Martin Bartkovský Profile picture
Mar 15, 2023 23 tweets 5 min read Read on X
Zatímco uvnitř VŠE dumá rektor Petr Dvořák nad tím, jak odvolat Miroslava Ševčíka, studentům školy došla trpělivost. Přes noc zorganizovali přímo na náměstí Winstona Churchilla protest s názvem STOP ŠEVČÍK! A protože jsem šel náhodou kolem, tak si z toho dáme malý glosář 🧵⬇️
Akce pomalu začíná. Čekáme do 12:40 až “spolužákům skončí hodina”. Lidí tu jsou vyšší desítky, možná stovka, a přicházejí další. Kromě studentů tu jsou i někteří učitelé a zaměstnanci školy.
Nechybí ani odpůrci a lidé, kteří se na akci houfovali v komentářích na Facebooku Jindřicha Rajchla. Tady výběr z hroznů:
Koho zajímá, jak Miroslav Ševčík své škole (ne)pomáhá a chtělo by se dokonce říct škodí, tak výborné vlákno k tomu udělal @dusek_libor. Doporučuji k přečtení ⬇️
V. Čáslavská v roce 2017 o Ševčíkovi: Smutné, že člověk, který v minulosti ublížil mnoha studentům na VŠE, má stále zelenou. Málokdo ví, že pan Ševčík byl před revolucí zapálený komunista, který vyučoval marx. leninismus na VŠE! Ještě o revoluci kandidoval na mimořádný sjezd KSČ.
Náměstí se zaplnilo o další studenty a studentky. Teď už jich jsou stovky. Pořádný chumel.
Jeden z organizátorů upozorňuje na to, aby to bylo slušné a klidné shromáždění. Jde jim o dobré jméno školy.
Tohle jsou organizátorky akce. Vadí jim chování M. Ševčíka, který se nevhodně chová ke studentům a dlouhodobě poškozuje jméno školy.
Studentky právě vyzvaly Ševčíka, aby z pozice děkana odstoupil a nepoškozoval dál jméno školy. Ozval se potlesk celého davu.
Studentka Petra Hrabová. Mluví za studenty Národohospodářské fakulty. Připomíná odchody pedagogů a sponzorů, které kvůli Ševčíkovi fakultu i školu opustili.
“Kroky rektora podporujeme. Ale on nás sem neposlal ani nesvolal. Svolali jsme se sami jako studenti a že už bylo načase,” řekl jeden z organizátorů.
“Ševčík přivedl na VŠE plagiátory z jiných škol a vyštípal za roky svého působení veškerou opozici. Respektovaná jména nahradil svými přikyvovači” pokračuje zástupce Rady vysokých škol. Apeluje na ak. senát, protože osobní zodpovědnost u Ševčíka neočekává.
“Nebudu to protahovat. Jsme tu kvůli vzdělání a ne kvůli demonstracím,” říká moderátor a zve člena akademického senátu VŠE.
Člen AK. senátu oceňuje odvahu studentů na protestu a sílu, kterou shromáždění ukázalo. Za posledních 10 let prý nebyl hlas studentů VŠE takto jednotný a Ševčík si to prý sám uvědomuje.
Jak můžete vidět přímo ze schodů VŠE, lidí je v parku docela dost:
Organizátoři akci ukončili přečtením slibu, který skládá na VŠE každý student, který sem přichází studovat:
Trochu se mi zamotalo vlákno, poslední slova organizátorů zde:
Někteří studenti ještě vyrazili debatovat s oponenty. Zatím na sebe křičí, debata se stočila na Ukrajinu i to, jestli je Brno špatné město. Jedna z podporovatelek Ševčíka pouští z reproduktoru českou hymnu, smysl aktu mi uniká.
Z reproduktorů zaznívají i obě sloky hymny slovenské, debata mezi studenty a podporovateli Ševčíka se uklidňuje v tónech slovenské národní písně. Studenti začali spontánně skandovat Ševčík ven!
I několik minut po akci zůstávají na náměstí hloučky studentů. Ti debatují mezi sebou. Pochopitelně o Ševčíkovi, ale i o tom, co bude s VŠE dál. A jestli jít na kebab nebo na pizzu.
Studenti se pozvolna rozcházejí a tím celá akce definitivně končí. Z repráku podporovatelky Ševčíka zní Nohavica, organizátoři dávají rozhovory médiím. Antikonf. tým policie nevyužit. A tak se s vámi loučím i já. Děkuji vám za pozornost. Byli jste, jako vždy, výborné publikum!
P.S. oceňuji dvě věci: Za celou dobu tu nikdo nenáhlásil bombový útok. A pak týpka, který tu navzdory asi dvacítce policistů odpálil masivní brko přímo uprostřed náměstí. Oboje nečekané.
Pardon, má tam být 2007. Je to v tomto rozhovoru: idnes.cz/sport/ostatni/…?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Martin Bartkovský

Martin Bartkovský Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @bartkovskym

Jun 10, 2025
Dnes je to 14 dní, co jsem se vrátil z Ukrajiny. Na humanitární misi s @Pametnaroda jsme předali pomoc za 22 milionů a hlavně 13 terénních aut i sanitek, které už teď zachraňují životy na frontě. Byl to docela příběh, který obsahuje bombardování, vděčnost i stud. Vlákno 🧵⬇️
Z bezpečnostních důvodů jsem nikdy nepsal o místě, kde jsme právě byli. K tomuhle vláknu se tedy vracím zpětně a bez přípravy. Budu vám to sázet tak, jak si z fotek vzpomenu. Mluvil jsem o tom v podcastu Padni komu padni, České televizi i Reflexu. Tady to bude pohromadě. Image
Měl jsem podmínku, že na misi pojedu, když nebudu válečným turistou, nebudu překážet a budu co platný. Martin Ocknecht, který mě pozval, se jen zasmál. Mým úkolem bylo dopravit tenhle Hillux z Prahy bezpečně do Kyjeva. A pak spolu s dalšími z Kyjeva odvézt další auta do Oděsy. Image
Image
Read 37 tweets
May 23, 2024
Ortel a Okamura. Naposledy byli spolu na Václaváku v roce 2019 před volbami do EU. Dnes si to zopakují. Minule se na akci hajlovalo a nosily se hákové kříže. Těžkooděnci zasáhli proti odpůrcům. Marinne Le Pen a Wilders mávali, dnes bude místo nich Danko. Jsem tu a glosuji 🧵⬇️
Je přesně 16:00. Tomáš Ortel nastupuje na pódium. Sleduje ho necelá tisícovka lidí. Proslovy mají být až v 17:00, ale dnes to s účastí příliš valně nevidím. Počasí krásné, nechybí ohně. Jen nechápu, proč tam mají heslo Spolu z parlamentních voleb…
Image
Image
Na tohle by možná stačila hospoda někde na kraji Prahy, kvůli tomu se Václavák blokovat nemusel. Zajímalo by mě, který koumák Okamurovi poradil dělat akci v den, kdy hrají Češi čtvrtfinále MS v hokeji. Že to bude dnes bylo známo cca půl roku… Image
Read 65 tweets
Feb 14, 2024
Po roce a měsíci se opět potkávám s Andrejem Babišem ve staré známé soudní síni. Původní zprošťující rozsudek odvolací soud zrušil a kauza Čapí hnízdo je zpět. Viděli jsme účtenky, důkazy, časovou osu i screenshoty. Nebylo to ale prý dostatečně zohledněno, takže jedeme znovu 🧵⬇️
Lepší sv. Valentýn jsem si ani nemohl přát. Osazenstvo má být dnes stejné. Babiš, Nagyová, obhájci Bartončíkové a Bruna, st. zástupce Šaroch i soudce Šott. A s kým trávíte svátek zamilovaných vy? Image
Vstup je opět na vstupenky ale plno rozhodně není. Novinářů je poměrně dost, ale z veřejnosti dorazilo jen pár lidí. Minule se otevíral i balkon. Babiš už tedy tolik netáhne. Dostal jsem pětku. Image
Read 65 tweets
Nov 27, 2023
Minule se Středula spojil s komunistkou Konečnou a Andrejem Babišem proti vládě a za svou kandidaturu na prezidenta. Dnes zneužívá učitele a na pódium pozval dezinformátora odboráře Duška. Demonstraci podpořil Agrofert, který může za vysoké ceny a platí min. mzdy. Jsem tu 🧵⬇️
Chytil jsem je na mostě…
Centrum je zablokováno, tramvaje jezdí odklonem. Kdyby to pořádal někdo jiný, mohla to být nejúspěšnější demonstrace Hnutí 30 pro Prahu. Demonstrantů jsou tisíce. Image
Read 50 tweets
Nov 6, 2023
Zeman má teď tzv. mediální kolečko. A tak svolil, že se po 13 letech vyjádří i Reflexu. Zatímco já si myslím, že už všechno řekl, šéfredaktor Vili Buchert byl přesvědčen o opaku. A bylo to dobře. Neměl jsem pravdu. Vznikl unikátní exprezidentův rozhovor. Reportáž z něj zde 🧵⬇️
Otázky měl zcela v režii Vili. Já se s kolegou staral o natáčení videa a dělal tuto reportáž. V reálném čase jsem to psát nechtěl, protože by mohlo interview předčasně skončit. Takže vám tu teď nabízím glosované dění při rozhovoru z minulé středy. Jiný den totiž Zeman neúřaduje. Image
Scházíme se v 11 v Dejvicích. Vedle výborné kavárny Místo, kterou otevřeli lidé z Děčína. Na exprezidenta tu čeká Prima. Chvilku před 11 přijíždí auto, vykládka Zemana probíhá na nedaleké křižovatce. Za chvilku přijíždí. Je to důstojné, ochranka už to má nacvičené. Image
Read 35 tweets
Oct 18, 2023
Dvě demonstrace za čtyři dny. To je skóre Přátel Palestiny v Česku. Ta první v neděli na Václaváku mohla sloužit celému západnímu světu jako vzor, jak má vypadat klidný propalestinský protest. Dnes se chystají ze Staromáku k Úřadu vlády. Jaké to bude? Jsem tu a reportuji 🧵⬇️
Pod sochou Mistra Jana Husa se schází desítky lidí. Jsou roztroušeni a těžko rozeznat demonstranta od turisty. Pokud nepočítáte jako určující znak šátek “Palestina”. Transparenty zatím chybí. Má tu být pár proslovů, pak se vyrazí ke Strakovce.
Dnes to má být hlasitější než minule. Zatímco v neděli to byla pieta za oběti v Gaze i Izraeli, tak dnes už je to pochod proti “Zastavení genocidy v Gaze.” Má se hlasitě skandovat a vykřičet do světa, že podporovatelé Palestiny mají dost toho, co se děje v Pásmu Gazy. Image
Read 45 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(