Vedat Profile picture
May 30 54 tweets 9 min read Twitter logo Read on Twitter
değerli dostlar serimizin ikinci bölümünde kot pantolon dosyasını açıyoruz. eskiden çok böyle sorunlarımız olmasa da özellikle son yıllarda kotların çabuk yırtılması ve yıpranması kafalarda soru işareti oluşturdu.
sonuç olarak her gün yaptığımız,her gün giydiğimiz ve her gün yediğimiz şeylerle ilgili bilgi sahibi olmamız lazım. daha önceleri beslenme ve kumaş türleri hakkında kendi çapımda bilgiler vermiştim. tabi burda amaç bilinç uyandırmak,araştırmanıza vesile olmak.
yoksa bizim de pek bi sik bildiğimiz yok. internetten,youtube’tan ve bloglardan derlediğimiz bilgiler. ne beslenme ne de tekstil sektörüyle uzaktan yakından alakam yok.
şimdi kot,denim ve jeans nedir bunlar? arkadaşlar kot pantolonun üretildiği kumaşa DENİM KUMAŞ denir. denim bir kumaş türüdür. görece daha sağlam,rahat ve farklı tekniklerle dokunur. kot pantolonlar denim kumaşından üretilir. bu kumaş %100 pamuktur.
%100 pamuktan oluşan denim kumaşını her kot pantolon üreticisi kullanıyor mu? hayır tabi. köklü markalar kullanıyor fakat bugün 300-400 liraya satılan konfeksiyon kotlarının çoğunda %20-30 polyester var. o yüzden biraz daha ucuzlar.
polyester mevzusunu anlatmıştık. ha bu arada blue jeans veya jeans kot pantolonun İngilizce adı diyebiliriz. denim kumaşının adı fransa de nines şehrinden, jeans kelimesi de italya’nın genoa kentinden geliyor. denim=kumaş türü, kot pantolon=jeans. bunu böyle bilin
kot pantolonun tarihine bakacak olursak da günümüz kot pantolonları abd’de patentlenmiş. işte millet madenlerde,tarlalarda,ahırlarda çalısıyor. biz dayanıklı ve rahat bir şey bulalım ve çok da yıkanmasına gerek olmasın diye bu kotu üretiyorlar.
tabi çok tutuldu. gerçekten hem rahat hem dayanıklı hem de yıkanmıyordu. zamanla üstünde eskiyor,renk değiştiriyordu. millet, yıpransın diye zımparayla pantolonu eskitiyor hatta bazıları kotla denize giriyordu. maksat rengi bi ton açsın diye.
peki benim günde max 2 km yürüyen ve çoğu zaman oturan kardeşim ne yapıyor? sanki ahırda inek bokunu el arabasına doldurmuş sanki her sabah bahçede toprak kazımış gibi davranıp her allahın günü pantolonu makinaya atıyor
kot yani gerçek kot yıkanmaz arkadaşlar. %100 pamuk(1-2 elastan payı verilebilir) kotu yıkamasanız da olur. peki hocam benim taşaklar ter bombası,yıkamasak kokar diyorsanız anlatayım. eski usül kotu güzelce katlayın,bir poşete koyun ve buzluğa atın. sabah çıkarıp kurulayın.
ya hoca manyak mısın anam bacım benle dalga geçer illa yıkamam lazım diyenler? kardeşim en düşük devirde(400 devir sanırım) program varsa soğuk suyla yoksa en düşük olan 30 derece ısıyla, pantolonu ters yüz ederek,deterjan kullanmadan(çok istiyorsan biraz sirke) yıkayın
zaten link verecem de inanmıyorsanız deterjan üreticilerin sitesine girip kot nasıl yıkanır yazabilirsiniz(omo,yumoş vs). aynı bilgiler orda da var. kotu yıkamak ve deterjanlar kotu çabuk yıprattığı için deterjan üreticileri bile bizi kullanmayın diyor.
bu dediğim gerçek kotlar için tabi. mahalledeki sevda teyzenin konfeksiyonundan aldığın %20 pamuk, %50 polyester %30 elastan naylonumsu kotu istersen makinadan çıkarma. naylona bir şey olmaz. burda derdim kota 1000 lira verip 3 ayda çöpe atanları bilgilendirmek.
