Koroluk Profile picture
Apr 10, 2023 36 tweets 9 min read Read on X
Dlaczego Konfederacja nie obniży ci podatków?

Zapraszam na wątek, w którym przeanalizujemy program Konfederacji i zgłębimy istotę liberalnego populizmu 🧵 Image
Zanim zaczniemy w ogóle mówić o Konfederacji, musimy posiąść pewne podstawy z finansów publicznych.

Zacznijmy od wysokości podatków.
Podatki w Polsce nie są wysokie, tylko... średnie.

Są trochę niższe niż średnia dla UE i trochę wyższe niż średnia dla OECD.

To najpopularniejsza statystyka dotycząca obciążenia podatkowego, czyli przychody podatkowe (oraz składkowe) w relacji do PKB. ImageImage
Ta statystyka przedstawia ujęcie globalne i nie przeczy temu, że konkretna kategoria ludności – np. osoby na etacie zarabiające minimalną – mogą być opodatkowane wysoko.

Bo faktycznie, u nas takie osoby są ostro dymane (niżej statystyka z 2013, teraz pewnie jest trochę lepiej). Image
Natomiast budżetu państwa nie obchodzą takie niuanse. Dla budżetu liczy się ogół wpływów.

Chcesz obniżyć podatki biednym? Spoko, ale w takim razie podwyższ je komuś innemu. Mam dostać tyle i tyle miliardów, wali mnie, od kogo je weźmiesz.
Skoro już wiemy, że w ujęciu globalnym podatki nie są wysokie, zastanówmy się, na co one idą.

Pewnie na tych urzędasów zasranych, co tylko piją kawkę i gnębią przedsiębiorców?

To pierwsza odpowiedź, jaka nasuwa się konfiarzowi.
Ale w sumie nie tylko jemu.

Ekonomista Jakub Sawulski przeprowadził wśród swoich studentów ankietę. Poprosił studentów o oszacowanie struktury finansów publicznych.

Oto wyniki. Image
Według studentów na urzędników – czyli administrację publiczną – idzie 13% wydatków. W rzeczywistości tylko 5%.

To największy odchył w stosunku do rzeczywistych danych.

Drugi największy odchył to emerytury i renty. Według studenciaków tylko 16%. W rzeczywistości – aż 31%.
Ludzie powszechnie przeszacowują wydatki na urzędników i niedoszacowują wydatków na emerytury i renty. Potem słyszymy od konfiarza, że wystarczy zwolnić paru urzędasów i będzie kapucha.

Otóż nie wystarczy. Powiem więcej, na tle innych krajów wydajemy na administrację niewiele. Image
Większość wydatków państwa ma charakter sztywny.

Nie możesz przestać płacić emerytur i rent.

Nie możesz zaorać publicznej ochrony zdrowia, to niezgodne z art. 68 Konstytucji.

Nie możesz zaorać publicznej edukacji, to niezgodne z art. 70 Konstytucji.
Stawia to nam nietrywialne pytanie – które wydatki zlikwidować, ażeby móc obniżyć podatki?

A, bo to chyba też trzeba konfiarzom wytłumaczyć. Aby móc obniżyć podatki trzeba zredukować wydatki. Inaczej pogłębi się dziura budżetowa.
Krzywa Laffera – jedyna krzywa, którą znają konfiarze – nie działa bowiem w tak magiczny sposób, w jaki by chcieli.

Przykładowo według badań punkt zgięcia krzywej Laffera dla PIT-u znajduje się w okolicach stawki 60-75%. Image
Oczywiście badaniom nie wierzycie, bo uniwersytety opanowali marksiści. Ale na pewno uwierzycie Sławkowi, który mówi dokładnie to samo.
Skoro znamy już podstawy finansów publicznych, możemy wreszcie pogadać o Konfederacji.

Konfa od początku mamiła naiwniaków radykalnymi obniżkami podatków.

W programie z roku 2019 proponowała powszechną ulgą podatkową - zerowy PIT, dobrowolny ZUS, likwidację akcyzy na paliwo. Image
Tak śmiałe obniżki podatków wymagają równie śmiałych obniżek wydatków. Jak konfederaci zaadresowali ten problem?

Poświęcili mu w programie dwa zdania xd A w nich zero konkretów, tylko slogany o urzędnikach i korupcji. Image
Kiedy ekonomiści z FOR przyjrzeli się temu programowi, oszacowali jego koszt na 250 mld zł.

Główny ekonomista FOR nie krył obrzydzenia:

"Program Konfederacji jest poza jakąkolwiek skalą oceny, tfu". Image
W roku 2021 konfiarze opublikowali nowy program.

W nim trochę spuścili z tonu. Już nie było mowy o likwidacji PIT-u (tylko o wysokiej kwocie wolnej). Już nie było mowy o likwidacji składek ZUS (tylko o dobrowolnym ZUS-ie dla firm).

Zapowiadali zniesienie 15 mniejszych podatków. Image
Oczywiście nie podali żadnych obliczeń w kwestii tego, o ile spadną dochody państwa. Ja sam to liczyłem na paluszkach* i wyszło mi około 115 mld zł.

Nie podali też oczywiście listy wydatków do wywalenia.

*
Czy doczekamy się kiedyś listy wydatków? Może nie powinniśmy tego szukać w programie, tylko zapytać osobiście Mentzena?

No cóż, ktoś rok temu zapytał. Odpowiedź Mentzena:

"Takich rzeczy nie mówi się przed wyborami".

Parę tygodni temu o to samo spytał Mentzena dziennikarz Gazety Prawnej.

Mentzen ponownie się wykręcił, że nie powie tego przed wyborami. Image
Pewien bezdomny spytał też o to Berkowicza.

Berkowicz odpowiedział w tę samą mańkę, ale przy okazji przyznał się do oszukiwania MNIEJ ZORIENTOWANYCH wyborców.
Tak więc konfiarze nie zdradzą nam planu redukcji wydatków, bo ich wyborcy to debile i wtedy na nich nie zagłosują.

Nie powiem, ciekawa strategia. Ale… czy to faktyczny powód? Śmiem wątpić.
Tutaj wróćmy do początku mojego wątku. Podatki w Polsce nie są wysokie. Większość wydatków ma charakter sztywny.

Radykalne obniżki wydatków są trudne nie tylko politycznie, ale też… teoretycznie. No ciężko po prostu wskazać duże pozycje do wywalenia.
Te tajemnicze plany redukcji wydatków, których konfiarzy nie chcą nam zdradzić, po prostu nie istnieją.

Ale nie mogą tego powiedzieć wprost, bo wtedy okaże się, że również ich plany obniżek podatków są ściemą.
Nie chcę przez to powiedzieć, że żadnego wydatku nie da się wywalić!

Choć to bardzo trudne politycznie, to nie widzę TEORETYCZNYCH przeszkód przed skasowaniem na przykład 500+ oraz 13 i 14 emerytury.

Nie krępuje nas tutaj Konstytucja, te wydatki są dość świeże i tak dalej.
Wydajemy na to łącznie 60 mld zł. Nie są to żadne kokosy.

Podatku PIT płacimy rocznie 110 mld zł (70 mld zł dostaje budżet centralny, 40 mld zł samorządy).

Więc po skasowaniu tego moglibyśmy obniżyć o połowę PIT.
No to może chociaż te wydatki Konfederacja usunie i obniży nam trochę podatków? Znacznie mniej, niż zapowiadają, ale zawsze coś?

Nie, nawet to nie xd
Bo Konfederacja, poza wolnorynkowymi korwinistami, składa się też z gospodarczych centrystów z Ruchu Narodowego.

A Ruchowi Narodowemu 500+ się bardzo podoba. Image
Mentzen, pytany o 500+, odpowiada, że on to osobiście by wywalił, ale "jego koledzy z Konfederacji mają inne zdanie".

Ci koledzy to oczywiście Ruch Narodowy.
I nawet pytany ostatnio o likwidację 13 i 14 emeryturę Mentzen przyznał, że nie wie, czy Konfederacja to zrobi xd
Na chwilę szczerości Mentzen pozwolił sobie też u Stanowskiego.

Przyznał, że po dojściu Konfederacji do władzy "byłyby prawdopodobnie te same podatki, co teraz" – co totalnie przeczyło programowi Konfederacji.
Podsumowując: Konfederacja nie przeprowadzi żadnych radykalnych obniżek podatków.

Gdyby w Konfederacji nie było narodowców, to mogliby coś tam obniżyć, ale mniej, niż zapowiadają.

A ponieważ są narodowcy, to obniżą wam dosłownie gówno.
A jeśli spodobał ci się ten wątek, to spodoba ci się także mój kanał YT, gdzie częściej poruszam tego typu kwestie.

youtube.com/Koroluk
Chyba będę aktualizował ten wątek o nowe fikołki konfiarzy xd

Bosak na pytanie o to, jakie wydatki utną, zaniemówił. Nie był w stanie podać żadnego konkretu.

"Nie wprowadzimy nowych wydatków!"

Bosak w sumie tutaj powtórzył niedawną wypowiedź Mentzena.

Przy czym ja myślałem, że Mentzen sobie jaja robi - a Bosak na serio forsuje teorię, że można sfinansować obniżki podatków poprzez niewprowadzanie nowych wydatków xd Image
Kochani, muszę posypać głowę popiołem. Jednak Konfederacja przedstawiła plany redukcji wydatków.

Nie wybudują placu zabaw za 3,5 mln zł, dzięki czemu będą mogli obniżyć podatki na kwotę 100-200 mld zł 💪 Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Koroluk

Koroluk Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KorolukM

May 24
Miałem już iść na odwyk, ale wypluję z siebie jeszcze jedną nurtującą mnie kwestię.

Doskonale wiem, czemu Trzaskowski poszedł na piwo z Mentzenem. Nie rozumiem natomiast, czemu Mentzen się zgodził na wrzucenie takiego nagrania.

