Bu havalarda en güzel yemek karpuz – peynir 🍉 Fakat iyi karpuzu seçebilmek de o kadar kolay değil.
Birazdan vereceğim bilgiler sayesinde bundan sonra alacağınız karpuzlar hep tatlı çıkacak desem?
Gelin size mükemmel karpuzu seçmenin püf noktalarını bir flood ile anlatayım 🧵
Toplum olarak karpuzla duygusal bir bağımız olduğunu düşünüyorum. Yaz gelince hepimizin kafasında bir karpuz – peynir kombinasyonu oluşur. Ayrıca iyi karpuz seçebilmek de övünülecek bir şeydir bu topraklarda.
“Çekil bakayım şöyle yeğenim” diyen dayı her ne kadar karpuzdan gelen ses dışında herhangi bir veriyi kullanmıyor olsa da büyük saygı görür. Karpuzcular “seçmece” ya da “kesmece” anahtar kelimeleriyle satarlar karpuzlarını. Kesmece, karpuzcunun karpuzuna olan güvenini gösterir.
Peki siz de mükemmel karpuz seçebilmeyi istemez miydiniz? Hem de bilimsel veriler ışığında şovunuzu yapıp yanılma payınızı en aza indirerek? İşte şeker gibi bir karpuz seçmek için hayat kurtaran bilgiler!
Kilit nokta toprak lekesi.
Şimdi diyeceksiniz ki ben böyle karpuz görünce almıyordum, kötü sanıyordum, değil mi? Kaçırdınız işte güzelim karpuzları. Doğada makyaj yoktur güzel kardeşim. Karpuzların üzerinde gördüğümüz bu beyaz – turuncu arası lekelere “field spot” denir.
İngilizce’de “field spot” olarak bilinen bu oluşumu ben toprak lekesi diye çevirdim. Bu leke turuncuya ne kadar yakınsa karpuz o kadar olgun demektir. Hiç leke yoksa o karpuz daha çok toydur. Yağlı beyaz peynirin yanına yakışmaz. Aman diyim.
Karpuz üzerinde ağ oluşumu.
Muhtemelen bunu da kötü bir şey sanıyordunuz ama yanıldınız. Bu ağ yapısının oluşmasını sağlayan şey, karpuz henüz bir çiçekken arıların vesile olduğu o tozlaşma meselesi. Karpuzun üzerinde ne kadar çok ağ oluşumu varsa o karpuz aynı oranda tatlıdır.
Karpuz sapı deyip geçmeyin. O sap size çok şey anlatıyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz karpuzun sapı kurumuş, tövbe estağfurullah böyle acayip bir şey olmuş. Bu neyi gösteriyor? Karpuzun tarladan ayrıldıktan sonra bir süre beklediğini.
Peki karpuzun bir süre beklemesi iyi bir şey mi? Tabii ki iyi bir şey. Tarladan kopartılıp ertesi gün satılan karpuz yavan olur, tatlanmaz, çok büyük bir performans göstermez. Oysa bir süre beklemiş karpuz candır. Sapı yemyeşil ve taze olan karpuzlardan koşarak uzaklaşın.
Şekil önemli. Her ne kadar biz karpuzu tepside kesip peynirle yiyen düz vatandaşlar bilmiyor olsa da karpuzların cinsiyeti var. Şu solda gördüğünüz karpuz erkek, sağ taraftaki ise dişi. Biz karpuz cinsiyetçiliğini bilimin ışığında yapıyoruz kardeşim. Anlatayım.
Erkek karpuzun yanlardan basık, uzun bir yapısı var. Bu karpuzlar genelde sulu ama yavan olur yani çok fazla tatlı değil. Dişi karpuzlar yuvarlak forma çok yakın ve acayip tatlı olur. Karpuzcular Federasyonu belki bana kızacak ama her zaman dişi karpuz tercih etmelisiniz.
Karpuzda önemli olan işlevi değil boyu. Alacağınız karpuz ne dev gibi olsun ne de ufak tefek. Orta boy karpuzları seçin. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta şu ki elinize aldığınız karpuz boyutuna göre ağır bir his vermeli size. İçinde taş varmış gibi hissetmeniz lazım.
Karpuz uzmanı olmanıza ramak kaldı. Milletçe, tek bildiğimiz güzel karpuz tespit yöntemine geldik. Karpuzu dinleyeceksiniz. Nasıl anlatsam? Şöyle hayal edelim. Elinizde aynı kalınlıkta bir karton plaka, bir de ahşap plaka olsun. Bunların tam ortasına avucunuzun içiyle vurun.
Karton darbeyi kısmen emecek ve zayıf tonda bir ses duyacaksınız. Tahtadan gelen ses ise daha tok olacak ve tahtanın tümü size cevap vermiş gibi hissedeceksiniz. İşte iyi karpuzdan öyle ses gelir. O ince yankıyı hissetmelisiniz. Hafiften çınlama olmalı karpuzun içinde.
Tebrikler! Artık bir karpuz uzmanısınız. Siz de tıpkı karpuzdan anlayan dayınız gibi “sen çekil şöyle ben karpuzdan iyi anlarım” diyebileceksiniz. Tepsiniz karpuzsuz, karpuzunuz peynirsiz kalmasın. Şekliniz bol olsun 🍉
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Sizin de Macbook'unuzun şarjı uykudayken azalıyor mu? Bilgisayarı gece %100 şarjla uyku modunda bıraktığımda sabaha kadar şarjı %95 civarına düşüyordu. Bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda böyle bir durumla hiç karşılaşmadığım için bu durum beni rahatsız etmeye başladı ⏩
Önce Google Chrome'dan şüphelendim, acaba eklentilerden biri mi uyandırıyor diye çünkü bilgisayarı açtığım ilk anda "Using Significant Energy" kısmında Google Chrome'un adı geçiyordu. Biraz kurcaladım, bir şey çıkmadı ⏩
Sorunun sebebini ararken MacOS'te wake requestlerin loglandığını öğrendim. Terminal'e yazacağınız şu komutla Macbook'u hangi uygulamaların ya da eylemlerin ne zaman uyandırdığını görebiliyorsunuz: