1️⃣ به بهانه انتخابات #ترکیه، ببینیم در یک کشور #جمهوری در خاورمیانه چطور، رئیسجمهور در قدرت #اردوغان میتواند برای انتخاب شدن از قدرت سواستفاده کند
پیشزمینه: اردوغان از سال ۲۰۰۳ در راس قدرت ترکیه است. از سال ۲۰۱۴ رئیسجمهور ترکیه شده. در سال ۲۰۱۷ با تغییر قانون اساسی ترکیه
⬇️
2️⃣ نقش رئیسجمهور از یک نقش تشریفاتی به اجرایی تغییر کرد و نخستوزیر از قانون حذف شد. طبق این قانون دوره ریاستجمهوری حداکثر ۲ دوره ۵ ساله است.
با برگزاری انتخابات در سال ۲۰۱۸، اردوغان برای بار دوم به ریاست جمهوری برگزیده شد که این دوره در سال ۲۰۲۳ پایان میرسه.
3️⃣ هر چند اردوغان تاکنون، دو دوره رئیسجمهوری بوده، ولی با این استدلال که با قانون جدید یک دوره ریاستجمهور بوده برای دور سوم کنونی هم کاندید شده. (با داشتن اکثریت مجلس قطعاً میشه انتظار داشت که بهانه و قانون جدیدی برای دور بعد هم بتواند پیدا کند).
4️⃣ خب، حالا لیست سواستفادههای اردوغان برای در قدرت ماندن در این دوره که در کمتر از یک ماه قبل از انتخابات انجام شد:
۱- افزایش حداقل ۴۵ درصدی کارگران به ۱۵ هزار لیر تنها یک هفته قبل از انتخابات (در حالی که در دیماه گذشته حداقل حقوق ۷۵ درصد افزایش پیدا کرده بود)
5️⃣ ۲-همچنین حداقل دستمزد کارمندان، در تقریباً ۲ روز قبل از انتخابات به ۲۲ هزار لیر افزایش دهد.
6️⃣ ۳-اجازه بازدید عمومی از بزرگترین کشتی نظامی ترکیه در کمتر از یک ماه قبل از انتخابات.
(این غیر لز یک کمپین انتخاباتی و سواستفاده از قدرت چی میتونه باشه؟!)
7️⃣ ۴- حمله مسلحانه به کاروان انتخاباتی قلیچدار اوغلو، رقیب انتخاباتی اردوغان، و سنگپراکنی هواداران اردوغان به اکرم امام اوغلو، گزینه معاونت معاونت قلیچدار اوغلو.
8️⃣ ۵- مجانی اعلام کردن گاز خانههای مسکونی به مدت یک سال، در کمتر از یک ماه مانده به انتخابات
9️⃣ ۶- تحویل اولین خودروی برقی ساخت ترکیه با تبلیغات فراوان دولتی. که اولین خوردو هم به اردوغان تحویل داده شده، در کمتر از یک ماه قبل از انتخابات twitter.com/i/web/status/1…
🔟 ۷- به همه این موارد تقلب در روز رایگیری را هم اضافه کنید که به نفع دولت مستقر انجام شده. twitter.com/i/web/status/1…
1️⃣1️⃣ این تازه تنها بخشی از مواردی بود که من تونستم جمعآوری کنم. علت طرفداری بخش از مردم بهرهمندی از چنین خدماتی است. غافل از اینکه هزینه همه ریخت و پاش دولت، با افزایش تورم از همه مردم پس گرفته میشه.
1️⃣2️⃣ احتمال کاهش ارزش لیر در روزها و ماههای بعد از انتخابات، فارغ از اینکه کی رئیسجمهور بشه، تقریباً قطعیه.
