#OTD 1433 – V St Andrews, v té době církevním centru Skotska, byl upálen husitský emisar Pavel Kravař. Byl obviněn z šíření kacířských myšlenek Jana Husa a Johna Wyclifa (Jana Viklefa). Od roku 2016 připomíná jeho smrt pamětní deska. #OTD2307 1/n
Narodil se snad v Kravařích u Opavy. Jeho příslušnost k rodu pánů z Kravař není příliš pravděpodobná, byť není vyloučena. Tuto verzi by mohla potvrzovat osoba Lacka z Kravař, předního moravského podporovatele husitství, který mohl být jeho strýcem. 2/n https://t.co/5FsHQf1S4vcs.wikipedia.org/wiki/Lacek_z_K…
Podle toho, že mu byly promíjeny studijní taxy při závěrečných zkouškách na pařížské filozofické fakultě v roce 1415, se usuzuje, že zřejmě pocházel z nemajetných poměrů. Rok narození znám není, odhaduje se že byl asi o pět či deset let mladší než Jan Hus. 3/n
Studoval umění v Paříži, kam nepřišel přímo, ale oklikou přes jinou slavnou francouzskou středověkou univerzitu v Montpellier , kde zhruba jako dvacetiletý studoval v letech 1411 - 12 medicínu a dosáhl hodnosti bakaláře lékařství. 4/n https://t.co/yDnUYG5lCmcs.wikipedia.org/wiki/Montpelli…
6. května 1416 byl Pavel z Kravař, když byl vykonal disputaci s M. Prokopem z Plzně, přijat za člena University Karlovy v Praze. Zde se seznámil s Husovými myšlenkami, které horlivě propagoval až do své tragické smrti. Za svého pobytu zde napsal v roce 1420 spis nazvaný... 5/n
... Anatomia Antichristi, obsahující vášnivou obhajobu husitství, který byl však tiskem vydán až o sto let později ve Štrasburku. Autor v něm ostře vystupuje proti papeži, původci protihusitských vyhlazovacích tažení. Papeže považuje za předního antikrista. 6/n
Rozhodnutí kostnického koncilu, které v Praze zakazoval promoce, ochromilo činnost Karlovy univerzity. Pavel znovu opouští Čechy a odjíždí, tentokrát do Polska, kde se uplatnil jako lékař krále Vladislava II. V Polsku žil až do roku 1433. 7/n
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#OTD 1922 – Narodila se Kateřina Polášková, sovětská parašutistka a partyzánka. Do armády se přihlásila jako dobrovolnice v roce 1941. Posléze poznala svého českého manžela. Po válce se přestěhovali do Československa. Zde strávila čtyřicet let za pultem jako prodavačka. #OTD2210
„Prošla jsem krátkým kurzem vojenské zdravotnice, abych věděla, co dělat v nejnutnějších případech. Pak probíhal nábor do desantních vojsk. Tři jsme se přihlásily a já byla přijata jako parašutistka. Součástí výcviku bylo zacházení se zbraní, seskok z letadla, rozvinutí padáku,
plavání, běh, plížení, lyžování, ale vedle toho jsem musela umět dojit krávu, žnout trávu, kosit obilí. Musela jsem být schopna přežít ve volné přírodě a zároveň vystupovat jako venkovská holka, abych na nepřátelském území nepůsobila jako cizinka.“