en önemli mevzu bu yıkama işi dostlar. illa buzluğa atmam illa yıkayacam derseniz de 2-3 ayda bir yıkamak en makulü. 2-3 normal kotun olacak 2-3 tane de kaliteli toplam 5-6 kotun olacak. 6 tane kotun olsa ayda 5 gün birisine sıra gelir. 3 ayda 15 defa giydiğin kot da kokmaz.
ben palyaço gibi giyindiğim için artık ayda giyime 1000-1500 lira ayırıyorum. şimdi 3 kotum var. gidip hemen 10-15 bin giyime yatıracak kadar zengin değiliz. Ayda bir tane kot alacaksın 6 kot yeter de artar bile. yılda 3-4 kotu çöpe atacak kadar da zengin değilsek iyisini alacaz
önemli mevzuyu anlattık. basit iş. her ay bi tane iyi kot alacaksın. toplam 6 kotun olacak her birini ayda 5 gün giyeceksin. yıkamayacaksın,illa yıkayacaksan 3 ayda bir yıkayacaksın. kotu rahat 5-6 yıl giyersin. bu işler böyle. peki normal kot ne iyi kot ne.?? ne alalım?
arkadaşlar çoğu çok iyi bilinen marka ülkemize normal kotlarını getiriyor. çok iyilerini getirmiyorlar çünkü pahalı geliyor bize. işte mesela levis,lee,jack and jones vs bunların kotlar normal kotlar. sitelerine girip baktığınızda ürün detaylarında %98 pamuk yazar genelde.
kot alacaksanız kot üreticilerinden alın arkadaşlar. 1000 lira verecekseniz bi bakın bu adam kotuyla mı meşhur oldu diye. her şey için geçerli bu. iç çamaşır,çorap,pantolon vs. ben bütçe darlığı için de 3 normal kot tercihimi lee’den yana kullandım
normal diyorum çünkü en iyi kotlarını getirmiyorlar. iyi kot dediğim SELVEDGE kot. ayrıntılı değinecem buna. lee bi sürü seri getirmiş ama 101 serisi yok türkiyede. levis çok nadir getiriyor çünkü made&crafted serisi pahalıya geliyor. sitesine bakın 1-2 ürün var bu seride.
işte mavi falan selvedge kot üretmiyor. bu markalar kot üreticisidir. normal kotları bunlardan alabilirsiniz. büyük beklentiler olmadan,söylediğim yıkama talimatlarına uyarsanız uzun süre de giyebilirsiniz. bu kotlarda ounce(oz) daha düşük olur. oz dediğim kot ağırlık birimi
bu markalar normal kotlarını genelde 9-12 oz. olarak üretirler. 1 oz ortalama 33,91 gram yapıyor. anlayacağınız daha hafif,daha esnek ve daha düşük maliyetli kotlar üretiyorlar. iyi kot ağır olur diyebilir miyiz bence diyebiliriz. 13 oz ve üzeri kotlar daha sağlam olur.
peki hocam biz bu oz değerini nerden öğreniriz derseniz,öğrenemezsiniz. ben bulamadım,hiçbiri kotları hangi oz değerinde ve hangi ağırlıkta ürettiğini yazmıyor. yazmazlar tabi amk. ben de olsam ben de size yazlık kot adı altında 8 ozluk bi kotu satar dururum.
bunu anlamanın yolu dokunmak beyler. kotu eline alacaksın kalınlığına bakacaksın. kalınsa,etiketinde de %98 üzeri pamuk yazıyorsa alacaksın. normal kotlar için bunları söyleyebilirim. bunlar günümüz modern dokuma tezgahlarında üretilen kotlardı.
şimdi gelelim SELVEDGE mevzusuna. 1950’lere kadar bütün kotlar selvedge kotlardı. selvedge dediğimiz şey geleneksel mekikli tezgahlarda üretilen ve kenarları olan kotlardı. 1950’ye kadar tüm kotlar böyleydi. tabi bu tezgahlar en fazla 85-90 cm eninde olmasına izin veriyordu.