بدی مسئله اینه که هزینه نادانی و خوشخیالی بخش زیادی از طرفداران اردوغان را، همه مردم ترکیه حتی آنهایی که گول این تبلیغات پوپولیستی و نخوردند باید پرداخت کنند⏹️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
سه شنبه #۲۶دی ماه ۱۳۵۷، روزی بود که مانند روزهای دیگر آغاز شد. #شاه زود برخاست، روزنامههای صبح را برای صرف صبحانه مطالعه کرد و قدم زنان همراه با سرهنگ جهانبینی تا دفترش در کاخ جهاننما، رفت. او انتظار داشت که در اواخر صبح، مجلس به دولت نخستوزیر بختیار رای اعتماد دهد.
⬇️
جهانبینی گفت: «او واقعاً مرا شگفت زده کرد. او طبق برنامه همیشگی ملاقاتکنندگان خود را پذیرفت. صبح زود من لیست ملاقاتکنندگان صبح را بررسی کردم. او مثل همیشه محل اقامت خود را ترک کرد و به دفتر کار خود رفت. آخرین نام این لیست، باهری معاون فرهنگی دربار در ساعت ۱۱ بود.»
⬇️
اما کارکنان دفتر او متوجه شدند که شاه بیش از حد معمول ساکت و ناراحت است. یکی از آنها با لبخند از او پرسید: «لبخند شما کجاست اعلیحضرت؟» و او با خستگی پاسخ داد: «من مدت زیادی است که نمیتوانم زیاد لبخند بزنم.»
⬇️
در ماههای قبل از تسلیم شدن به لنفوم [سرطان غدد لنفاوی]، شاه آزادانهتر از هر زمان دیگری در زندگیاش صحبت میکرد. او با فریدون جوادی، یک سری گفتگوهای افشاگرانه انجام داد. جوادی از او پرسید: «چرا تماماً در برابر خمینی نایستادید؟ چرا کار او را تمام نکردید؟»
⬇️
شاه پاسخ داد: «من آدم این کار نبودم. اگر میخواستید یک نفر مردم را بکشد، باید شخص دیگری را پیدا میکردید.» جوادی گیج شده بود. او به شاه یادآوری کرد که در سال ۱۳۴۲ دستور سرکوب توسط ارتش را صادر کرده بود. شاه به او گفت: «من نبودم. این علم بود که دستورات را داد.»
⬇️
در طی چند دهه او یک کشور عقب مانده و فقیر را به قدرتمندترین کشور جنوب غربی آسیا و دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان تبدیل کرده بود. ایرانی که او پشت سر خود باقی گذاشت، دارای یکی از تحصیلکردهترین نیروی کار در خاورمیانه و بنیاد تولیدی و صنعتی رو به رشدی بود.
⬇️
نمایش بزرگ امشب تلویزیون، ضیافت ترتیب داده شده به افتخار کارترها بود.
جیمی کارتر کمی بعد از ساعت ۱۰ شب برخواست تا متن نوشیدن به سلامتی خود را ارائه کند. صدای هیس هیس در سالن غذاخوری نیاوران و در خانههای مردم و در بارها،
⬇️
هتلها و رستورانهای سراسر کشور برخاست و غوغای غذا فروکش کرد، نوشیدنیها کنار گذاشته شد و مردم دور تلویزیونها جمع شدند تا ببینند رئیسجمهور آمریکا قصد گفتن چه چیزی را دارد. تک تک کلمات رئیسجمهور مورد تجزیه و تحلیل قرار میگرفت تا معانی پنهانی و عمیقتری از آن استنباط شود.
⬇️
تماشاگران تلویزیون متوجه اضطراب در چهره ملکه شدند. شاهدخت اشرف فکر میکرد که میداند چه خبر است. او به یاد آورد: «به صورت رنگ پریده او نگاه کردم. فکر میکردم لبخندش مصنوعی است، چشمهایش یخزده - امیدوار بودم میشد به او اعتماد کنم.»
