بهنام رئیسی Profile picture
May 30 30 tweets 8 min read Twitter logo Read on Twitter
در جنگ امپراطوری قاجار و امپراطوری روس چه اتفاقاتی افتاد؟

قسمت دوم (۳۰ توییت)

طبق درخواست دوستان رشتو را کوتاه تر کردم تا مطالعه آن برای شما ساده تر شود.

۱

#رشتو #قاجار Image
این رشتو که مربوط به شرایط و زمینه های جنگ بین امپراطوری قاجار و امپراطوری روس هست را اگر مطالعه نکردید، حتما مطالعه کنید.

۲
قسمت اول را هم اگر مطالعه نکردید حتما مطالعه کنید.

۳
در قسمت اول توضیح دادیم که جنگی که امپراطوری روس علیه امپراطوری قاجار آغاز کرد هدفش فتح تمام ممالک محروسه ایران و رسیدن به آب های جنوب کشور بود، بنابراین در گام اول آنها قصد فتح شهر های شمال و شمال غربی ممالک محروسه ایران را داشتند.

۴
مرز های ممالک محروسه ایران هم تقریبا همین مرز های امروز بود، یعنی مثلا باکو و ایروان کاملا مستقل بود و حتی علیه امپراطوری قاجار در جنگ بودند، فریب تبلیغات و تحریف تاریخ دشمنان قاجار را نخورید.

۵
در قسمت اول هم عرض کردیم که محمد خان ایروانی حاکم ایروان چه رفتاری داشت و چگونه علیه امپراطوری قاجار اقدام می‌کرد، باکو هم به همین شکل بود، مثلا وقتی ژنرال شفت با نیرو هایش به رشت و انزلی رسیده بود، میرزا موسی منجم باشی گیلانی او را غافلگیر کرد و شکست داد.

۶
پس از اینکه ژنرال شفت و نیروهایش از میرزا موسی منجم باشی گیلانی شکست خورد، به باکو فرار کرد، این یعنی باکو هم به مانند ایروان جدا از ممالک محروسه ایران بود و تا قبل از اینکه روس ها به قفقاز قشون کشی کنند مستقل بوده و پس از آن توسط روس ها فتح شد.

۷
مهم تر اینکه شاهنشاه آقا محمد خان قاجار هم پس از اینکه ممالک محروسه ایران را یکپارچه کرد، فقط زمانی به طرف رود ارس و بالاتر از آن قشون کشید که روس ها به قفقاز قشون کشیده بودند و تا زمان شهادت آقا محمد خان قاجار بر سر مناطق بالاتر از ارس جنگ بوده و حرفی از فتح باکو هم نبود.

۸ Image
بنابراین از زمان به قدرت رسیدن رضا پالانی دست نشانده انگلیس تا به امروز شاهد تحریف تاریخ توسط حرامزادگان سیاسی بوده ایم که از امپراطوری قاجار که یکی از بهترین امپراطوری های تاریخ است تصور بدی در ذهن مردم ایجاد کرده اند.

۹ Image
خلاصه سیسیانوف که در حمله اول شکست سختی خورده بود، تصمیم گرفت با کمک حاکمان محلی در قفقاز جلوی قشون امپراطوری قاجار بایستد، از طرفی فتحعلی شاه قاجار که دوباره از طهران به آذربایجان رفته بود با عباس میرزا قاجار تصمیم گرفتند از فرصت استفاده کرده و مناطق مختلف قفقاز را فتح کنند.

۱۰ Image
این اتفاق می‌توانست اولا هرچه بیشتر قشون امپراطوری روس را از مرز های امپراطوری قاجار دور کند و دوما بخاطر مناطق بیشتری که فتح می‌کنند، فردا روزی اگر لازم بود از آن مناطق استفاده کنند که در آخر جنگ نیز این اتفاق به سود امپراطوری قاجار تمام شد.

