"Catalunya és la regió més occidental d'Itàlia", deia Josep Pla, i així semblen pregonar-ho els seus meravellosos campanars romànics.
FIL 🧵👇
La modalitat clàssica del nostre romànic és una torre de planta quadrada, amb una sèrie de pisos i les corresponents fileres de finestres de mig punt. Sovint arrenca amb una o cap finestra, i cap amunt se'n van obrint de geminades i de trigeminades.
📸 Sant Miquel de Fluvià
El campanar més famós del romànic català és el de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, característicament esvelt. El formen sis pisos i s'arramba a una modesta església rural.
Ben semblants són les torres veïnes de Santa Maria de Taüll i Santa Eulàlia d'Erill la Vall.
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Magius o Maius fou un monjo actiu al regne de Lleó entre 926 i 968. La seva producció revolucionà la il·lustració medieval, fins al punt que l'historiador de l'art John Williams el compara amb el rupturisme creatiu de Pablo Picasso.
Però, què va fer?
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Essencialment, Magius va ser l'il·luminador més influent dels Beatus, uns còdexs de temàtica apocalíptica sorgits a l'Alta Edat Mitjana als regnes cristians hispànics.
Se'n feren quasi una trentena de còpies arribant àdhuc a França, Itàlia i Portugal.
Coneixes les catedrals de Catalunya? Saps què hi ha de romànic, en cadascuna? Aquí va el nostre 1x1!
FIL ✨🧵👇
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa 𝟭. Santa Maria de la Seu d'Urgell
És l'única catedral íntegrament romànica del Principat. Cal parar atenció a les seves dimensions, a la decoració de cuny italià, al Beatus mossàrab i al @MuseuSeuUrgell, amb destacats fons medievals.
📸Fotos arquitectura fil: @JoanPauInarejos
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa @JoanPauInarejos 𝟮. Santa Maria de Solsona
Romanicogòtica amb elements barrocs, el museu té esplèndides peces com l'Orant de Pedret o els laterals del frontal de Sagàs. A més, custodia l'escultura mariana més bella del romànic català: la Mare de Déu del Claustre, de Gilabert de Tolosa.❣️
Coneixes la 'màquina de la veritat' 🧐🗣️🔥 dels temps del romànic? Saps que el polígraf ja estava inventat?
FIL🧵👇
Aquesta il·lustració del manuscrit de Lambach (Àustria, segle XII) ens mostra una ordalia.
Un moment.
Ordaquè?
'Ordalia', de l'anglosaxó 'Ordeal' o 'Ordäl' (res a veure amb el poble del Penedès i els seus deliciosos préssecs 🍑) vol dir originalment 'judici, prova' i s'aplica a certs procediments de l'Edat Mitjana diguem-ne que... paralegals.