In 1972 wist men dat de bodem daalde en dit honderden miljoenen schade zou opleveren. Gasproductie kostte 1 cent per kuub, en werd voor hoge prijzen aan de consument verkocht. Toen de eerste schadegevallen kwamen, ontkenden NAM en Staat elke aansprakelijkheid. #Groningen
Shell en Esso richtten in 1947 de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) op en verdienden ruim 100 miljard. Gedupeerde Groningers moesten uitputtende en kansloze rechtszaken voeren, eerst tegen de NAM later tegen de landsadvocaat.
Het beleid werd bepaald door geldklopperij. Terwijl de bewezen voorraden in realiteit ieder jaar hoger werden, moest de bevolking steeds meer betalen omdat NAM en de Staat beweerden dat het gas bijna op zou zijn.
Ook in 1972 moesten we onze verwarming van de overheid maar wat lager gaan zetten om gas te sparen terwijl Nederland een van de grootste gasvoorraden ter wereld had.
De Groningers zijn net als slachtoffers van de Toeslagenaffaire en boeren vermalen door het systeem. De enquêtecommissie schrijft dat de gedupeerden gezondheidsklachten hebben door de voortslepende schadeprocedures.
Energie is een eerste levensbehoefte waarvan de controle niet thuishoort bij een paar machtige oliemaatschappijen. De explosie van stroom- en gasprijzen afgelopen jaar maakt dit nogmaals duidelijk: honderdduizenden gezinnen belandden in de kou en armoede.
De vernietiging van de energievoorziening is onderdeel van een anti-menselijke 2030-agendaDe uitkomsten van de enquêtecommissie worden misbruikt om dit absurde besluit van een morele bekisting te voorzien.
Als wij onze energie- en voedselzekerheid willen behouden dan moet de gaskraan openblijven. Gedupeerden hebben recht op een ruimhartige schadevergoeding, zelfs als dit de geschatte 100 miljard zou kosten, zodat zij hun huizen na herstel en versteviging ook nog kunnen verwarmen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh