Dostali jsme pozvání od přátel, které se neodmítá. Na místa, která podle ruských propagandistů budou brzy zase patřit Rusku. Takže bych je chtěla navštívit, dokud jim ještě fungují splachovací toalety.
Čeká nás pár dní na Aljašce. Doufám jen, že to nebude “Na ostří nože”😉
1/29 Image
Anchorage, AK.
Přes den krásně, ale pofukuje. Což z -11 °C dělá pocitově aspoň dvojnásobek.
Zkrátka: vydali se k polárním kruhu a zjistili, že je jim tam zima😉❄️
2/29 Image
Neuvěřitelné štěstí. Tajně jsem doufala, že uvidím polární záři. Ale že to bude hned první noc, to jsem opravdu netušila. Aurora borealis je tak magický zážitek, že jsem zapomněla zavřít pusu. Pro místní všední záležitost. A nikdo tady nepoužije jiné označení než dancing lights😉 Image
Takové výzvě nelze odolat😇
4/29 Image
Aljaška je rozlohou 22x větší než ČR.
Hlavní město Juneau má stejný počet obyvatel, jako Uherské Hradiště s přilehlými vesnicemi.
Největší město Anchorage, je co do počtu obyvatel srovnatelné s Ostravou.
A právě na něj dopadají první ranní sluneční paprsky😉
5/29 Image
Jedeme do Národního parku Denali. Zastávka.
Já: Kde vlastně přesně leží nejvyšší hora US, Mount McKinley?, dávám na odiv své znalosti.
Kamarádka: 😂
Já: 🤔
Kamarádka: Vždyť na ni čumíš!
Já: 😳
Kamarádka: Od roku 2015 se jmenuje Denali😀
Člověk se pořád učí.
6/29 Image
Bohyně úsvitu Aurora a severní vítr Boreas, spolu opět připravili úchvatné divadlo. Při vší úctě ke všem pozemským umělcům, tento nebeský spektákl není ničím překonatelný.
Na četné žádosti (asi 3), jsem připravila pohyblivý snímek. Slova nejsou potřeba. Ještě teď mi buší srdce.
Poznatek: Na Aljašce je zima jak v Rusku. Tím končí veškerá podobnost s tou divnou velkou zemí na západě😉
8/29
Cesta do Fairbanks, Alaska
9/29 Image
Chena Hot Springs, Alaska.
Oblast s geotermálními prameny, vyvěrajícími na povrch o teplotě 74°C. Aby se v nich dalo koupat, musí se ochladit na teplotu 41°C. Že se budu venku koupat při teplotě -18°C, jsem nikdy nepředpokládala. A také jsem netušila, že budu blondýna😉
10/29 ImageImage
Alenka v říši divů III.
Moje tajné přání, alespoň koutkem oka zahlédnout polární záři, se plní bez výjimky každou noc. Pokaždé je show trochu jiná. Ale vždy je naprosto dechberoucí.
11/29 Image
Knik Glacier, Alaska.
Přesně takto jsem si představovala ledové království z pohádek.
Proč mi však bylo jméno tohoto místa povědomé, mi došlo až po návratu. Téměř před dvěmi lety právě tady zahynul Petr Kellner.
12/29
Ledovcový led je na první pohled jiný než led, který znám z domova. Jeho krystalická struktura, obsahující minimum vzduchu, absorbuje všechny vlnové délky světla kromě té nejkratší (modré). Zvykla jsem si na červené skály a toto je pro mě opravdu silný, barevný zážitek❄️
13/29 Image
Tentokrát nám bohyně úsvitu Aurora posvítila skutečně za úsvitu😉
14/29 ImageImage
Chladná krása ledovce.
Oproti skalním kaňonům dole na jihu, je to krása pomíjivá. Tyto Aljašské ledovce jsou tady teprve 21 000 let. A zdá se, že začaly zpívat svoji labutí píseň.
15/29 ImageImageImage
Nemohla jsem odolat😉
Tato dvě místa dělí víc jak 5 000 km. Jiné podnebí, jiný stavební materiál, jiná barevnost. Jen ten výkonný umělec - tekoucí voda - je stejný. A proto ta nápadná podoba.
16/29 Image
Aljaška není jen polární záře, krásné hory, ledovce a spousta sněhu. Je třeba také poznat odstíny zdejšího společenského života😉
17/29 Image
Aljašské Anchorage je sice velké město, ale je těsně spjato s přírodou, tak jak žádné jiné, které jsem měla možnost navštívit. Kousek za městem se prohání polární lišky, v zálivech jsou k vidění běluhy a přímo v ulicích narazíte často na losa. Ještě že medvědi ještě spí😉
18/29 Image
Měla jsem dnes přání, dát si pravý aljašský oběd. Přátelé doporučili rybářskou krčmu. Když jsem přesně ve 2:00 PM objednala láhev vína za sto babek, mírně zvedli obočí. Vysvětlila jsem jim, že aspoň takto na dálku oslavíme pád jednoho, teď už nedůležitého člověka, do zapomnění. ImageImage
Aljaška. The Last Frontier.
Stát o rozloze třikrát Španělsko. S hustotou obyvatel 0,49 obyv/km2. (ČR má 138 obyv/km2).
Nejlepší den pro Aljašku byl ten, kdy ji Američané koupili od Rusů. To bylo v pátek 6. října 1867. Následující den byl zase pátek, tentokráte už 18. října. ImageImage
Věděli jste, jak vypadá vlajka Aljašky? Zlaté souhvězdí Velké medvědice ve střední části a Polárka v horním cípu vlajky. Modrá barva symbolizuje nebe, moře a horská jezera. Polárka polohu státu. Když jsem ji viděla v bezvětří, na okamžik jsem se divila, proč tady visí vlajka EU😉 Image
Mnoho lidí má nepoměrně více peněz než já. Nehromadím majetek, natož moc a své peníze marnotratně vyhazuji za pomíjivé zbytečnosti, jako je cestování, zážitky a užívání si každé chvilky beztak krátkého života.
Přesto se cítím šťastnější než bohatí, kteří pořád nesmyslně kňučí. ImageImage
Doma jsem v těchto dnech každým rokem navštívila Půlčínské ledopády, ve stejnojmenných skalách. Je to mnohaletá tradice. Teď jsem poměrně daleko od domova, ale mám možnost podobné přírodní představení vidět i tady. Castner Glacier, Alaska. Důstojná náhražka😉
23/29 ImageImage
O tom, že je město Anchorage těsně spjato s přírodou, jsem už psala. Z domova jsem zvyklá na malé ptáčky, občas se k nám na zahradu vydal lovit krahujec, také jsem zahlédla káně nebo čápa. Že budu mít možnost zblízka a navíc ve městě pozorovat tyto krasavce, to jsem nečekala. Image
Podvečerní mrazivá krása Aljašky❄️
25/29 Image
Pohled do Zátoky vzkříšení. Aljaška.
26/29 Image
Další přání splněno. Viděti kosatku v jejím přirozeném prostředí🦈
Tady je to orca. Ovšem Američané se nechtějí vzdát tradičního názvu velryba zabiják (killer whale). Zajímavým faktem je, že český název kosatka byl převzat z ruštiny. A zůstane to tak na věčné časy a nikdy jinak. Image
Ještě jeden pohled do zálivu a jdeme se připravit k cestě na jih.
28/29 Image
Bye bye Alaska❄️
29/29