çok teknik detay vermeyeyim. selvedge kot eski geleneksel mekikli tezgahlarda dokunan kota deniyor. modern mekiksin tezgahlarda 150 cm kadar enine kumaşı işleyebiliyorsun. eski yöntem maliyetliydi çünkü kot üretmek için 2.70 metre kumaş gidiyordu. modern yöntemlerde 1.30
mekikli tezgah için ustalık lazım,kenarları iyi denk getirmek lazım yani kısaca zaman lazım. modern mekiksiz tezgahlarda bunlara gerek yok. modern yöntem geleneksel yönteme göre 2 kat ucuz ve 10 kat daha hızlı demek. e tabi 1950’lerde filmlerde falan herkes kot giyiyor.
talep inanılmaz artınca ABD bu geleneksel tezgahlar yerine modern yöntemlere geçiyor. peki benim japonum ne yapıyor? gidip bu eskileri alıp memleketine götürüyor ve geleneksel kot üretmeye devam ediyor. incelik,ustalık devam ediyor.
işte arkadaşlar ebeveynlerinizin bahsettiği,yırtılmayan,yıkanmayan ve yıllarca giyilen kotlar SELVEDGE kotlardı. ustalık,incelik ve şıklık sunan fakat zaman ve maliyet yüzünden vazgeçilen kotlar,benim iyi dediğim kotlar bunlar.
bugün dünyanın en iyi kotlarını japonlar üretiyor. bahsettiğim nedenlerden dolayı. geleneksel dokumaya devam ettikleri için. saatlerin başına gelen şey kot pantolonların da başına gelmiş.
bilindiği üzere eskiden tüm saatler otomatik mekanizmalıydı,harekete duyarlıydı bunlar. nasıl pilli saatler çıktı bunların pabucu dama atıldı. sonraları bazı ustalar buna devam etti ve bugün otomatik saatler inanılmaz pahalı ve değerli. aynı mevzu anlayacağınız. geleneksel iyidir
peki hocam sadece japonlar mı? hayır. denim kumaşın normalini de selvedge olanının da en iyisini bir millet daha üretiyor. bilin bakalım kim? biz üretiyoruz amk:D ülkemizde BOSSA(sabancı grubu), İSKO(konukoğlu grubu) ve ORTAANADOLU grubu dünyanın en iyi denim üreticilerinden
buna KİPAŞ’ı da dahil edebiliriz. bu kumaşın en iyilerini japonlar,türkler ve italyanlar üretiyor. bizim üreticiler büyük kısmını ihraç ediyor. özellikle denim kumaşın “selvedge” olanını kendi kot markalarımız kullanmıyor çünkü pahalı.
yukarda bahsettiğim levis’in özel serileri selvedge deminden yapılıyor, lee’nin 101 serisi aynı şekilde ama ülkemize gelmiyor veya çok az geliyor. peki nerden bulacaz bu selvedge deminden üretilen pantulu? birkaç tane yerli marka var,kendileri üretiyor.
üretiyor dediğim selvedge denim üreticilerinden kumaşı alıp pantolon yapıyorlar. türk olanları saydık zaten bunun dışında japon kurabo ,kaihara ve italyan candiani gibi üreticiler çok kaliteli selvedge denim üreticileri. bunlar geleneksel yolla bu kumaşı üretiyorlar.
peki selvedge denim gerçekten çok kaliteli midir?bu konuyla ilgili yerli kaynak yeterli olmadığı için yabancı kaynaklardan translate ettim. genel kanı şu şekilde;geleneksel yolla üretilen selvedge bir “miras”,bu dokuma türü daha yavaş. yani bu işi yapıyorsan değer veriyorsundur
10 tane kot üretebileceğin tezgah varken 1 tane üretebileceğini tercih ediyorsan kot mirasına saygı duyuyorsun ve devam ettirmek istiyorsun. bu yüzden daha iyi malzeme,daha dikkatli dokuma ve daha güzel işçilik yapıyorsun. genel kanı bu şekilde arkadaşlar.
yani selvedge kumaş eski usül pantolon beyler. kesinlikle süperdir,harikadır diyemeyiz ama normal üretim kotlara göre illa daha iyidir. bu selvedge kumaşların da ounce’ları var tabi. 13 üzeri oz olan selvedge denim benim tercihim olur. daha almadım ama alacam bu ay.
bu anlamda selvedge deminden kot üreten bi yerli üreticiye denk geldim. tanımam etmem ama instada sorduğum sorulara içtenlikle cevap verdi. kendilerinden şu kotu alıp deneyecem. radenim.com/collections/er…
sitede koleksiyonlar bölümünde selvedge bölümü var. benim attığımda kumaş yazmamışlar ama diğer ürünlerde kumaşın oz’unu ve hangi kumaş üreticisinden aldıklarını yazmışlar. Ayrıca kot tamir atölyeleri de varmış. ben normal 3 kotumu LEE markasının RİDER 701 serisinden aldım.