۱۱
برای رسیدن به این هدف، پس از اینکه قشون امپراطوری روس از قشون امپراطوری قاجار  شکست خورد و دست از محاصره ایروان برداشت و عقب نشست، شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار تصمیم گرفت ایروان را به سود امپراطوری قاجار فتح کند که این اتفاق در سال ۱۸۰۵ افتاد. (در زمان جنگ با روس و نه قبلش)

۱۲
از طرفی دیگر شاهنشاه فتحعلی شاه قاجار، اسماعیل خان دامغانی (یا سنگسری) فرمانده محبوب و لایق خود را مامور کرد تا ابراهیم خلیل خان جوانشیر حاکم قراباغ را شکست داده و آنجا را فتح کند.

۱۳
اسماعیل خان دامغانی نیز قشونی آماده کرد و به طرف جبهه جنگ به راه افتاد، در این زمان ابراهیم خلیل خان، نوه خود جعفر قلی خان را مامور می‌کند که نزد پاول سیسیانوف رفته و از او کمک بخواهد تا بتواند در برابر اسماعیل خان دامغانی مقاومت کند.

۱۴
پاول سیسیانوف نیز قشون خود را به چند بخش به فرماندهی خود و کتلروسکی تقسیم کرد، بخشی از آن را برای حفظ قلعه شوشا فرستاد و بخشی دیگر را از گنجه تا رود ارس در مناطق مختلف تقسیم کرد.

۱۵ Image
اسماعیل خان دامغانی نیز قشون خود را به دو بخش به فرماندهی خود و ذولفقار خان دامغانی (سنگسری) یکی دیگر از فرماندهان شجاع و لایق امپراطوری قاجار تقسیم کرد و به جنگ با روس ها و ابراهیم خلیل خان جوانشیر رفت.

۱۶
در نهایت در جنگی که بین قشون امپراطوری قاجار و قشون امپراطوری روس به فرماندهی اسماعیل خان دامغانی و ذولفقار خان دامغانی از یک طرف و سیسیانوف و کتلروسکی از طرف دیگر اتفاق افتاد، با فداکاری زیاد قشون امپراطوری قاجار، قشون امپراطوری روس به سختی شکست خورده و عقب نشستند.

۱۷
پس از این پیروزی، قشون امپراطوری قاجار پیش روی کرده و تا گنجه و قوبا جلو رفته و آنجا را فتح کردند، سپس به طرف باکو حرکت کرده و آنجا را نیز فتح کردند و دقت کنید که این اتفاق هم در سال ۱۸۰۵ افتاد یعنی در زمانی که امپراطوری قاجار و امپراطوری روس در حال جنگ بودند.

۱۸
پاول سیسیانوف پس از چند شکست و عقب نشینی موقت، این بار تصمیم گرفت از راه دریای خزر به طرف مغان رفته و قشون امپراطوری قاجار را دور بزند که شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار متوجه شده و جلوی پیشروی بیش از حد قشون امپراطوری قاجار از راه خشکی را می‌گیرد.

۱۹ Image
شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار قشون امپراطوری قاجار را به چند بخش تقسیم می‌کند، بخشی از آنجا را برای جلوگیری از دور زده شدن توسط سیسیانوف می‌فرستد تا راه دور زدن را ببندند و بخشی را برای مقابله با سیسیانوف از راه دریا می‌فرستد و خود شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار به تبریز می‌رود.

۲۰
در این زمان پاول سیسیانوف از راه دریا به باکو رسیده، لنگر انداخته و به باکو حمله می‌کند، حسین قلی خان که پس از فتح باکو توسط قشون امپراطوری قاجار حاکم باکو شده بود در قلعه باکو مانده و دفاع می‌کرد.

۲۱ Image
در این زمان عسکر خان افشار که از طرف شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار مامور به مقابله با پاول سیسیانوف شده بود، به باکو می‌رسد و با قشون امپراطوری روس درگیر می‌شود، حسین قلی خان نیز از قلعه باکو خارج شده و به کمک عسکر خان افشار می‌رود و درگیری بین دو طرف ادامه پیدا می‌کند.

۲۲
پس از اینکه قشون امپراطوری قاجار قوبا را فتح کرده بودند، شیخ علی خان حاکم آنجا شده بود، در این زمان او نیز برای کمک به حسین قلی خان همراه با قشونی قدرتمند به باکو می‌رود.

