پس از توییت پیشینم درباره احتمال مطرح شدن موضوع #پرواز_ممنوع در کنفرانس امنیتی هالیفکس، بر آن شدم تا پژوهش بیشتری درباره ردپای اینترنتی این موضوع انجام دهم.
آن چه یافتم بیش از آن بود که انتظار داشتم.
🔽
- مقالهی نیویورک تایمز:
در روز ۲۰ نوامبر همزمان با کنفرانس امنیتی هالیفکس، مقالهای با عنوان «در کوه های عراق، مبارزان مخالف ایرانی تحت فشار هستند» در نشریهی نیویورک تایمز منتشر میشود. این مقاله با اشارهای ضمنی به پرواز ممنوع کردن کردستان عراق در دهه ۹۰ میلادی، ...
🔽
بخشی از تاریخ منطقه را مرور میکند و با یاد کردن از چندین گروه کرد و رهبرانشان هم چون حزب کومله، حزب آزادی کردستان، حزب دموکرات کردستان و حزب زندگی آزاد کردستان ایران، مینویسد که درگیریها بین سپاه و این گروههای کرد از زمان اعتراضات کشتهشدن مهسا امینی شدت یافته است.
🔽
مقاله با اشاره به ستمی که به کردها رفته و ناتوانی نیروهای محلی در دفاع از آنها، به طور ضمنی نیاز به دخالت نیروهای خارجی را بیان میکند.
مقاله بدون پیشنهاد صریح است اما همزمانی این نوشتار با کنفرانس امنیتی هالیفکس و کارزاری که در ادامهی آن به راه میافتد قابل توجه است.
🔽
- یک کارزار اینترنتی:
نخستین سرنخ مهمی که توجه را در دنبال کردن ردپای اینترنتی این موضوع جلب میکند یک کارزار اینترنتی است که با هشتگ #Noflyzone4Kurdistan_Iran آغاز شده و شکل گرفته بود.
این هشتگ به وضوح پرواز ممنوع کردن آسمان کردستان ایران را درخواسته کرده بود.
🔽
اما آیا رابطهای بین این کارزار اینترنتی و کنفرانس امنیتی هالیفکس وجود دارد؟
پاسخ به چنین پرسشی با گذشت ماهها اندکی سخت شده است، اما با بررسی زمان کارزار و میزان گستردگیش میتوان گمانهزنی کرد.
🔽
بررسی هشتگ #Noflyzone4Kurdistan_Iran نشان میدهند که این کارزار به صورت گسترده یک روز پس از کنفرانس هالیفکس در چندین رسانهی اجتماعی همچون توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، فلیکر و تیکتاک آغاز شده است و برای چندین روز ادامه داشته است.
🔽
گستردگی این کارزار در هر شبکه متفاوت بود: در توییتر ۲۹۰۰ توییت از ۷۲۰ کاربر با حدود ۸۰۰۰ بازنشر وجود دارد.
نکته این است که در تمامی این شبکههای اجتماعی این کارزار روز ۲۱ نوامبر یعنی بلافاصله پس از پایان کنفرانس هالیفکس آغاز شده است و پیش از آن پستی با این هشتگ یافت نمیشود.
🔽
پوسترهایی نیز برای این کارزار طراحی شده بوده است که در شبکههای اجتماعی استفاده شده است.
🔽
هم زمان دست کم دو مقاله به زبانهای ایتالیایی و فرانسوی نیز به این کارزار برای پروازممنوع کردن آسمان کردستان ایران که «توسط فعالان کرد شروع شده» اشاره کردهاند.
نوشتن از این کارزار به زبانهای اروپایی در حالی که فارسی زبانان اطلاع چندانی از رخ دادن آن نداشتند، جالب توجه است.
🔽
علاوه بر اینها، هم زمان با این کارزار در روز ۲۴ نوامبر، سایت خبری #ایران_وایر با انتشار ویدیویی پرواز ممنوع کردن آسمان ایران را –از زبان یک «دختر کرد ۱۴ ساله» که به انگلیسی روان سخن میگوید– به روشنی درخواست میکند.
این نکته درخور تامل فراوان است.
🔽
صدای منتشر شده توسط ایران وایر همزمان با کارزار ممنوع پرواز کردن کردستان ایران چند روز پس از کنفرانس هالیفکس:
🔽
اهمیت سفر شاهزاده به اسراییل و دیدار @GilaGamliel با @PahlaviReza در واشنگتن به اندازهای بوده که موسسه بدسابقه «پژوهش سیاست خارجه» @FPRI در مقالهای با نوشتار @LiorSternfeld اما با گفتاری نزدیک به گفتار توامان مجاهدین خلق و همین طور نایاک-اصلاحات درصدد تخریب نقش شاهزاده ...🔽
در آیندهی ایران برآمده و ارتباطات تازه ایشان با اسرائیل را بیاهمیت خوانده است.
آقای استرنفلد بدون هیچ شواهدی ادعا میکند: «هر جنبشی که بخواهد بر احساسات پادشاهیخواهان ایران تکیه کند، محکوم به شکست است. مردم ایران با جایگزینی یک رهبر خودکامه با رهبر دیگر عقب نخواهند رفت» ...🔽
در ادامه و باز هم بدون شواهد و برهان او میافزاید: «این یکی از دلایل ناامیدی بسیاری از ایرانیان نسل میانه است».
ایشان تلاش میکند تا در آیندهی ایران جایی برای مسوولین رژیم فعلی ایران باز کند: «دیدگاه اپوزیسیون ایران باید شامل نقش کسانی باشد که اکنون در دستگاه دولتی هستند» 🔽