در خصوص بیانیه طالبان در خصوص #هیرمند و برخی اظهارنظرها: #رشتو
۱- ظرفیت سد کمالخان ۵۲ م.م.م است و این سد با سازه خاص خودش، یک سد #انحرافی است نه یک سد مخزنی. بر این اساس، نبود آب پشت یک سازه انحراف آب با حجم مخزن بسیار کم، دلیل علمی و کارشناسی برای اثبات #خشکسالی نیست.
۲- اثبات #خشکسالی راهکارهای علمی دارد که برای تمام متخصصان حوزه آب مشخص است اما افغانستان عمدتا از پذیرش ان در جلسات و مذاکرات سر باز زده است.
۳- طبق معاهده ۱۳۵۱، در صورت وقوع خشکسالی و کاهش اورد نرمال، حقابه نیز به همان نسبت کسر میگردد نه اینکه دادن حقابه منتفی شود.
۴-گر ملاک خشکسالی نبود اب پشت سد انحرافی کمالخان است!سوال که طرح میشود اینست که چرا برای ادعا حجم اب پشت سدکجکی اعلام نمیشود؟
معاهده ۱۳۵۱ملاک سال نرمال رامشخص کرده است.چرا مسوولان ومتخصصان افغانستان چه درزمان غنی و چه در زمان طالب از قبول وبازدید از ایستگاه سر باز میزنند؟
لذا راه مواجهه صحیح و منطقی با مساله، #بیانیه نیست؛ بلکه همان راهکارهای #علمی است که افغانستان تا کنون از قبول انجام آن سر باز زده است.
هیدروپلیتیک و #دیپلماسی_آب در رودخانه #هیرمند #رشتو
رودخانه بینالمللی #هیرمند یکی ازحوضههای آبریزمهم درغرب آسیاومشترک بین 🇮🇷و🇦🇫 است که منبع اصلی تأمین آب تالاب بینالمللی #هامون وحیات #سیستان بزرگ است.این تالاب درسال ۱۹۷۵م. بعنوان تالاب حفاظت شده در #کنوانسیون_رامسر ثبت شد.1/11
تعاملات هیدروپلیتیکی دوکشوربرسربهره برداری از #هیرمند بیش از 200سال بطول انجامیده که دراین دو قرن فرازونشیب های فراوانی را تجربه کرده است که درنهایت منجربه قرارداد آبی درسال ۱۳۵۱ش(۱۹۷۳م)شد.برمبنای این قراردادمتوسط۸۲۰م.م.م از آب هیرمنددریک سال نرمال آبی بایدبه ایران جریان یابد2/11
عدم پایبندی کشوربالادست به معاهده وهمچنین خشک شدن تالاب هامون وقرارگرفتن آن درلیست #مونترو (لیست تالابهای درمعرض خطر)،باعث شده است که تنش آبی بین دوکشورهمچنان پابرجا باشد.تبعات اقتصادی،اجتماعی،سیاسی وامنیتی وهمچنین محیط زیستی خشک شدن #هامون برای مردم منطقه بسیارچشمگیربوده است3/11