⬇️
۱/۸ #رشتو گافهای فیلم پروپاگاندای ۲۳ ساله فلسطینی
۳۰ سپتامبر سال ۲۰۰۰، فیلمی از گیر افتادن #جمال_الدوره (پدر) و #محمد_الدوره (پسر) منتشر شد. با ادعای کشته شدن توسط شلیک ممتد اسرائیلی، درحالیکه در پشت یک بشکه گیر افتاده بودند.
فیلم از شبکه France2 برای اولین بار پخش شد.
۲/۸ تنها کسی که از این صحنه فیلمبرداری کرد، طلال ابو رحمه، فیلمبردار شبکه France2 (FR2) بود.
به ادعای طلال: «درحالیکه الدوره ها در پشت یک بشکه گیر کرده بودند، اسرائیلیها برای مدت ۴۵ دقیقه به سمت آنها شلیک میکردند. پدر سعی در محافظت از پسر داشت که نهایتأ با بیرحمی کشته شد»
۳/۸ از حدود ۴۵ دقیقه گیر افتادن الدوره ها (به ادعای طلال)، تنها کمتر از ۱ دقیقه فیلم موجوده.
- چرا اینقدر کم؟
- چرا تنها طلال از این صحنه فیلم گرفته؟ (در حالیکه حداقل دو فیلمبردار دیگر از آسوشیتدپرس و رویترز در صحنه حاضر بودند؟
۱/ترجمه مصاحبه هنری کیسینجر با اکونومیست(۱۷ مه ۲۰۲۳ - ۲۷ اردیبهشت ۲۵۸۲) به مناسبت ۱۰۰ سالگی هنری کیسینجر:
هنری کیسینجر نحوه اجتناب از جنگ جهانی سوم را توضیح میدهد
آمریکا و چین باید زندگی مشترک را بیاموزند. کمتر از ده سال وقت دارند
⬇️
۲/در پکن به این نتیجه رسیدهاند که آمریکا برای پایین نگه داشتن چین دست به هر کاری میزند. در واشنگتن آنها قاطعانه معتقدند که چین در حال نقشهکشی برای جانشینی ایالات آمریکا به عنوان ابرقدرت برتر است. برای تحلیلی هشیارکننده از این تضاد فزاینده - و برنامهای برای جلوگیری
⬇️
۳/از ایجاد جنگ ابرقدرتها - از طبقه ۳۳ یک ساختمان آرت دکو در مرکز شهر منهتن، دفتر هنری کیسینجر دیدن کنید.
در ۲۷ ماه مه، آقای کیسینجر ۱۰۰ ساله میشود. هیچکس در قید حیات، تجربه بیشتری نسبت به او از روابط بینالملل ندارد، ابتدا به عنوان یک محقق دیپلماسی قرن ۱۹، بعد به عنوان
⬇️
1️⃣ در امردادِ سال ۱۳۵۲، از #محمدرضاشاه فقید به دیدن نمایشی اختصاصی پرواز هواپیمای جنگی F-14 در پایگاه هوایی اندروز، در نزدیکی واشنگتن دیسی، دعوت میشوند.
2️⃣ نیوزدی گزارش داد که شاه به پرزیدنت نیکسون گفته است که میخواهد فضایی از ثبات در خاورمیانه ایجاد کند و برای انجام این کار، او گفت: «ما باید قوی باشیم.» و نیویورک تایمز گزارش داد که یکی از مقامات وزارت امور خارجه گفت: «شاه بهترینها را میخواهد و بهترینها را میگیرد.»
⬇️
3️⃣ جای تعجب نیست که همه روزنامهها سفر شاه را پوشش داشتند. در حالی که هدف اصلی حاکم ایران بحث در مورد برنامههای مختلف توسعه کشورش بود، چیزهایی که بیش از همه مورد توجه قرار گرفت بحثهای تسلیحاتی، یک نمایش هوایی نسبتاً تماشایی و برداشت بسیار مثبت خود شاه از عملکرد F-14 بود.
⬇️