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with 𝑨𝒍𝒆𝒏𝒂 𝑩𝒐𝒏𝒊𝒏𝒔𝒌𝒂

𝑨𝒍𝒆𝒏𝒂 𝑩𝒐𝒏𝒊𝒏𝒔𝒌𝒂 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @boninska

Apr 6
Spojené státy se probouzí a lidé, nespokojení s politikou Donalda Trumpa, začínají organizovat protesty.
Jakou tyto protesty mají sílu a možnost něco změnit?
Pojďme se podívat do historie.
V USA se odehrálo několik významných protestů, s různými výsledky.

1/14 Image
🔥Největším celonárodním protestem, byla protiválečná demonstrace proti válce ve Vietnamu (1969, Washington, D.C.).
Shromáždění se zúčastnilo přes 500 000 lidí. Protest byl vyvrcholením rostoucího odporu proti válce ve Vietnamu (1964-1973).
Rostoucí počet amerických obětí

2/14
(desítky tisíc mrtvých), vyvolaly masový nesouhlas, hlavně mezi mladými lidmi, mírovými aktivisty a intelektuály.
Dopad protestu nebyl okamžitý. Přispěl ale k posunu veřejného mínění a zvýšil tlak na politiky, aby konflikt ukončili.
Protest byl vesměs pokojný. 

3/14
Read 14 tweets
Apr 3
Pochopila jsem, že v Česku není úplně jasný význam dnes velmi často používaných, ryze amerických označení “hillbilly” a “redneck” a jaký je mezi nimi vůbec rozdíl.
Pokusím se to srozumitelně vysvětlit:😉

1/7 Image
Termín "hillbilly" vznikl v USA někdy na přelomu 19. a 20. století. Vznikl spojením slov kopec (hill) a Billy, tehdy nejběžnějšího mužského jména.
Představuje venkovskou kulturu, izolovanou od moderní společnosti.
Dodnes je typická svojí soběstačností

2/7
(zemědělství, výroba domácího alkoholu a silné rodinné vztahy).
Pro městské Američany jsou to nevzdělaní lidé, žijící v chatrčích, s chybějícími zuby. Takoví dezoláti bez politického podtextu.
Dnes je "hillbilly" vnímán jako urážka naznačující zaostalost, ale také s hrdostí,

3/7
Read 7 tweets
Mar 5
Mnozí z vás se mě ptají, co na konání nové Trumpovy administrativy říkají obyčejní Američané. Nejsem komentátor, přesto se pokusím alespoň základní pohled vysvětlit.
A přidám i svoji vlastní prognózu příštího dění.

Vlákno🧵👇

1/20
Nejprve bychom si měli vysvětlit, že společnosti v US a v ČR jsou naprosto rozdílné. V Česku je velmi početná střední třída, velmi málo skutečně chudých a málo nadprůměrně bohatých. Dá se říct, že jsme rovnostářská společnost. Obecně se většina lidí má dobře, žijí v bezpečí.

(2)
V US je situace velmi jiná. Už minimálně 30 let každým rokem probíhá dramatický úbytek střední třídy a přibývá množství lidí, kteří žijí na hranici chudoby. Přežívají ze dne na den.
Většina z nich si nemůže dovolit ani základní zdravotní péči.
Naše zdravotní systémy …

(3)
Read 20 tweets
Feb 21
Stačil jen jeden měsíc a je jasno. Trump & his comrades, jsou fašisté.
Nechce se tomu věřit, ale podívejme se na fakta.
Pouze na fakta.
Pro Trumpovy obdivovatele, které podezřívám více z dětinské naivity než z podpory fašismu, to ale musí být nezáviděníhodná kocovina.

1/10
Autoritářský vůdce

Slib „vyčistit“ vládní aparát od „deep state“ a nahradit ho loajálními stoupenci, je jasný směr k centralizaci moci.
Muskův DOGE propouští federální zaměstnance, jsou rušeny důležité instituce.
Že některé akce blokuje soud, není podstatné.

2/10
Nacionalismus

Trumpův slogan „Make America Great Again“ a rétorika o „Americe na prvním místě“ jsou jasně nacionalistické. V kampani pro rok 2024 zdůrazňoval boj proti imigraci a ochranu amerických hodnot před „vnějšími hrozbami“.
Slíbil deportaci milionů lidí.

3/10
Read 10 tweets
Jan 27
🎈Trump a zadržené lety s migranty do Kolumbie:

Občas neškodí podívat se na nějakou bombastickou zprávu podrobněji a v kontextu.
Trump se s vervou pustil do deportací ilegálů. Kolumbijský prezident Petro odmítl letadla přijmout. Trump v reakci na to zavedl vysoká cla.

1/5
Vypadá to tak, že Trump konečně začal problém řešit.

Tak a teď kontext:
Kolumbie za Bidenovy vlády přijala 475 deportačních letů z USA (od roku 2020 do roku 2024).
Jen v roce 2024 těch letů přijala 124.

2/5
Ještě více podobných letů přijala Guatemala, Honduras, Mexiko a Salvador.
Prezident Petro odmítl přijímat lety s migranty z USA, dokud s nimi Američané nebudou zacházet důstojně, jak bylo doposud zvykem.
“Migrant není zločinec a musí se s ním zacházet s důstojností, …

3/5
Read 6 tweets
Apr 22, 2024
Pizza Hawaii. Ananas na pizzu ano, či ne?
Na tuto závažnou otázku, která vyvolává bouřlivé diskuze a vytváří dva nesmiřitelné tábory, jsem se už před několika lety snažila odpovědět.
Téma je neustále živé, proto se k němu vracím a vlákno aktualizuji.

Vlákno🧵👇

1/15 Image
Malá poznámka na úvod.
Musíme si uvědomit, že americká pizza má s italským originálem společné jen to, že se také jedná o základ z těsta, doplněný spoustou ingrediencií.
Tím ale veškerá další podobnost končí.

(2) Image
Pizza Hawaii, je vynález řeckého Kanaďana Sama Panopoulouse z 60. let.
Jeho pizzerie byla jednou z prvních v Ontariu. Panopoulous jednoduše použil kombinaci šunky a ananasu a název doplnil podle asociace ananas rovná se Havaj.
Recept se pak rychle rozšířil do celého světa.

(3) Image
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(