-lagstiftning som just nu sveper in över skogen 🌲 Det är komplicerat, så vi tar det från början!
Parliament now has a preliminary deal on maritime transport in the ETS with the European Council:
40% of emissions 2024
70% of emissions 2025
100% of emissions 2026
- to be covered by carbon pricing! Big steps forward on global pricing of carbon - regardless of sector! 🙌
Other parliament victories are:
- 20 MEUA will be allocated to the innovation fund to cover innovation in the maritime sector
- the scope of the maritime ETS will be reviewed to cover other emissions than CO2, more ship types and ship sizes below 5000 GT!
We had indeed hoped for even higher ambitions, but overall these are great news for the climate. The parliaments intentions has been to include the maritime sector in the ETS for over 10 years, now it is finally happening!! 🙌
Hur kunde detta hända? 🇭🇺 Oppositionen låg riktigt bra till i opinionsmätningarna - men trots det vinner Orban 2/3 supermajoritet och kan fortsätta pilla i grundlagar och konstitutionen!
Som en ledare för oppositionen uttryckte det ”Det här valet är en teaterpjäs som ska ge sken av demokrati”.
Viktor Orban har påverkat valet på följande sätt: 1. Fidesz minskade antalet platser i parlamentet: från 386 till 199. Det finns helt enkelt färre stolar att tävla om.
2. Fidesz har gjort om vallagen flera gånger. Man gått från två valomgångar till en och gjort om valkretsarna utifrån sina väljarområden. En kandidat väljs per valkrets vilket gör att andel röster och antalet mandat inte överlappar.
LKAB, Cementa, Nordkalk, Boliden & Preem - jag kan inte vara tyst längre!
Under min tid i industrin såg jag den omfattande problematiken med miljötillstånd. Miljöbalken som den ser ut idag bromsar klimatarbetet. Varför? Tråd! 🧵google.se/amp/s/amp.svt.…
Miljöbalken (som var omtvistad när den infördes) saknar ramar. Dess utformning är öppen och tolkningsbar - vilket både är en styrka och en svaghet.
Dess brist på riktlinjer gör dock att tillstånden hela tiden växer i omfattning. Ingenstans står VEM som ska prövas, VAD som ska prövas eller utifrån vilka GRÄNSER och UNDERLAG. Det skapar en snöbollseffekt utan dess like.
Från @dagensindustri idag - varför har vi energikris?? Här kommer tråden ni har väntat på!
Ytterligare en energikris har adderats till mängden - nu den Europeiska gaskrisen - jag jobbar ju (inte längre) på ett företag som gör energimarknadsanlyser, men ska göra ett försök att förklara de höga priserna:
1. Vi har ställt om från kol (med höga utsläpp) till naturgas (med lägre utsläpp) i Europas elproduktion tack vare bla utsläppshandeln - kolanvändningen har nästintill halverats!