Burak Su Profile picture
May 29, 2023 22 tweets 12 min read Read on X
Kılıçdaroğlu'nun neden ve nasıl kaybettiğini Facebook reklam verileri ile tane tane anlatmak için bu akışı yazıyorum.

Buradaki ekran görüntüleri Facebook Reklam Kütüphanesi raporundan alındı. Linke tıklayıp siz de inceleyebilirsiniz.

facebook.com/ads/library/re…

Başlıyorum. 👇
Son 90 günün reklam verenleri ve bütçeleri aşağıdaki gibi.

İlk 5 reklam verenin 4'ü Cumhur İttifakı, 1 tanesi Kılıçdaroğlu.

İlk 4 reklam harcaması toplamı yaklaşık 14 Milyon TL.
Kılıçdaroğlu 2.1 Milyon TL. Image
2. beşliye baktığınızda ise Ekrem İmamoğlu ile başlayan liste Erdoğan Gönüllüleri, Büyük Türkiye (Silinmiş sayfa) ve Murat Kurum ile devam ediyor.

Buradaki Erdoğan Gönüllüleri sayfası ve Büyük Türkiye sayfası 2.6 Milyon harcamış?

Woo Medya kimdir? Adem Demirkol kimdir? Image
Erdoğan Gönüllüleri sayfası bir kara propaganda sayfası.
Rapor linki en altta.

Gösterdiği bazı reklamlar aşağıdaki gibi.

facebook.com/ads/library/?a… ImageImageImage
Bu sayfanın reklamlarında daha da üzücü şeyler var ne yazık ki. Şehitlerimiz reklamlara konu edilmiş. İl il şehitlerin ismi ile reklam açılmış ve propaganda yapılmış. Her il için ayrı kampanya açılmış ve sadece bu illere özel gösterim yapılmış. ImageImageImageImage
Bunun dışında da aynı sayfa da videolar ve negatif propaganda yapan içerikler mevcut. Milyonlarca kez izleme almış bu içerikler. Image
Neden silindiğini anladığım ancak kapanmış sayfa olsa da Facebook'un verilerini açıkladığı bir diğer sayfa "Büyük Türkiye".

Onun içeriklerine de bakalım. Özel çalışılmış, PKK ile bağ kuran içerikler ve yurtdışından gelen destek mesajları ile ne gerekiyorsa yapılmış. ImageImageImageImage
Daha ilk 10'dayız. Listenin altı da var. Tabuta sığmayanlar, Haydi ama nereye?, Ülküm Türkiye de burada yüz binlerce lirayı harcamışlar. Ama ne için? Image
Tabiiki CHP - HDP ve PKK propagandasına. Kılıçdaroğlu'nu küçük göstermeye ve Türkiye yüzyılına...

Görsellerde göreceğiniz üzere Muharrem İnce'yi de kullanmaktan hiç çekinmemişler, Atatürk'ü de. ImageImageImageImage
Ülküm Türkiye ile savunma sanayii ve milli-yerli iletişimi biraz da Teknofest yapılmış. 2. sayfada Türkiye'ye sahip çık da benzer.

2. sayfanın ilk sırası İlk Oy hareketi ile son 20 yıl övülmüş. (300.000 TL)

Ve Woo Medya yönetimindeki Ak Parti Gönüllülerinden terör propagandası. ImageImageImageImage
2. sayfanın sonunda yine silinmiş Adem Demirkol yönetiminde bir hesap: "Kim Kimdir?"

Aralarda Tek Devlet, Türkiye Yüzyılı gibi hesaplar var. Henüz ilk 3 sayfadayız. Size trollerden, komplolardan falan bahsetmiyorum. Direk herkese açık veriler sizinle paylaştıklarım. Image
Şimdi ilk bölüm için sorular!

Bu reklamları kimler açıyor?
Finansmanını kimler sağlıyor?
Bu reklamlar suç değil mi?
Gelelim 2. bölüme.

Seçime Facebook üzerinden para harcayarak destek olan partiler kimler.

1. Kılıçdaroğlu hesabı
2. Ekrem İmamoğlu hesabı
3. DEVA hesabı
4. Ali Babacan hesabı ImageImage
Nerede ise hiç Facebook-Instagram reklamı açmayan parti ve liderler:

İyi Parti (100 TL) - Meral Akşener (Son reklam Mart'ta)
Gelecek Partisi - Ahmet Davutoğlu

Yahu hiç mi desteklemek istemediniz? ImageImageImageImage
Yine sormak isterim ilgililere:

Memleket Partisi, Zafer Partisi ve Sinan Oğan bile reklam açmış.

Siz nasıl reklam açmazsınız?
Nasıl dijital kampanya yönettiniz?
Seçmene segment segment nasıl ulaşacaktınız?
Bu mudur ittifakta olmak?
Her şeyi kabul ettim anladım. Ama şunu anlamadım.

Eyyyy CHP! Sen niye hiç Facebook ve Instagram kullanmadın?

Bu nasıl olabilir? Image
3. bölümde MHP'nin hiç bir şey yapmadan yükselişi.

1. Yukarıda gördüğünüz kara propaganda. Sadece bu işe, Facebook'ta harcanan para Kılıçdaroğlu'nun bütçesinden kat ve kat fazla.

2. Ankara başta olmal üzere yerelde iyi hedefleme ile taşrada seçmene ulaşan MHP. ImageImageImageImage
Gelelim sonuçlara.

