Marika jest mi znana z Gniezna. Ziobro przedstawia ją jako uśmiechniętą obrończynię tradycji. To oszustwo i przyzwolenie na przemoc. Ta osoba w 2020 roku współzakładała "front oczyszczenia narodowego", paliła flagę UE, a osoby LGBT zrównywała z pedofilią. Wątek 🧵
Front oczyszczenia narodowego został założony w Gnieźnie m in. przez Marikę. W deklaracji założycielskiej pisali tak: "to zapowiedź powstrzymania wszelkich degeneratów przed dalszym brukaniem tego miasta [Gniezna], jak i całej Polski."
Marika, często na zdjęciach jest widoczna z ówczesnym partnerem Michałem Ostrzyckim, liderem Młodzieży Wszechpolskiej, który w 2020 r. zakłócił piknik rodzinny przyśpiewką "Parol weź sznur i powieś się", obrażana była też Posłanka @JoankaSW. Nikt nie poniósł odpowiedzialności.
Kilka zdjęć. Zaczęli od "patriotyzmu", a potem się zradykalizowali tak bardzo, że Młodzież Wszechpolska okazała się najwidoczniej niewystarczająca. Pojawiła się nawet broń, wyglądająca na prawdziwą.
Ze strony środowiska, które aktywnie współtworzyła odczuwałem realne zagrożenie. Nie dziwi mnie, że doszło do przemocy. Niestety. Tylko, żeby do niej dochodziło więcej, musi być lekcja, nie nobilitacja. Całe życie przed Mariką i mam nadzieję, że się zmieni. Dzięki resocjalizacji.
Musimy zatrzymać radykalizację. Władza pozwalając na przemoc jako formę protestu zagraża wszystkim, którzy walczą o przyszłość bezpieczną, otwartą na każdego. Zachęcam do wspierania @fundacjaimpuls, która pokazuje, że młode osoby są odpowiedzialne i demokratyczne, a nie brunatne.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh