Úkol koupit v H&M tepláčky do školky se náhle stal mnohem zajímavější... #RFID
Prosvícení baterkou odhaluje, že nápis Dual asi znamená, že ve štítku je jak RFID tak EAS (electronic article surveillance - to bude jen LC článek). RFID tag je podle tvaru antény typu UHF.
Trocha vody na papír a IPA na lepidlo a tady je štítek v celé kráse. Na fotce to asi není moc vidět, ale v místě kam ukazuje šipka je malý černý flíček a to je RFID čip.
Podle výrobce to vypadá, že by to mohl být NXP UCODE 9 (hm, že by vysvětlení magického "U9" na štítku 🤔) a měl by to tedy být EPC Gen2 tag - nxp.com/products/rfid-…
Moje čínská UHF čtečka pochyby kvality (hlavně tedy ten SW k tomu) zdá se funguje 😃. 3 tagy načetla bez problémů.
PS: To znamená, že kill switch, který tyhle EPC tagy mají, u pokladny při prodeji neaktivují (juchú).
Vzal jsem TagID jednoho ze štítků a podle TID Decoder (gs1.org/services/tid-d…) je to skutečně od NXP. UCODE 9 nemá veřejný datasheet, ale UCODE 8 ano. A Model Number UCODE 8 je 994, tak 995 by mohl být UCODE 9 🤞
UCODE 9 obsahuje jen TagID a EPC, žádnou další paměť nemá. Což asi dává smysl, tady bude cena na prvním místě. Co je ale zač to EPC 🤔. Zdá se, že i na to existuje dekoder...
Ok🥴, ale kdyby to výsledek vypsalo čínsky, dávalo by mi to stejný smysl 😃. Vyznáte se v tom někdo?
A vida, podle toho GTIN (ať už to znamená cokoli) se dá hledat. A zdá se, že H&M se oficiálně jmenuje "H&M Hennes & Mauritz GBC AB" a jsou ze Stockholmu 😀
Podle EPC Tag Data Standard (TDS) může EPC kód nest fůru různých informací, ale v tomto případě obsahuje SGTIN = kód výrobce + kód produktu + sériové číslo. Hezky popsáno na epc-rfid.info/sgtin
EPC Tag Data Standard (TDS) je dostupný na webu @gs1. Specifikace má má přes 300 stran 😯 gs1.org/standards/tds
Na #Dovolena bydlíme v Hotelu s #RFID zámkem. Co se o něm tak dá asi zjistit... 🤔👇 (krátké vlákno)
Dostali jsme dvě kartičky. Je to MIFARE Classic. Přičemž 3 sektory jsou chráněné klíčem. Bydlíme v úplně novém hotelu (max rok starý), takže použití MF Classic mě dost překvapuje, hold asi cena je na prvním místě...
MF Classic je totiž skoro 30 let stará technologie. Od roku 2008 je považována za prolomenou a sám výrobce ji nedoporučuje používat pro nic bezpečnostně kritického (což zámek IMHO je 🙂 ).
Hrajeme si s „chytrým zámkem“ Ikea ROTHULT (ikea.com/cz/cs/p/rothul…)… začneme z venku zkoumáním co jsou zač ty 2 RFID karty, ale určitě dojde i na šroubovák 🧵
Pár zajímavostí z návodu:
- Je možné naučit jednu další kartu (zřejmě podle UID, kterou drží v RAM)
- Pokud jsou baterie skoro mrtvé, zámek se z posledních sil sám odemkne – tzn. milí zloději, stačí mít dost času 😉
Učení další karty funguje 👍 Samozřejmě jen pro 13.56 MHz karty. Zkoušel jsem ISO14443A (všemožné Mifare, NFC Type 1, 2 a 4 (Topaz, NTAG, …), ale bude fungovat i většina NFC platebních karet nebo Yubico NFC), funguje i ISO15693 (NFC Type 5, např. icode)
Svět se baví tím, jak @NASA používá stahovací pásky (zip tie) stejně jako my normální smrtelnici, když opravujeme auto nebo potřebujeme přidržet rajčata u tyčky. Trochu podrobností pro zajímavost… 🧵
Pochopitelně to není páska za desetník z OBI. Jedná se o ABB Ty-Rap™, konkrétně Ty-Rap® Extreme Environment: new.abb.com/low-voltage/pr…
Páska je vyrobena z Tefzelu (ETFE - ethylen-tetrafluorethylen). Tedy chemicky a UV vysoce odolný materiál s pracovní teplotou -60 °C až 170 °C. en.wikipedia.org/wiki/ETFE