3 tane iyi kotu da bu arkadaşlardan alacam. bi tanesinin kumaşı İSKO şirketinin bi tanesi CANDİANİ şirketinin. memnun kalırsam bu sitede CUSTOM diye bi bölüm var. baştan sona sana özel kot üretimi. o biraz pahalı 3000 lira falan. bi tane de özel dikim alacam japon kumaşından.
aldığım lee pantolonlar indirimle cart curt 800-1000 lira arası. alacağım satışa hazır selvedgeler 1400-1500 lira(2 tane alacam) özel üretim ise 3500 lira. ben her ay bi pantolona bütçe ayıracam. her sene pantolona para vermek istemiyorum.
amk custom bölümü de inanılmaz keyifli. yani ipliğinden dikişine, fermuarından düğmesine kendin seçiyorsun. bu saydığım iki markaya da kefil değilim dostlar. ra denimden daha almadım bile. bu yüzden bana bu konuyla ilgili bir şey demeyin. bu ay alacam isterseniz beni bekleyin
bu arada selvedge denim kenarları gösterişli olduğundan paça katlanarak giyiliyor. paçaların iç tarafı da şekil şükül. araştırdığınızda fotoları görürsünüz zaten. birkaç detay daha verip sonlandıracam ve kaynakça ekleyecem.
kot pantolonların kalıplarına değinelim. her marka kendine ait adlandırmalar yapmış. genel itibariyle skinny fit;bunu zargana dostlar giyer,en dar pantolon budur. zayıf kızlar ve zargana erkekler bunu tercih edebilir.
slim fit; normal bel ve dar kesim pantolonlara deniyor. bizim gibi düz fizikli dar giyinmeyi seven dostlar giyebilir. bu ikisini de baldırları kalın arkadaşlar giymesin. çabuk yıpranır,sonra ağ kısmı yırtıldı diye ağlamayın. fiziğinize uygun giyinin amk
slim tepered fit diye bir şey var çoğu markada. o da baldır ve bel kısmı bi tık daha geniş ama paçalara doğru daralan konik şeklinde bi pantolon. illa dar giyinecem diye tutturan kalın basenli/baldırlı dostlara özel üretmişler.
şöyle özetleyeyim slim tapered üst kısmı biraz daha rahat olan slim fite deniyor.
bir de regular var arkadaşlar. rahat normal bel,normal kesim ve boru paça. genelde babalar giyer bunu ama zevkiniz ve fiziğinize göre bunu da tercih edebilirsiniz. vücutla az temas ettiğinden en az yıpranan bence regular.
işte her marka kendine göre isimlendirmiş. bu isimlendirmeler bel,kesim ve paçaya göre yapılıyor. ben slim fit giyiyorum. bi çocuğum daha olursa regulara geçerim:D son olarak kot pantolon ismi muhteşem kot adında bi abimizden geliyor. kot adamın soyadı. ilk o üretmiş ülkede
sonra da o isim patlamış gitmiş. ürüne ismini vermiş. değerli dostlar birazdan birkaç video ve yazı paylasacam. onları baştan sona okursanız çok daha detaylı bilgilere ulaşırsınız. tekstil alanında bilgili arkadaşlara flooda katkıda bulunursa sevinirim.
kaynaklar
1)
2)
3) yumos.com/pratik-bilgile…
4) tekstildershanesi.com.tr/bilgi-deposu/d…
5) blog.germirli.com.tr/selvedge-ne-de…
6) eksisozluk1923.com/entry/22235346

Bu arada RAW denim demek hiç yıkanmadan satılan kotlara denir. Selvedgeler genelde RAW satılır.
büyük paralar verip selvedge alacaksanız RAW olup olmadığını sorun çünkü RAW(ham) kotlar her yıkamada biraz çeker.
değerli dostlar kot pantolonla ilgili flood bu kadar. bildiğim her şeyi yazdım ve kaynakları ekledim. gerisi sizde. lütfen özelden veya burdan soru sormayın. tekstilci veya kot satıcısı değilim. bu floodtan başka tek sayır bilgim yok. dinlediğiniz için teşekkürler 🙏

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Vedat

Vedat Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(