#IFRnU2022#WRE
Z szczątkowych danych pochodzących z 🇷🇺 raportów wynika, że w I kwartale tego roku odnotowali ubytek co najmniej dwudziestu kilku systemów walki radio-elektronicznej (WRE). Wśród strat dominowały zestawy zagłuszające, a tylko kilka dotyczyło 1/
kompleksów rozpoznawczo-nasłuchowych. Wiarygodne i miarodajne określenie poszczególnych typów okazało się niemożliwe z różnych przyczyn. Dane prawdopodobnie dotyczą sumarycznie zgrupowań Wschód i Południe, ale nie mogę wykluczyć czy nie „załapały” się tu i inne zgrupowania. 2/
Co istotne to ubytki nie obejmują tylko zniszczonych i „skradzionych” (pozdrowienia dla 🇺🇦 SOF), ale też zestawy które musiały być wycofane ze względu na uszkodzenia niebojowe. Ta ostatnia kategoria jest ciekawa, gdyż w tych samych dokumentach znajduje się po raz 3/
kolejny utyskiwanie na to jak uzupełnienia „radzą” sobie z obsługą sprzętu. Nietrzymanie reżimów czasowych pracy, przekraczanie dopuszczalnych parametrów - skutkuje przedwczesnym zużyciem, co w połączeniu z notorycznym brakiem części zamiennych zmusza do wycofywania ze służby 4/
i odsyłania do producenta w celu pełnego remontu. Dziwi mnie, że te same kwestie (choć może rzadziej) pojawiają się niezmiennie od roku... Czy taki poziom ubytków jest istotny? Owszem, ale nie mając 100% pewności jakiego obszaru dotyczy, mogę tylko szacować iż jest to dla 🇷🇺 5/
dotkliwe, ale nie obezwładniające. Tym bardziej, że w ramach uzupełnień pod koniec tego właśnie I kwartału otrzymali nie mniej niż 10 zestawów. Jakość sprzętu z uzupełnień jest różna. Od produkcji z 2022 roku, po sprzęt z lat 70. Ale jest. Dla uczciwości trzeba powiedzieć, 6/
że u 🇺🇦 też różowo nie jest (choć II kwartał tu przyniósł lekką poprawę...) a porównanie ubytków 🇷🇺 do stanu posiadania SZ RP w kategorii sprzęt WRE to...
Dobra nie wpędzajmy się przy piątku w depresję.
Miało być więcej, ale 3/4 tekstu mi wycięto. Przepraszam. 7/
Zdjęcia mają charakter tylko ilustracyjny
Prośba o RT
Jeśli się Wam podoba moja praca i chcecie więcej tego typu tekstów, zapraszam do wspierania, ponieważ każdy tekst to godziny szukania i zdobywania informacji. Dziękuję za każde wsparcie. patronite.pl/Lesnik
8/
#IFRnU2022
Czy gospodarka i ekonomia Rosji to wzorcowy przykład zdrowego, silnego organizmu mającego solidne podstawy?
Tjaaaa. Tak samo jak chory na astmę 80 latek jest gotów do głębokomorskiego nurkowania.
Natomiast
Wyciąganie z tego zbyt daleko idących wniosków co do 1/
przestawienia się na gospodarkę wojenną i mobilizacji przemysłu jest... no cóż pójściem na łatwiznę. Nawet biorąc bardzo solidną poprawkę na wymiar propagandowy (oj mistrzowie socrealizmu by się nie powstydzili...) prezentowanych informacji, to ewidentnie widać efekty 2/
zwiększenia wolumenu produkcji czy to środków bojowych czy też SpW (sprzętu wojskowego). Ba ewidentnie przy tym mamy do czynie z poprawą jakości i wprowadzanymi na bieżąco modyfikacjami (a przynajmniej w niektórych przypadkach) Ktoś powie „a jakim cudem to możliwe?!”
No i tu 3/
To jest ten moment w bitwie o Awdijiwkę gdzie stosunek strat 🇺🇦 do 🇷🇺 jest jeszcze dość korzystny i najrozsądniej by było zarządzić manewr odwrotu i uniknąć katastrofy.
Na którą zresztą 🇺🇦 nie stać
Jakie decyzje zapadną - nie wiem 1/
Ale..
świeże siły rosyjskie (rotacja tam była niedawno i to spora...) niestety przeważa szale.
Jakkolwiek w mojej ocenie 🇷🇺 mogli by je spożytkować mądrzej gdzie indziej. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
@wolski_jaros @adamswierk99 2/
Przy okazji khmm kontrowersji związanych z zakupem
🇰🇷 haubic K9 pojawiły się od czynników oficjalnych kwestie: "musimy mieć potencjał odstraszający/być gotowi na wojnę 2027/2028" oraz "potrzebujemy 1000 sha" (samobieżnych haubico armat)
Super
To przejdźmy do mniej przyjemnych 1/
"nieistotnych didaskaliów".
Decyzja o formowaniu 18 DZ wymusiła co oczywiste proces formowania pułku artylerii. Oczywiście personelu dla pułku nie było, więc zalążek stanowiła kadra wyciągnięta z trzech pozostałych pułków i brygadowych dywizjonów. Oczywiście skutkiem tego było 2/
obniżenie stanu ukompletowania osobowego, który i tak w niektórych dywizjonach był ekhm nieprzesadnie duży.. Słuszna decyzja o zwiększeniu limitu przyjęć do Torunia zapadła "ciutkę" późno i trochę w następstwie planów o kolejnych dwóch dywizjach - bo tu już rozwadnianie 3/
#IFRnU2022 #UkraineWar
„Zimowa bitwa o Ukraińskie Niebo” - czy to „Bitwa o Anglię 1940” naszych czasów?
Takim trochę click-bajtowym tytułem (ale nie do końca) chciałbym przykuć uwagę Szanownych Czytelników do poniższej notki.
Wbrew nadziejom części komentatorów 🇷🇺 lotnictwo 1/
strategiczne ma się całkiem nieźle, by nie powiedzieć, że dobrze. Rosjanie włożyli naprawdę dużo energii, by przywrócić do stanu lotnego jak najwięcej maszyn Tu-160, Tu-95 czy Tu-22.
Jasne, Himalaje problemów z jakimi się zderzyli przy tej okazji nie były czymś co by im to 2/
ułatwiło, ale i tak rezultat jest co najmniej znośny. Ostatnie 2-3 m-ce 🇷🇺 dość gruntownie przetrząsali wszystkie magazyny, by zwozić masę części zamiennych, podzespołów bezpośrednio do baz. Najprawdopodobniej gorzkie doświadczenia pracy z własną logistyką (wróć... w ich 3/
W przestrzeni medialnej (podziękowania dla @_LOAC_lawyer za czujność) pojawiły się informacje o debiucie operacyjnym RUS mobilnego zestawu WRE (anty-dronowego) „Szafir” (РЭБ „Сапфир”)
Jest to produkt АО "КРЭТ" (Kret) który publicznie został po raz pierwszy 1/
zaprezentowany na forum „Armia-2020”. Ten opracowany w АО „Градиент” (Gradient) system tworzy zakłócenia kanały kontroli i transmisji informacji z bsl a także ich połączenie z systemami nawigacji satelitarnej. W uproszczeniu pozwala na neutralizację poprzez przechwycenie 2/
transmisji sygnału radiowego. Wykrycie bsl odbywa się min. przez detekcję linku radiowego pomiędzy dronem a jego operatorem. Rosjanie twierdzą, że „Kompleks gwarantuje wykrycie celów na dystansie do 30 km, przeciwdziałanie odbywa się na dystansie 5 km i bliżej”. 3/
lutym 2023.
Przypominam, że jedną z podnoszonych zalet Kraba jest to, że specyficzna budowa zamka i uszczelniacza, która stawia pewne wymagania co jakości szkolenia, jednocześnie jest jego fenomenalną zaletą, gdyż nasza haubica ma STANAG-i „tam gdzie Plusz ma metkę” i 2/
na 🇺🇦 strzelają z niej niemal dosłownie z wszystkiego, łącznie z partiami prototypowymi eksperymentalnej amunicji jak wynalazkami które nie śniły się w najgorszych koszmarach inżynierom z HSW.
I to strzelają celnie, ba przy doświadczonej obsłudze bym powiedział nadzwyczaj 3/