Tälleen entisenä Kelan työntekijänä en voi kuin nauraa Iltalehden Lauri Nurmen kirjoittamalle pääkirjoitukselle.
Kirjoitus vilisee virheitä ja huokuu rajusti #Kokoomus-myönteistä ideologista asennetta.
Etuudet eivät ole liian suuret, ongelma on palkkauksessa. Ketju 👇
Kannustinloukot ovat oikeasti todellisia, mutta ne eivät johdu liian suurista etuuksista vaan siitä, että ansiotulojen myötä moni etuuden maksu menee sekaisin. Etenkin toimeentulotuki on haastava - alla esimerkki:
Jos toimeentulotuen asiakas tienaa vaihtelevia tuloja, vaikka 500 e, 1000 e ja 800 e, hänelle arvioidaan seuraavalle kuulle ansiotulot. Arvio seuraavalle kuulle olisi 750 e.
Jos todellisuudessa töistä saakin 400 e, tuloja ei tarkisteta ennen kuun loppua (jatkuu)
Tällöin ero arvioituun tuloon on aika merkittävä ja voi johtaa siihen, että nälkä iskee nopeasti ja vuokraa ei saa maksettua. Toki tuloina voi olla myös soviteltu työttömyysetuus, mutta perheiden kohdalla tilanne voi olla aika raju - tulot eivät ole mitenkään ennakoitavissa
Väite siitä, että työnteon kannattavuus paranisi korottamalla etuuksien ja palkan eroa, on absurdi. Kelan etuuksilla elävä lapseton työtön saa kuukaudessa työttömyysetuutta 640 e/kk. Jos palkka on kerran samaa luokkaa, vika lienee palkassa. Jo 1700 e/kk tuloilla työ on kannattava
Myös osa-aikatyö on monesti kannattavaa työttömyysetuuksien näkökulmasta, koska silloin palkan lisäksi saa näitä etuuksia. Yrittäjyys taas ei ole kannattavaa, koska et saa juuri mitään tukia. Ennen kuin kaikki rahat ovat menneet. Kevytyrittäjyys on mahdotonta nykysysteemissä
Jos etuuksia lasketaan entisestään, niin ei ihminen sen kummemmin työllisty, mutta tutkimusten mukaan syrjäytyy enemmän. Tämä taas tulee yhteiskunnalle kalliiksi, etujen maksujen ja hoidon/kuntoutuksen yms. kautta.
Lauri Nurmi esittää vaihtoehdoksi joko-tai-mallilla etuuksien leikkaamisen. Asiahan ei ole mustavalkoinen ja etuuksien leikkaus on kenties typerintä, mitä voi tehdä. Toki esim ansiosidonnaiseen voisi laittaa jonkun 3 000 e/kk katon. Mutta 640 e/kk ei mahdollista leikkauksia.
Itse asiassa työkykyisen ihmisen pakottaminen töihin on rikos ja sitä kutsutaan vapaudenriistoksi, orjuudeksi jne. Työllisyysaste nousee, kun on tarjolla töitä, joilla tulee toimeen. Nytkin on olemassa malleja, jotka "pakottavat" töihin:
Työttömyysetuuteen voidaan laittaa karensseja tai se voidaan lakkauttaa, minkä lisäksi viimesijaisen toimeentulotuen perusosaa voidaan leikata.
Se, että 1/100 ihmistä ei hae töitä työttömänä, ei ole syy leikata ahkerilta hakijoilta, joille ei paikkoja ole.
#Kokoomus ajatukset toimeentulotuen omavastuusta taas ovat julmia ja epäinhimillisiä, koska totua ei edes saa, jos on varallisuutta. Se olisi suora leikkaus. Tätä ei kuitenkaan vissiin @Iltalehti tiedä, koska sama virhe toistuu monesti.
Varainsiirtoveron poisto taas auttaisi rikkaita käymään asuntokauppaa, mikä nyt on typerä idea muutenkin. Indeksikorotusten leikkaus taas aikana, kun inflaatio laukkaa ja leipää ei ole, on typerää.
Jos Petteri Orpo potkii maassa makaavaa, se ei ole rohkeutta. Se on pelkuruutta.
I rest my cases.
Loppupeleissä ratkaisun pitäisi olla riittävä perustulo, joka joustaa muuttuvien tilanteiden mukana ja mahdollistaa eri työt niin osa-aikaisesti, kokopäiväisesti kuin vaikkapa keikkana kevytyrittäjänä. Tämä taas lisää kannustimia tehdä töitä aina, kun työkykyä on.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Tämä on niin totta - kuka konservatiivi edes ymmärsi, että myös heidän elämää parannettiin Marinin aikana?
Marinin hallitus teki hyvää ja inhimillistä politiikkaa, minkä takia sitä oli hankala kritisoida. Siksi oikeisto otti käyttöön henkilöön menevän naisvihan 🥲 #oikeisto
Marinin politiikassa olisi ollut kritisoitavaakin, sillä esimerkiksi ilmastotoimia tehtiin aivan liian vähän.
Mutta jos ei ole osaamista, niin haukutaan Marinia ja etsitään sekä luodaan kohuja silloinkin, kun niitä ei ole. Media oli tässä liian helppo.
Itse toivoisin, että lehdet eivät nyt mehustele liikaa Marinin erolla ja öyhöt pitävät turpansa kiinni. Ero on kuitenkin elämää mullistava yksityisasia, joka on muutenkin hankala tilanne, vaikka kuinka rauhassa olisi eronnut.
Kokoomuksen paikallisen sopimisen idea lyhyesti: kyseessä on yksiselitteisesti mahdollisuus laskea kategorisesti etenkin matalapalkka-alojen työntekijöiden palkkoja.
Akavan kysely paikallisesta sopimisesta paljastaa karua kieltä monen yrityksen ja Kokoomuksen motiiveista paikallisen sopimisen takana. Peräti 53 % yrityksistä haluaa paikallisen sopimisen avulla laskea palkkoja. Silloin muutkin joutuu kilpailussa pärjätäkseen tekemään saman.
Tässä on muuten iso ero oikeistopuolueiden ja "vihervasemmiston" välillä.
#Kokoomus, Persut yms. lupaa kauniita, mutta sitten aina vaalien jälkeen alkaakin leikkaukset tuloista ja hyvinvoinnista. Muistakaa esim koulutuslupaus.
Julkisesti #Kokoomus puhui kauniita ja sanoi, että ei leikata. Avaamalla puolueen eduskuntavaaliohjelma/varjobudjetti, olisi toki äänestäjällekin selvinnyt, että kova tulee olemaan kyyti.
Mutta juhlapuheet uppoaa näköjään kansaan. 1990-luvulta lähtien puolue on jekutellut.
Persut ei toki oo pekkaa pahempi. Edellisellä ps-hallituskaudella köyhiä ja duunareita kuritettiin rajusti, eikä muutkaan tavoitteet toteutuneet. Toki moni sai kivan hillotolpan 🤪
Nytkään bensan hinta ei tule laskemaan ja jos laskisikin, maksamme siitä sitten sakot EU:lle.
Hienoa, että joku media viimein nostaa ongelmien todellisen syyn esiin.
"Peruspalveluista ja ennalta ehkäisevistä palveluista on leikattu 1990-luvulta lähtien."
Ongelmat tosiaan eskaloituivat Marinin hallituksen aikana, mutta miettikää tilannetta vertauksen kautta:
Jos taloa ei ole huollettu/ remontoitu 90-luvun jälkeen ja putket romahtaa 2020 uusien omistajien ostettua talon, onko vika alkanut 2020, vai onko kehittynyt ajan kanssa?
On tärkeää tajuta asioiden todellinen laita: sote oli leikattu henkihieveriin ja suurempi kriisi riitti kaatamaan sen. Marinin hallitus lisäsi jopa rahoitusta soteen ensimmäisenä hallituksena aikapäiviin, mutta ei neljässä vuodessa paikata 30 vuoden laiminlyöntejä.
Jos kerran köyhien kurittaminen ja köyhyyteen sysääminen on toimiva keino talouden tervehdyttämiseksi, niin miksi USA:n ja Kreikan valtionvelat ovat ihan poskettomia?
On naiivia ajatella, että uusliberalismi toimisi Suomessa, kun ei se muuallakaan toimi. #hallitusohjelma
USA:ssa moni tekee kahtakin työtä ja ihmisiä kuolee diabeteksen kaltaisiin tauteihin, koska rahaa ei ole. Tuloerot ja elintasoerot ovat valtavat, minkä takia moni on liittynyt jengeihin. Se luo turvaa ja toivoa.
Kai me sivistyneinä ihmisinä edes yritetään välttää tää kehitys?
#Kokoomus yritti jo 30 vuotta leikkauksilla tervehdyttää meidän taloutta. Tulos: suuret tulo- ja varallisuuserot, iso valtionvelka, koulutus ja terveydenhuolto romahtanut.
Eikös se oo joku tyhmyyden määritelmä, että yrittää samaa asiaa yhä uudelleen ja odottaa eri lopputulosta?
#Kokoomus aikoo leikata jälleen rajusti työttömiltä. Jos vaikka kaupan kassalle hakee 200 hlö/avoin paikka, niin 1 palkataan ja 199 jää ilman työtä. Joku saattaa siis hakea 200 paikkaa, eikä silti työllisty.
Miten työttömyysetuuden (640 e/kk) leikkaus auttaa tässä? 😅
Jos Kokoomuksen tavoite on siirtää ihmisiä työkyvyttömiksi ja muiden etuuksien piiriin pois työttömyystilastoista, niin sitten esitetty politiikka on ymmärrettävää, vaikka ei hyväksyttävää.
Tutkimustenkin perusteella riittävä sosiaaliturva aktivoi ihmisiä paremmin työllistymään, kuin riittämätön. Riittämättömät etuudet passivoivat ja ajavat helposti syrjäytymiseen sekä aiheuttavat mielenterveysongelmia.
Leikkaamalla köyhiltä ei pelasteta Suomen taloutta. #hallitus