Har ni hört den märkliga berättelsen om Cicada 3301? Det här blir en lång tråd, men bear with me: det är enligt mig internets mest fängslande mysterium. Den 4 januari 2012 la en mystisk användare upp en bild på det anonyma forumet 4chan, i kanalen för det paranormala. Här är den:
Öppnade man bilden i ett textredigeringsprogram avslöjades texten: "TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR says", följt av en oläsbar kod. Några av 4chans anons (det är så de anonyma användarna kallas) insåg att det var ett Caesarchiffer. Dechiffrerade man koden, avslöjades en hemsidesadress.
På hemsidan låg ännu en bild, bifogar den. I bilden fanns en text som antydde att hemsidan var en återvändsgränd, men den var märkligt formulerad. Två ord stack ut: "guess" och "out". OutGuess är ett steganografiverktyg som används för att gömma hemliga meddelanden i t.ex bilder.
När anons körde bilden genom OutGuess, avslöjades ett bokchiffer. Det innebär att man får hänvisningar till sidor och ord i en bok. Så "5:14" kan betyda "femte sidan, fjortonde ordet uppifrån". Problemet var att ingen visste vilken bok det handlade om. Men där fanns ledtrådar.
Ledtrådarna ledde anons genom fler gåtor och chiffer, för avancerade för att jag ska kunna återge dem i korthet här. Till slut hittade de åtminstone fram till Thomas Bulfinchs klassiska verk Mythology. När de applicerade bokchiffret där, avslöjades ett telefonnummer: 2143909608.
När anons ringde numret så hörde de ett förinspelat röstmeddelande. En manlig stämma uppmanade dem att hitta två primtal förknippade med den ursprungliga bilden som postats på 4chan och multiplicera dem med ett tredje primtal: 3301. Sedan skulle de ta summan och lägga .com efter.
Bildens dimensioner var 509x503 pixlar. Summan blev 845145127 och ledde alltså fram till ännu en hemsida. Där fanns en rad koordinater, till platser i USA, Frankrike, Australien, Sydkorea och Polen. Besökte man dessa platser fann man posters med en periodisk cikada och en QR-kod.
Nu började mysteriet kallas Cicada 3301. Följde man QR-koden fann man nya bokchiffer – med uppmaningar att hitta primtal i böckerna. 4chans anons uppmanades också att sluta samarbeta; enbart de som nådde slutet först skulle belönas. Chiffren ledde ner i the dark web, mörkernätet.
Mörkernätet är internets katakomber. Dit söker sig människor för att åtnjuta fullständig anonymitet – ofta för att göra sådant som är olagligt eller tabubelagt. På mörkernätet ombads anons skapa nya, anonyma mejladresser, uppge dem i ett formulär och sedan invänta ett meddelande.
Därefter vet ingen riktigt vad som hände. Det blev tyst, åtminstone utåt. Men en månad efter den första bilden publicerats på 4chan, dök en ny upp. Där stod det att 3301 hittat personerna de sökt efter den här gången – men att de skulle återvända i framtiden, för att hitta fler:
Ett år och en dag från det första inlägget, den 5 januari 2013, dök det upp ett nytt inlägg på 4chan inlett med texten: "Nu fortsätter vårt sökande efter intelligenta individer". Gåtorna liknar dem som låg utplacerade över internet ett år tidigare, men nu är de betydligt svårare.
Anons leds fram till en ljudfil med titeln 761.mp3, som innehåller en låt med titeln The Instar Emergence. Låten verkar inte ha publicerats någonstans tidigare – det är en enslig gitarrslinga som spelar i 167 sekunder. Både 761 och 167 är primtal. Lyssna:
Anons hittar en bild med en lista av anglosaxiska runor. Bredvid varje runa står dess motsvarighet i det moderna alfabetet, och ett primtal bredvid varje bokstav. Om man tar varje bokstav i The Instar Emergence och plussar ihop primtalen associerade med dem så får man summan 761.
Genom fler gåtor, chiffer och teknisk akrobatik som jag varken är smart eller tekniskt kunnig nog att förstå så leds anons till mörkernätet ännu en gång. När resan återigen nått sitt slut, tystnar återigen användarna som verkar ha nått dit först. Ingen vet vad som händer med dem.
Ett år och en dag går, den 6 januari 2014 dyker 3301 upp på 4chan igen. Den här gången är gåtorna så svåra att det är meningslöst att försöka förklara dem. Genom ledtrådar gömda i texter, bilder, ljudfiler, tavlor, böcker och på dark web hittar anons en bok betitlad Liber Primus.
Det är en bok som aldrig blivit publicerad tidigare, nästan helt skriven i anglosaxiska runor. Med hjälp av runtabellen från 2013 kan bokens första sida översättas. Om man plussar ihop primtalen förknippade med varje bokstav (i runtabellen), blir summan av varje rad ett primtal.