۲۳
پس از چندین روز که قشون امپراطوری قاجار و قشون امپراطوری روس در باکو با هم جنگیدند، روس ها شکست خورد و تعداد زیادی از نیروهایشان را از دست می‌دهند و پاول سیسیانوف فرمانده قشون امپراطوری روس عقب نشینی می‌کند.

۲۴
پاول سیسیانوف پس از شکست به طرف شروان رفته تا هم کمی استراحت کرده و برای حمله بعدی آماده شود و هم اگر توانست حاکمان محلی را فریب داده و با خود همراه کند، شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار به سرعت پیر قلی خان را با قشونی به طرف شروان و رود کورا فرستاده تا به پاول سیسیانوف حمله کند.

۲۵
پاول سیسیانوف قبل از اینکه با پیر قلی خان درگیر شود، به طرف باکو حرکت کرده تا قلعه باکو را فتح کند، شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار این بار حسین قلی خان دولوی قاجار یکی از فرماندهان لایق قشون امپراطوری قاجار را به جنگ با پاول سیسیانوف فرستاد تا این بار کار او را تمام کند.

۲۶
در این زمان که شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار در تبریز بود احمد خان مقدم را با توپخانه به حمایت حسین قلی خان دولوی قاجار فرستاد و شاهنشاهزاده نیز خود را در سرمای زمستان به سختی به اردبیل رسانده و در اندک زمانی قشون قدرتمندی آماده کرده و به باکو فرستاد.

۲۷
در این زمان پاول سیسیانوف که به قصد محاصره قلعه باکو رفته بود، خود در محاصره کامل قرار گرفته و تحت فشارِ شدید شیخ علی خان، پیر قلی خان، احمد خان مقدم و از همه مهم تر حسین قلی خان دولوی قاجار بود و سرمای شدید زمستان نیز باعث تلفات گسترده قشون امپراطوری روس شده بود.

۲۸
پاول سیسیانوف که گویی تحت فشار جنگ عقلش را از دست داده، به طرف قلعه رفت تا با حسین قلی خان حاکم باکو مذاکره کند که سربازان با تفنگ به طرف سیسیانوف تیراندازی کردند و او با رویای شکست امپراطوری قاجار کشته شد و سر بریده او را برای شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار به اردبیل فرستادند.

۲۹
اینجا قسمت دوم جنگ امپراطوری قاجار و امپراطوری روس به پایان می‌رسد.

خدا رحمت کند شاهنشاه فتحعلی شاه و شاهنشاهزاده عباس میرزا قاجار و تمام فرماندهان و سربازان گمنامی که تلاش کردند و در راه دفاع از وطن در برابر روس ابرقدرت شهید شدند.

اگر دوست داشتید این رشتو را ریتوییت کنید❤

۳۰ Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with بهنام رئیسی

بهنام رئیسی Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @b_raisii

May 2
در جنگ امپراطوری قاجار و امپراطوری روس چه کسی پیروز شد؟

این رشتوی بسیار مهمی است و اگر دوست دارید که واقعیت ها رو بدونید این رشتو رو حتما بخونید.

توی این رشتو (۱۲۰ توییت) تلاش کردم همه عوامل تاثیر گذار بر این جنگ و شرایط حاکم بر ایران رو بررسی کنم.

۱

#رشتو #قاجار Image
ابتدا کمی منطقه و تاریخ قفقاز رو بررسی میکنیم

قفقاز شامل شهرها و مناطق مختلفی است که امروز در کشور های مختلف مثل روسیه، ترکیه، ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان می باشد.

شهرها و مناطق مختلف قفقاز زیاد است اما فقط مناطق مهم که به این موضوع ربط داره بررسی میکنیم

۲
تفلیس:

تفلیس شهر بسیار مهمی است که قبل از به قدرت رسیدن قاجار، پایتخت چهار پادشاهی بوده است.

۱- پ ایبریا (۳۰۲ قبل از میلاد تا ۵۸۰ میلادی)
۲- پ متحد گرجستان (۱۰۰۸ تا ۱۴۶۶ م)
۳- پ کارتلی (۱۴۶۶ تا ۱۷۶۲ م)
۴- پ کارتلی-کاختی (۱۷۶۲ تا جنگ های قاجار و روس)

به تاریخ ها خوب دقت کنید

۳
Read 128 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(