TONYUKUK Profile picture
Jun 11 14 tweets 3 min read Twitter logo Read on Twitter
■Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından, tartışılan kurumların başında Türk Kızılayı geliyor. “Çadır satışı” ile gündeme gelen Kızılay’ın 155 yıllık “güven” duygusu yerle bir oldu!

■155 yıl önce kurulan Kızılay’ın temel taşları “şefkat ve yardım” idi.

■Türk Kızılay’ı tarihi! Image
■1-Kızılay’ın tarihi 1863’te Uluslararası Kızılhaç Konferansı’na kadar uzanır.
■Kızılhaç (Salib-i Ahmer Cemiyeti) 22 Ağustos 1864’te Cenevre Sözleşmesi’ni 16 ülkenin imzalamasıyla kurulur.
■Osmanlı Devleti, Cenevre Sözleşmesi’ni 5 Temmuz 1865’te imzalayarak cemiyete katılır. Image
■2-1868’de 66 üye ile kurulan ilk cemiyet “Mecruhîn ve Marzâ-yı Askeriyeye İmdat ve Muâvenet Cemiyeti” (Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti) olur.
■3-Ancak ömrü uzun sürmez ve dağılır. Bitmek bilmeyen savaşlarda Hilâl-i Ahmer 1875-1876 Osmanlı-Sırp Savaşı sırasında İstanbul’da resmi bir yardım derneği bulunmadığından, Kızılhaç yardımlarından yararlanılamaz.
■4-31 Temmuz 1876’da Tıbbiye-i Şahane Nazırı (Tıp Fakültesi Dekanı) Doktor Marko Paşa (Markos Apostolidis) başkanlığında toplanan komite hızla bir yardım cemiyeti kurulmasına karar verir.
■5-Kurulacak olan cemiyetin amblemi “kızıl haç” yerine “kızıl hilâl” olacaktır. 14 Nisan 1877’de resmen kurulan Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda ilk sınavını verir.
■6-Cemiyet, cephedeki yaralı askerler için topladığı paralarla cephe gerisinde dokuz seyyar hastane ve İstanbul’da da dört hastane kurarak, yaralıları taşımak için trenler kiralar.
■7-On yıl sonra başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nda bir önceki savaştan kazandığı deneyimin ışığında faaliyetlerini arttırmış, ülke çapında topladığı bağışlarla yaralı ve hasta askerleri taşımak için iki hastane vapuru kiralamış, orduya sağlık malzemesi sağlamıştır. Image
■8-II. Abdülhamid döneminde birçok cemiyet gibi faaliyetleri duraklayan Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, İkinci Meşrutiyet’in ilanı ile yapılanma sürecine girer ve nizamnamesini yenileyerek 20 Nisan 1911 tarihinde yapılan bir toplantı ile üçüncü kez yeniden kurulur.
■9-1911’de Beyazıt’tan Aksaray’a kadar onlarca mahallede binlerce binanın yandığı Büyük Aksaray Yangını’nda felaketzedelerin yardımına ilk koşan yine Hilâl-i Ahmer olur.

■1911 yılında ülke yeniden bir savaş içine girmiştir. Image
■10-Osmanlı-Trablusgarp Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Hilâl-i Ahmer bölgede üç sağlık ekibiyle çalışmaya başlar.

■Trablus, Humus, Bingazi, Garyan’da hastaneler açılarak yaralı askerlerin tedavileri sağlanır.
■11-Ancak hekim ve hemşire eksikliği nedeniyle çok sayıda yaralı asker kaybedilir.

■Cemiyet, savaş sonrası Dr. Besim Ömer Paşa’nın önerisi üzerine bu ihtiyacı gidermek için İstanbul’da altı ay süreli gönüllü hastabakıcı kursu açar ve bir süre sonra kurslar çoğalır.
■12-Birinci Dünya Savaşı’nda cephelerde en zor koşullar altında yaralıları tedavi eden hemşireler bu kursların mezunudurlar.

■Bu hemşirelerden biri olan, Çanakkale Savaşı’nda yaralıları İstanbul’a taşıyan hastane gemisi Reşit Paşa Vapuru’nun baş hemşiresi olarak görev yapan
■13-Safiye Hüseyin (Elbi) ilk Türk hemşiresi olarak anılacaktır.
■Millî Mücadele ve kurtuluş Yeni bir savaş daha başlar. 1912-1913 Balkan Savaşı’nda da cephe gerisinde yine Hilâl-i Ahmer vardır ve yine ordunun sağlık malzemelerini sağlamaktadır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with TONYUKUK

TONYUKUK Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tonyukuk222

Jun 14
■1957 SEÇİMİ VE DEMOKRAT PARTİ HİLELERİ ve PETROL MÜJDELERİ!

■Gerçek hileli seçim 1957'de olandır...

■Halk 27 ekim 1957de sandık başına gitti. Seçim 17 de bitecekti. Saat 14 30da devletin tek radyosu; oy verme işlemi sürerken DP'nin kazandığı illeri açıklamaya başladı! twitter.com/i/web/status/1… ImageImage
■2-Bu arada yabancı gazetecilere ''İsmet İnönünün yazılı açıklaması diye bir kağıt verildi. İnönü sözde''seçimi kaybettik en fazla 120 vekil çıkarabiliriz''diyordu.
■BBC'den France Press'e kadar yabancı gazeteciler değil İnönü de çok şaşırmış ve ayrıca ülkesi adına utanmıştı. ImageImage
■3-Devleti yöneten iktidar yalan belge düzenliyordu..

