Rutgers Profile picture
Mar 22 13 tweets 4 min read
De #TweedeKamer stelde gisteren vragen over de #WeekvandeLentekriebels aan @DennisWiersma. Helaas waren daar veel onjuistheden te horen. Vervelend, want het gaat om een belangrijk onderwerp dat zorgvuldig opgepakt moeten worden. Thuis, op school, online én in de Kamer. Een draad.
De Week van de Lentekriebels is een projectweek, geen lespakket. Scholen die meedoen bepalen zelf hoe ze aan de Week invulling geven. Daarvoor zijn o.m. drie erkende lespakketten beschikbaar: Kriebels in je Buik, VeiligWijs en Wonderlijk Gemaakt.
Leerkrachten maken daarin zelf hun keuzes. Passend bij de leeftijd van de kinderen, de vragen die kinderen hebben en de achtergrond van hun school. Wij hebben vertrouwen in hun expertise en zijn dankbaar voor hun professionaliteit en inzet.
Scholen zijn vanuit de kerndoelen verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Lees meer: seksuelevorming.nl/visie-beleid/o…
In het debat citeerde Thierry Baudet een verhaal van Pim Lammers: de Trainer. Dat is een verhaal voor volwassenen. En natuurlijk géén onderdeel van lesmateriaal voor het basisonderwijs. Onjuiste informatie.
Baudet liet het boekje ‘Wat is seks’ van Channah Zwiep zien. Dat boekje is ook geen onderdeel van lesmateriaal van Rutgers of de Week van de Lentekriebels. En is nergens meer te verkrijgen. Dus ook misinformatie. Image
Dat er met kinderen van 4 en 5 jaar gesproken zou worden over pijpen, klopt ook niet. Dit wordt in geen enkel erkend lespakket op deze leeftijd besproken. Dit past niet bij de ontwikkeling en de vragen die de kinderen op die leeftijd hebben.
Ook is het grote onzin dat deze lessen ‘kinderen seksualiseren’. Onderzoek laat zien dat kinderen die goed voorgelicht zijn, juist later beginnen met seks.
Stephan van Baarle (DENK) besprak een les uit Kriebels in je buik van Rutgers, waarin met kleuters wordt besproken dat het aanraken van eigen geslachtsdelen een prettig gevoel kan geven. Dat klopt, maar let op: dit wordt niet besproken in relatie tot volwassen seksueel gedrag.
Het aanraken van de geslachtsdelen is iets wat leerkrachten herkennen bij kleuters. In de les kunnen leerkrachten de regels daaromtrent uitleggen, zoals dat je dit kan doen als je alleen bent. En dat niemand zonder jouw toestemming je mag aanraken. Image
We willen allemaal dat kinderen een gezonde en veilige ontwikkeling doormaken, passend bij hun leeftijd, leefwereld en de vragen die zij hebben. Dat helpt hen om op een latere leeftijd, als ze seksueel actief worden, verantwoorde keuzes te maken.
We kunnen ons voorstellen dat dit bij ouders vragen kan oproepen. Lees alles over de Week van de Lentekriebels en een gezonde ontwikkeling via weekvandelentekriebels.nl. En ga bij twijfels in gesprek met de school van je kinderen.
Zie jij online iets voorbij komen waar je vragen over hebt? Mail ons via info@seksuelevorming.nl. Meer weten over lesmateriaal? seksuelevorming.nl/lesaanbod/?typ…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Rutgers

Rutgers Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @RutgersNL

Mar 23
Toch weer een draadje over de Week van de #Lentekriebels. Deze keer over het boekje ‘Wat is seks?’. Daar gaat online nepnieuws over rond. Dat is vervelend, want seksuele vorming voor kinderen is een belangrijk onderwerp dat zorgvuldig opgepakt moeten worden. 1/8
Wat we eerder al twitterden: Het boekje ‘Wat is seks? Vragen van jonge kinderen over lichamelijkheid en seksualiteit’ is geen onderdeel van lesmateriaal van Rutgers of de Week van de #Lentekriebels. 2/8
Het boekje wordt genoemd in de ouderbrochure ‘Seksuele opvoeding voor kinderen van 6-9 jaar’.
Die bevat onder meer opvoedtips en antwoord op vragen van kinderen. Over bijvoorbeeld thema’s als vriendschap, verliefdheid, zelfbeeld en weerbaarheid. 3/8
Read 8 tweets
Mar 21
Helaas gaat er op dit moment best wat nepnieuws en misinformatie over de Week van de #Lentekriebels rond. Dat is vervelend, want het gaat om een belangrijk onderwerp dat zorgvuldig opgepakt moeten worden. Thuis, op school en online.

Een draadje 1/6 🧵
We willen allemaal dat kinderen een gezonde en veilige ontwikkeling doormaken, passend bij hun leeftijd, leefwereld en de vragen die zij hebben. Dat helpt hen om op een latere leeftijd, als ze seksueel actief worden, verantwoorde keuzes te maken. 2/6
Rutgers krijgt onder meer het verwijt dat wij het lesmateriaal wijzigen. Dat klopt. Dat doen wij vaker, zodat ze beter aansluiten. Dat doen we op basis van onderzoek en lessen uit de praktijk, samen met ouders, leerkrachten en kinderen. 3/6
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(