Duża część elektoratu Konfy będzie niepocieszona.
Oraz duża część samej Konfy. Na pewno nie spodobało się to Bosakowi, Wipler też jakby nie był zadowolony.

Samowolka Mentzena?

Jest też opcja, że wrzucili to nagranie bez jego wiedzy, ale to by było chamskie.
Przypominają mi się teorie, że prezydentura RT może oznaczać lepsze wyniki Konfy w 2027, bo Konfie łatwiej będzie się budować przeciwko 'lewackiemu' rządowi z prezydentem.

A prezydentura KN to wzmocnienie PiS-u. Sławek zaś może chcieć być pierwszy na prawicy.
Read 9 tweets
Apr 13
Jak Mentzen chciał wyprowadzić Polskę z Unii i nałożyć na licealistów podatek pogłówny?

Zapraszam na wątek 🧵 Image
Problemem korwinistów od zawsze był brak konkretnego programu.

W sloganach byli dobrzy: zlikwidować PIT, CIT i ZUS! Ale które konkretnie wydatki wywalić? Spora część, np. emerytury, jest wszak nie do ruszenia.

Czy to się zepnie finansowo?

Tu zaczynały się schody. Image
Mentzen chciał to zmienić! Specjalnie doktoryzował się z ekonomii, by rozwiązać tę kwadraturę koła.

Aż wreszcie w listopadzie 2016 usiadł na kiblu, odpalił Fejsbuka - i postanowił dowieść lewakom, że po likwidacji większości podatków państwo może działać. Image
Read 10 tweets
Apr 12
Onegdaj Mentzen zapowiedział publikację 100 ustaw. Miały one pokazać jego merytoryczną twarz. Nowa jakość w polityce!

Słowa dotrzymał. Ale niedługo po publikacji usunął ustawy z sieci.

Prawdopodobnie ze wstydu.

Ustawy obnażyły bowiem jego twarz szura i zamordysty. Wątek 🧵 Image
Sławomir Mentzen chciał wprowadzić możliwość zawarcia nierozerwalnego małżeństwa.

Możliwość rozwodu zależałaby od zgody biskupa diecezjalnego.

Wiecie, to tak w ramach rozdziału Kościoła od państwa. Image
Dalej mamy na przykład ustawę nr 103 o władzy rodzicielskiej. Lub alternatywna nazwa: ustawa o wpierdolu.

Ustawa ta przyznawała rodzicom prawo do "stosowania lekkich kar cielesnych, które nie powodują uszczerbku na zdrowiu i nadmiernego cierpienia". Image
Read 25 tweets
Apr 10
"Ja to jednak zagłosuję na Mentzena! Nie jest religijnym fanatykiem jak Braun i zależy mu na niskich podatkach!"

Wielu tak myśli. Mentzen celowo nie eksponuje swoich religijnych przekonań.

To pułapka.

Niżej dowiodę, że Mentzen to Braun, który nie biega z gaśnicą🧵 Image
Czy słyszałeś o Konfederacji Gietrzwałdzkiej?

To pewien dokument.

Może słyszałeś, jak niedawno Dziambor powiedział z żalem, iż:

"Tak naprawdę teraz z dawnej Konfederacji pozostała tylko Konfederacja Gietrzwałdzka". Image
Tak więc jest to dokument stanowiący pewne wyznanie wiary. Polityczno-religijne credo.

Przeglądając listę sygnatariuszy, poczujemy się jak w cyrku.

Są tam takie nazwiska, jak: Godek, Bąkiewicz, Bosak, Braun, Winnicki, Wilk...

No i jest też Sławomir Mentzen. Image
Read 23 tweets
Apr 14, 2024
Już jutro: przepraszam, ktoś mi się włamał na konto...

(Niedawno mianowany wicewojewoda śląski, niegdyś zasłynął tym, że na lotnisku niemieckim krzyczał po pijaku "Heil Hitler").
Image
Image
Jak ktoś słusznie zauważył, ma to vibe Marcinkiewicza i Isabel. Image
Read 17 tweets
Dec 27, 2023
Symbolem pisowskiej telewizji pozostanie dla mnie Jarosław Jakimowicz.

To właśnie zatrudnianie tego indywiduum najlepiej świadczy o poziomie ekipy z Woronicza. Lepiej niż jakikolwiek fejk news wykreowany przez Wiadomości.

Zapraszam na wątek o paskudzie 🧵Image
Jakimowicz zostałby zapamiętany jako podrzędny aktorzyna. Jednak 6.11.2019 postanowił odmienić swój los.

Tamtego dnia podbiegł w studiu TVP do Antoniego Macierewicza i zrobił mu werbalne fellatio. Image
Wszyscy mieli bekę z lizusa, ale ówże lizus dwa tygodnie później dostał pracę w TVP. Zarabiał tam minimum 18 000 zł miesięcznie.

Więc kto się śmiał ostatni?
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(