Resten av boken är dock inte enbart skriven i anglosaxiska runor, utan chiffrerad. Om man översätter en sida i Liber Primus till moderna bokstäver blir den alltså inte läsbar, utan man måste därefter dechiffrera texten. Varje sida tycks dessutom vara chiffrerad på ett unikt sätt.
Till dags dato har bara en bråkdel av sidorna dechiffrerats. De innehåller mystiska meddelanden, märkliga koder och kryptiska berättelser. Här är några sidor, bara för att ni ska få en smak. Det känns flummigt, esoteriskt, högteknologisk kunskap blandas med österländska visdomar.
2014 års gåta fick alltså aldrig sin lösning. I januari 2015 hoppades anons att 3301 skulle återvända till forumet, men det gjorde de inte. Det gjorde de däremot i januari 2016, då de la upp en bild med ett tydligt budskap: Liber Primus måste dechiffreras innan något mer händer.
Än idag, jag besökte Discord-kanalen så sent som igår, finns en stor, aktiv gemenskap av människor som var aktiva på 4chan vid den här tiden, som fortfarande försöker knäcka Liber Primus. Varje januari hoppas de att 3301 ska återvända med nya ledtrådar. Varje år blir de besvikna.
Så vilka är, eller var, 3301? De första åren trodde många att det var en rekryteringsstrategi för någon som ville komma åt unga hackare, kanske en underrättelsetjänst. Lite som när militären rekryterade potentiella kodknäckare via chiffer i dagstidningen under andra världskriget.
Men skulle en underrättelsetjänst skriva Liber Primus? Somliga tror snarare att det är cypherpunks, som strävar efter ett friare, mer anonymt internet, som söker likasinnade. Men skulle DE skriva Liber Primus? Det märkliga innehållet har väckt betydligt mörkare misstankar än så.
Somliga har föreslagit att det är en högteknologisk sekt, som söker efter ensamma människor som har tiden, den besatthet, som krävs för att knäcka Liber Primus, och som sedan kommer vara mer mottagliga för innehållet. 3301 kallar det själv, på första sidan, för en "pilgrimsfärd".
Det enda vi vet säkert är att någon eller några, med stor kunskap inom många områden, av något skäl lagt väldigt, väldigt mycket tid på att skapa ett mysterium som internet kanske aldrig kommer lösa. Med ett löfte om guld vid regnbågens slut som får människor att försöka än idag.
Tråden bygger på ett kapitel ur min bok Från världskrig till nätkrig som vi strök pga platsbrist. Men om ni vill läsa mer på samma tema vore det jätteroligt om ni läser boken! Finns just nu för 79 kronor på Adlibris, eller som ljudbok där ljudböcker finns: adlibris.com/se/bok/fran-va…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🧵 Faktagranskning i sociala medier, en kort steg-för-steg-guide:
En vanlig form av miss- och desinformation är en bild ihop med ett felaktigt påstående om vad som syns där. Vi tror lättare på det då, när vi själva "ser det". Men fördelen är att bilder ofta är lättare att granska än påståenden. Det enklaste sättet är ett omvänt bildsök.
En studie från 2019 visade att var tredje svensk journalist hade blivit hotad det senaste året. Av de hotade journalisterna sa fyra av tio att de därefter inte vågade skriva om vissa ämnen eller personer av rädsla för nya hot. (1/7) 👇
De värst utsatta är de som skriver om migration. Just nu är det alltså troligt att viktiga röster i Sverige har tystnat, därför att de inte vågar skriva om migration längre. Det är inget som "kan bli" ett hot mot demokratin, det är ett hot mot demokratin just nu. 👇 (2/7)
Häromåret diskuterade Malou von Sivers och Jimmie Åkesson näthat. Filmen laddades upp på Youtube, där diskussionen i kommentarsfältet blev så hatisk att det fick stängas ner. Samtalet om näthat blev så hatiskt att det inte gick att hålla. Hör ni hur galet det är? 👇 (3/7)
Veckans (långa) sociala medier-analys: @moderaterna är de stora vinnarna, som dubblerat sina reaktioner, kommentarer och delningar på Facebook jämfört med förra veckan. SD tappar kraftigt för tredje veckan i rad. Innan dess fick SD 75% av det totala engagemanget, nu får de 45%. >
Sedan jag började föra statistik, under valåret 2018, har SD konsekvent fått minst 50% av partiernas engagemang på Facebook. Därför är 45% en ovanligt låg siffra, även om det fortfarande är väldigt högt. Debatten kretsar kring coronakrisen, det verkar SD ha förlorat rejält på. >
SD har också tappat stort på listan över de mest populära inläggen. I vanliga fall brukar 18-19 av veckans 20 mest populära inlägg på Facebook komma från Sverigedemokraterna. Den här veckan är “bara” 11 av de 20 mest populära inläggen från SD. >