maar schrappen van een (minieme) subsidie voor voortreffelijke werk van @constantijn14 mbt start-ups?
Of het steeds accumulerend bewijs dat het onderwijs in ons land dramatisch verslechterd is?
Waar leggen we de aandacht?
Waarom geen koortsachtig overleg in het holst van de nacht over de dramatische scores van Nederland in het lopende #PISA2022 onderzoek? Waarom schuift Rutte niet aan in een poging een #Onderwijsakkoord te sluiten?
Het wiskunde onderwijs is inhoudelijk veel en veel minder veeleisend. Ondertussen stijgen de cijfers van het centraal examen voor wiskunde. Zie het overtuigende McKinsey rapport “Toetsen getoetst”; mck.co/3Sv0wWF.
Het is niets anders bij de andere vakken. Het wordt steeds moeilijker om, zoals premier Rutte steeds doet, het bestaan van het probleem te ontkennen.
Volgens Rutte is het onderwijs veel beter dan vroeger. Hij noemt geen bronnen.
Maar heeft aantoonbaar ongelijk.
Ook met de leesvaardigheid gaat het niet best.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Let wel: de dalende tendens is al jaren, al zeker sinds de invoering Tweede Fase, maar in feite al een stuk eerder, in volle gang.
De leraren van nu hebben een veel slechtere opleiding genoten dan hun leraren. Etc.
Op gegeven moment wordt het probleem niet eens meer herkend.
Als je als Kamerlid, of als hoog ambtenaar, of leraar, of hoofd van een school pak een beer twintig jaar geleden al onderwijs heeft gehad op een niveau dat stuk lager was dan dat van soortgelijk persoon één of twee generaties eerder, hoe zo je dat überhaupt kunnen herkennen?
Nou, toch maar een draadje beginnen dan. We zijn er al vaak geweest in de laatste zes jaar. Een ‘groot’ debat vol verwachtingen.
Maar het gaat om tellen tot 76. Niet om dramatische debatten.
@jesseklaver citeert oppositieleider Rutte met “premier Rutte, regeer of stap op” en herhaalt dit aan het einde van betoog. Hij had beter kunnen zeggen “premier Rutte, vice premier Kaag, vice premier Hoekstra, vice premier Schouten, regeer of stap op” - probleem is de combinatie.
Geen interrupties voor Klaver of Kuiken. Oppositie wil zo snel mogelijk komen tot het debat met de Coalitie niet met elkaar. Hoe gecoördineerd is de Oppositie? In het verleden is Kamer daar niet altijd sterk in geweest, maar er is meer onderling overleg geweest dan soms.
De enige logische positie van zij die zich tegen het stikstofbeleid van het kabinet keren leidt tot zware euroscepsis. Weg met Brussel, daar moet je logischerwijs uitkomen.
Immers, er is geen redelijke alternatief voor het stikstofbeleid - Remkes heeft de akker diverse keren omgeploegd en er is gewoon maar één richting mogelijk gezien rechterlijke uitspraken, Europese richtlijnen en noodzaak nieuwe bouwvergunningen, etc.
Remkes heeft nu vele malen geprobeerd uit te leggen dat de critici lijden aan magisch denken.
Het is een kwestie van communiceren, masseren, tact, polderen. Maar de richting kan niet veranderen. Er is geen alternatief.
Nog niet helemaal overtuigd dat deze prognose stand zal houden, kan nog een zeteltje verschuiven hier en daar, maar de kiezer heeft gesproken en het stikstofbeleid van het kabinet gesteund. Duidelijke meerderheid in Eerste Kamer voor de partijen die stikstofbeleid gaan doorzetten
Stikstof was één van de grote vraagstukken van deze campagne en is uitgebreid besproken. De tegenstanders van het beleid hebben gebaad in de aandacht van de media. Ze hebben hun standpunt duidelijk gemaakt, maar de kiezer heeft het bij meerderheid verworpen.
Rug rechthouden.
Wat de prognose betreft, berekeningen op het Binnenhof laten toch iets anders zien dan het ANP.