1. En az %2-%5 arası seçmen kara propagandaya bağlı olarak ya muhalefete geçmedi ya da sandığa gitmedi.

2. Altılı masada DEVA hariç kimse dijitale gereken desteği vermedi.

3. Dijital kampanyalar üzgünüm ki özensiz ve amatörce açılmış.

Hemen açıklayayım.
Kimseyi direkt suçlamak istemem ama Kılıçdaroğlu kampanyasında dijitalde segment segment, il il, yaş yaş ayrı vaatler ile hedefleme yapılabilecekken dijital kampanya genelde "Tüm Türkiye" hedeflemesi ile yönetilmiş. Bence AKP ve Erdoğan sayfaları da.

facebook.com/ads/library/?a…
Sadece Facebook verileri ışığında açığa çıkan durum bu. Troll hesaplar, Youtube ve Tiktok gibi mecralar, Telegram-Whatsapp grupları ve elbette Facebook Gruplarının etkisi ortada yok.

Kaybetmek için bu yazdıklarım bir bahane değil.
Bunlara rağmen kazanmanın yolunu bulmak lazımdı.
Umarım gelecek seçim dijitalcilerle çalışırsınız.

Sorduğum sorulara cevap bekliyorum.

Sayın @fahrettinaltun sizin dezenformayon karşısındaki hassasiyetinizi biliyorum. Umarım başkanımızın seçim zaferini lekeleyen milyonlarca lira harcayan hesaplar ile ilgili işlem yaparsınız. Image
@fahrettinaltun Yardımcı olayım size. Woo coin midir ödeme aracı?

woomedya.com.tr ImageImage

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Burak Su

Burak Su Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @buraksu42

Nov 25, 2024
Bankaların TikTok ve Reels reklamlarını 3 aydır düzenli olarak izliyor, bu yazı için hazırlık yapıyorum.

20 tane reklam hemen aşağıda.
Son tweet'te de 5 dk lık ekran kaydı :)

Merak ediyorum bu reklamlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Benim cevabım yarın ki yazımın konusu.

Read 7 tweets
Jun 15, 2023
Apple Vision Pro ile ilgili yatırımcı tepkisi bence geleceği için bir fikir verebilir. Ben başarılı olmasını zor buluyorum. Neden? Hemen açıklayayım.
Öncelikle yukarıdaki yatırımcı çekincelerine katılıyorum. Bu fiyatlama ile çok büyük satış adetleri zor. Ürününün gelcek yıl çıkacak olması, Sadece US çıkması vb şeyler büyük satış adetleri gelmeyeceğinin garantisi gibi. Ama benim aşamadığım başka problemler de var.
VR ve AR teknolojisine kafa yoran bir ekibimiz olduğunu ve farklı projelerde bu teknolojileri kullandığımızı bilmenizi isterim. Bence bu işlerin en iyi kullanıcı deneyimi Microsoft Kinect’te. Kullanıcı hiç bir şey yapmıyor, takmıyor. Hemen bir parçası oluyor. Evet headset değil.
Read 13 tweets
May 29, 2023
Önce sonuçları olduğu gibi kabullenmek lazım. Kimseyi suçlamadan, yukardan bakmadan. İşimize gelenleri rasyonelize edip romantikleştirmeden.

Bu konuda bir pazarlama threadi yazacağım. Ne öğrenebiliriz, neyi farklı yapmamız lazım. Tarafgir olmadan, olabildiğince objektif.
2. adımda, sonuçtan sorumlu kimse, hesap ödeme vakti. Daha önce 60 yaş üstü tüm parti liderlerinin emekliliğini ve torun sevmesini önermiştim. Kampanyanın adayı, uygulayıcısı, karar vericisi özetle sorumlusu herkes istifa etmeli. Siyaset hesap verme yeridir deyip, vermemek olmaz.
Devlet imkanları ile adil olmayan bir yarışa bile bile çıktık. Başarısızlığın bahanesi bu olamaz. Türkiye tek adamdan büyükse CHP de büyüktür. BabalaTV deki samimi liderin samimiyet testi budur. Toplumun değişmesini istiyorsan önce kendin değişeceksin.
Read 8 tweets
Jan 22, 2023
#dalilokmasi başladı.
#dalilokmasi devam ediyor.
Bitti :)
Read 6 tweets
Jan 21, 2023
Kişisel hedefleri gerçekleştirmek için geçen yıl keşfettiğim ve deneme fırsatı bulduğum bir yöntemden bahsetmek istiyorum size.

Ben çok faydasını gördüm, açıkçası bu yıl farklı kişilerler deneyimleyerek başka insanlara da faydalı olmak istiyorum.
Yöntemin adı: "Mastermind Group"

Ne yazık ki TR pek içerik yok. Google en büyük yardımcınız. Youtube içerikleri var. ChatGPT emrinize amade. Tek bir cümle ile anlat derseniz Mastermind Group:

"Kişisel Danışma Kurulunuz" derim.
Kabaca özetlemek gerekirse her hafta istisnasız görüştüğünüz 4-6 kişilik bir grup mastermind grubu. Aynı ya da benzer amaçlar için bir araya gelmek önemli. Büyük bir adanmışlık gerektiriyor. Bu grup özel hayatınız dahil her şeyi açıkça konuşacağınız, danışacağınız bir grup.
Read 21 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(