Η 22α Ιουλίου του 1934 υπήρξε η τελευταία ημέρα της ζωής του Τζον Ντίλιγκερ, του θρυλικού παρανόμου, το όνομα του οποίου έγινε πασίγνωστο, από την έντονη δράση του στο Σικάγο, την εποχή της αμερικανικής οικονομικής ύφεσης.
1/11
Σε μια ακόμη απόδειξη της αρχής, ότι η λογική πολλές φορές δεν συμβαδίζει με το συναίσθημα, ο Τζον Ντίλιγκερ είχε καταφέρει να κερδίσει την συμπάθεια και την υποστήριξη αρκετά μεγάλης μερίδος του αμερικανικού λαού.
2/11
Στα μάτια αρκετών Αμερικάνων, ο διάσημος παράνομος είχε περιβληθεί τον μανδύα λαϊκού ήρωος, και υποσυνείδητα τάσσονταν στο πλευρό του, χωρίς να κρύβουν την χαρά τους κάθε φορά που ο τελευταίος κατάφερνε να ξεφύγει ζωντανός από τις παγίδες και τα «μπλόκα» των αρχών.
3/11
Ο Τζον Ντίλιγκερ, εθεωρείτο ο «Υπ» αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος» από το FBI και το όνομα του δέσποζε στην κορυφή του καταλόγου των πλέον καταζητουμένων κακοποιών.
4/11
Η τύχη όμως δεν μπορούσε να βρίσκεται, επ’ αόριστον, στο πλευρό του παρανόμου, που είχε εξειδικευθεί στις ληστείες Τραπεζών.
5/11
Η ζωή, και η παράνομη δράση του Τζον Ντίλιγκερ, τερματίσθηκαν στις 22 Ιουλίου του 1934, σ’ ένα αστυνομικό μπλόκο στο Σικάγο απ’ όπου ο θρυλικός παράνομος – παρά την πείρα του – δεν κατάφερε να ξεφύγει.
6/11
Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι. Θα αναλάβει κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα την ηγεσία της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» προκειμένου να 1/4
αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα και να βγει η Ελλάδα από τον κυκεώνα των καταστροφικών γεγονότων που προκάλεσε η χούντα των συνταγματαρχών, με αποκορύφωμα αυτών το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που ακολούθησε.
2/4
Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο 49 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παρουσιάζει την ταινία Επικαίρων με όλο το ρεπορτάζ των πολιτικών εξελίξεων από το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974, καλύπτοντας την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
3/4
Κύπρος, 22 Ιουλίου 1974 — Η 33η μοίρα καταδρομών αντεπιτέθηκε για να εξαλείψει το προγεφύρωμα των τούρκων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.
Λεπτομέρειες από το προσωπικό ημερολόγιο του αστυνομικού Πολύδωρα Γεωργιάδη αναφέρουν τα κάτωθι: 1/8
«… Ενώ υποχωρούσαμε, κατέφθασαν 20 λοκατζήδες. Φορούσαν όλοι κοντά παντελόνια και κρατούσαν τσέχικα όπλα. Ο ένας από αυτούς, ο Αντρέας Μάμα Στυλιανού, ήταν τραυματισμένος. Οι λοκατζήδες μας είπαν να υποχωρήσουμε. Αυτοί τράβηξαν εμπρός.
2/8
Τέτοιο θάρρος δεν είδα ποτέ στη ζωή μου. Οι τούρκοι εξαπέλυσαν τη στιγμή εκείνη τη δεύτερη επίθεση. Τότε κροτάλισαν τα αυτόματα των λοκατζήδων. Το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο. Οι τούρκοι έπεφταν νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Οι λοκατζήδες πολεμούσαν σαν πραγματικοί ήρωες.
3/8
22 Ιουλίου 1946, Ιερουσαλήμ: σε 116 νεκρούς και 46 τραυματίες ανήλθε ο συνολικός απολογισμός θυμάτων, από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, την ημέρα αυτήν, στο επταώροφο ξενοδοχείο «Βασιλεύς Δαυίδ».
1/10
Η επίθεση – την ευθύνη της οποίας ανέλαβε μια εβραϊκή ανταρτική οργάνωση – απετέλεσε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα, που είχε ποτέ δεχθεί η βρετανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε την εποχή εκείνη στρατιωτικές της δυνάμεις στην χώρα.
2/10
Το «Βασιλεύς Δαυίδ», που ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, στέγαζε και τα αρχηγεία της βρετανικής διοικήσεως.
Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, την ώρα της ισχυρής έκρηξης, το πολυώροφο κτίριο ήταν γεμάτο κόσμο, γεγονός που συνετέλεσε και στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων…
3/10
20 Ιουλίου 1989, Αθήνα: σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο διεθνούς φήμης μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.
Γεννημένος το 1910, στον Πειραιά, από εύπορη οικογένεια, ο Γιάννης Τσαρούχης είχε σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 1/5
Το 1927, σε ηλικία 17 ετών, ο Τσαρούχης πρωτοσυναντήθηκε με τον Φώτη Κόντογλου, και τέσσερα αργότερα έγινε μαθητής του.
Το 1967, ο Τσαρούχης εγκαταστάθηκε μονίμως στο Παρίσι.
2/5
Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ο Γιάννης Τσαρούχης είχε συνεργασθεί με τα καλύτερα ελληνικά, αλλά και ξένα θέατρα, όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κατερίνας, με το Εθνικό Θέατρο, την Λυρική Σκηνή, είχε επιμεληθεί παραστάσεις της Επιδαύρου,
3/5
Στις 20 Ιουλίου του 1937 πέθανε ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, ο εξαίρετος φυσικός που εφηύρε τον ασύρματο.
Η πρώτη επίδειξη της ασυρμάτου συσκευής έγινε στο Λονδίνο το 1896, από τον ίδιο τον Μαρκόνι, ο οποίος την εποχή εκείνην ήταν μόλις 21 ετών. 1/8
Χωρίς να επαναπαυθεί στην πρώτη του εκείνη σημαντική επιτυχία, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι κατάφερε τον επόμενο χρόνο – το 1897 – να μεταδώσει ραδιοφωνικά σήματα, σε ακτίνα 19 χιλιομέτρων.
2/8
Το αποκορύφωμα όμως της επιτυχίας για τον νεαρό φυσικό ήλθε το 1901, όταν πέτυχε να μεταδώσει, μέσω του ασυρμάτου, μηνύματα πέραν του Ατλαντικού.
3/8