■Seçimden hemen sonra oy usulsüzlükleri bazı şehirlerde olayların çıkmasına neden oldu..

Örneğin antep..27 ekim gecesi seçimi CHP 700 0y farkla kazandı hatta DP'nin yayın organı Zafer bile bunu yazdı. Image
Read 15 tweets
Jun 13
■II. Mahmud bir giyim reformu başlattı.
Entari ve sarık yerine, artık ulema haricindeki tüm memurlar, frak ve pantolon giyecekler, fes artık tüm erkek memurler için zorunlu olmuştu!

■Bir Osmanlı 20.900.000 kuruşluk fes ithal etmişti! twitter.com/i/web/status/1… ImageImage
■1-Bu giysi, Osmanlı kıyafet tarzının öyle ayrılmaz bir parçası haline geldi ki, hiçbir Osmanlı beyefendisi onsuz yapamaz oldu.

■Valizde yalnızca bir pantolon, bir ceket ve birkaç parça iç çamaşırıyla Avrupa'ya seyahat mümkünken, yanınızda üç-dört fes taşımadan olmuyordu.
■2-Fes, neredeyse Osmanlı'nın kafasına yapışık hale gelmişti. Resmî yerlerde, bir Müslümanın fesini çıkarması hiç tasvip edilmiyordu.
Read 8 tweets
Jun 13
■Tarih ve yalan uydurmada sınır tanımayan Yeni Osmanlıcıların bir karış toprak kaybetmedi dedikleri ve sırf Atatürk’e karşı kutsadıkları Abdülhamit sadece Berlin Antlaşmasında 213.450 Km2 toprak kaybetmişti!

■Kıbrıs’ı ise ganimet gibi vermişti İngilizlere! twitter.com/i/web/status/1… ImageImage
■1-II. Abdülhamid'in imparatorluk topraklarından kayıpları bunlarla da kalmaz.

■Tunus üzerinde devletin şekli hakimiyeti Abdülhamid zamanında (1881 yılında) sona erdi.

■Mısır üzerindeki şekli hakimiyet de onun zamanında son buldu.
■2-Basra körfezinde Kuveyt ve çevresi, onun zamanında İngiliz nüfuz bölgesine geçirildi. Hatta bu şekli hakimiyetleri sayarsak, Yemen'in karşısında ve Habeşistan kıyılarındaki Musavva bölgesine kadar gitmeliyiz. Image
Read 37 tweets
Jun 13
☑️Milli eğitimin acilen tarikatların ve uzantısı vakıfların elinden kurtarılması gerekiyor.

☑️Ekonomiden de kaçaklardan da büyük bir sorun var!

☑️MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” Image
☑️(ÇEDES) projesi kapsamında, İzmir dahil birçok ilde 842 lise ve ortaokula, “manevi danışman” adı altında imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu hocası görevlendirildi.
TÜGVA, 23 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı ile İstanbul’un farklı ilçelerindeki toplam 238 okul ile spor salonlarının 16 Haziran ile 28 Temmuz arasında kendilerine tahsis edilmesini istedi.İstanbul Valiliği ise tahsis talebine onay verdi.
Read 6 tweets
Jun 12
Türk Beklenendir!
▶Oğuzam... Türk menem...

▶Bayatlardan Türkmenem...

▶Damarlarındaki asil kan Aslına çektiğin ırk menem...

▶Yaprağın asılı dallar, Gövdeni taşıyan kök menem... Yolunu gözleyen yar Aşkınla çarpan yürek menem... Can içre canan bilmişem Gavim gardaş, nerdesen...
Yedi koldan,… twitter.com/i/web/status/1…
▶Türk menem demişem Türkçe söylemişem Eskiyaka'da kurşunlara dizilmişem...

▶Emeğimin hakkını istemişem Gavurbağ'da linç edilmişem... Adalet beklemişem İplere gerilmişem...

▶Eşitlik yeğlemişem, Zab suyu kana bulanmış Altunköprü'de ekin gibi biçilmişem... El insaf vicdan… twitter.com/i/web/status/1…
Read 4 tweets
Jun 12
☑️Devşirme saltanatına başkaldırı

☑️Köroğlu destanı kulaktan kulağa aktarılan bir efsaneden ibaret değildir.
Osmanlı arşivlerinde Köroğlu hakkında belgeler vardır.
Pertev Naili Boratav ve Faruk Sümer Osmanlı arşivinde Köroğlu ile ilgili arşiv belgesinin geçtiğini öne sürer. ImageImage
25 Ekim 1580 11 Nisan 1581, 3 Haziran 1581, 29 Kasım 1581, 29 Ocak 1582, 20 Austos 583. 16 Ağustos 1584, 8 Mart 1585 tarihli bu belgelere göre, Köroğlu Gerede'nin Soyuk köyünde doğar, asıl ismi Ruşen Ali'dir, Image
☑️Bolu civarında eşkıyalık yapar, bölge için önemli bir tehdit oluşturur, üzerine birçok asker gönderilir ama bir türlü ele geçirilemez. Yine aynı belgelere göre, baskılar artınca, Köroğlu bulunduğu Bolu civarını terk eder, Sivas ile Tokat arasındaki ormanlık Çamlıbele yerleşir. Image
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(