Bartłomiej Banasiewicz Profile picture
Jul 25, 2023 24 tweets 7 min read Read on X
W latach 2016-2022 🇭🇺Węgry przeznaczyły 83 mln euro na wsparcie sportu wśród mniejszości węgierskiej w 🇷🇴Rumunii.

Inwestowali głównie w futbol, ale nie tylko. Jaki sport wspierają finansowo 🇭🇺 w 🇷🇴 i jaki to ma wpływ na relacje z ich sąsiadem?

WĄTEK ⬇️⬇️⬇️

1/24
Węgrzy od czasów rządów Viktora Orbana przeznaczają bardzo dużo pieniędzy na finansowanie sportu.

Temat wsparcia klubów piłkarskich mniejszości węgierskiej poruszał kiedyś @m_rajkiewicz w analizie dla @IEuropy.

Dzisiaj jednak nie o futbolu, a o hokeju na lodzie.

2/24 Image
Część terytorium obecnej 🇷🇴Rumunii przed traktatem z Trianon z 1920 roku należała do Węgier.

Jednym z tych regionów była Seklerszczyzna. Do dziś mieszka tam około 1,3 - 1,4 mln osób pochodzenia węgierskiego.

3/24 Image
Od czasów rządów Viktora Orbana mniejszości węgierskie mieszkające poza granicami kraju stały się dla rzadu bardzo ważne.

Czemu? Są oni jednymi z najważniejszych wyborców Fideszu. W samej 🇷🇴 w 2018 r. głosowało ponad 100 tys. osób, z czego 90 % głosów oddano na Fidesz.

4/24 Image
No i jest ogólny to sposób prowadzenia polityki.

Wielu Węgrów uważa, że zostali niesprawiedliwie potraktowani w Trianon. I że wiele terenów znowu powinno należeć do 🇭🇺, bo mieszka tam wielu rodaków.

A tu legitymizacja takiego myślenia - Orban z szalikiem „Wielkich Węgier”

5/24 Image
Ale przejdźmy do tematu hokeja.

Z zaledwie kilkoma lodowiskami w całym kraju, hokej na lodzie nie jest w Rumunii sportem narodowym.

Reprezentacja zajmuje 23 miejsce w rankingu Międzynarodowej Federacji Hokeja na Lodzie (IIHF).

6/24 Image
Jednak wśród etnicznych Węgrów sport ten od zawsze był bardziej popularny, szczególnie wśród osób mieszkających w hrabstwach Harghita i Covasna, sercu etnicznej społeczności węgierskiej w Rumunii.

7/24
Ze względu na brak wsparcia ze strony rumuńskich władz, hokej na lodzie w regionie przeżywał kilkanaście lat temu bardzo trudny okres.

A jedna z członowych drużyn z regionu, HC Csikszereda z Miercurea Ciuc, ostatecznie przestała istnieć.

8/24 Image
Ale wszystko się zmieniło od 2016 roku i zmianie w przepisach węgierskich.

W ostatnich latach w regionie Seklerszczyzny na hokej na lodzie przeznaczono ponad 20 mln euro.

Trochę dzięki lobbingowi partii mniejszości węgierskiej w 🇷🇴, trochę dzięki finansowaniu z 🇭🇺.

9/24
Pieniądze przeznaczono głównie na budowę nowych lodowisk.

Teraz kryte lodowiska można znaleźć w Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Carţa, Targu Secuiesc i Sfantu Gheorghe, wszystkich miastach o znacznych ilościach osób węgierskiego pochodzenia w regionie Siedmiogrodu.

10/24
Lodowiska w Carta, Targu Secuiesc i Sfantu Gheorghe zostały zbudowane lub odnowione za pieniądze z finansowanej przez państwo rumuńskiej National Investment Company (CNI) w wysokości prawie 10 milionów euro.

A jak? Dzięki działaniom partii mniejszości węgierskiej w 🇷🇴.

11/24
Kolejne lodowisko w Sancraiu de Mures, niedaleko Targu Mures, zostało zbudowane za 1 milion euro - pięniądze zostały przekazane przez węgierski rząd.
Szef Rumuńskiej Federacji Hokeja,

Ponadto wspierają również rozwój tego sportu wśród dzieci.

12/24
Akademia Hokeja na Lodzie Szekely rozpoczęła działalność w 2016 roku.

Posiada ona ośrodki szkolenia młodzieży w ośmiu lokalizacjach w całym regionie i jest miejscem, w którym przekazywane są wartości związane z węgierską kulturą i patriotyzmem.

13/24
W 2021 roku otworzono kolejne lodowiska w Seklerszczyźnie dla młodzieży, które zostały wybudowane za węgierskie pieniądze

Poza Seklerszczyzną w Rumunii znajdują się trzy kryte lodowiska: w Braszowie, Galati i na przedmieściach Bukaresztu.

14/24
W Rumunii jest to dość duży problem. Uważają bowiem, iż w porównaniu do reszty kraju w regionie Seklerszczyzny jest nieproporcjonalnie dużo lodowisk do hokeja w porównaniu z innymi miastami.

15/24
Dodatkowo zdają sobie sprawę z tego, że jest to wynik lobbingu partii UDMR (mniejszości węgierskiej), ale przede wszystkimi bezpośredniego finansowania z Budapesztu.

Bo to nie tylko są pieniądze rządowe - hokej finansują również powiązani z Fideszem przedsiębiorcy.

16/24
Ciekawa sytuacja miała miejsce w 2022 roku

Mecz hokeja na lodzie między Rumunią a Węgrami zakończył się skandalem, gdy gracze w reprezentacji 🇷🇴 - z których wielu to etniczni 🇭🇺 - dołączyli do węgierskich kibiców, aby zaśpiewać nieoficjalny hymn Seklerszczyzny.

17/24 Image
Mecz rozgrywany w Słowenii na Mistrzostwach Świata w Hokeju na Lodzie zakończył się wygraną 4:2 Węgier.

Po meczu sekretarz generalny Rumuńskiej Federacji Hokeja, Alexandru Nistor oskarżył rumuńskich zawodników o "zdradę 🇷🇴" i celową przegraną z 🇭🇺.

18/24 Image
„Zwrócili się przeciwko państwu, który reprezentowali. Urodzili się i wychowali w Rumunii i zdradzili to" - powiedział Nistor.

Zaugerował również, że gracze zostali namówieni do tego przez Barnę Tanczosa, rumuńskiego ministra środowiska i szefa UDMR.

19/24 Image
Co na to sami zawodnicy? Oto wypowiedź Zoltana Toke, bramkarz reprezentacji Rumunii.

„Cóż, naprawdę chcieliśmy pokonać 🇭🇺. Trzy minuty przed końcem było dla nich 3-2, nie pokonali nas 10:0. Podczas hymnu Seklerszczyny po prostu stałem na lodzie, z szacunku.

20/24 Image
Gdyby rumuńscy zawodnicy węgierskiego pochodzenia etnicznego przestali grać w reprezentacji, Rumunia spadłaby do najniższej grupy, zniknęłaby z hokeja” - wyjaśnił Toke.

21/24 Image
Co warto dodać - 🇭🇺 i 🇷🇴 mają wspólną ligę hokejową. A liga od 2017 roku finansowana jest przez MOL - węgierskiego potentata naftowo-gazowniczego.

Czy w ogóle taka polityka opłaca się Węgrom?

22/24 Image
Jeśli chodzi o relacje międzynarodowe - na pewno nie. Temat wzbudza kontrowersje w Rumunii, był przedmiotem debat w tamtejszym parlamencie.

Orbanowi nie chodzi jednak o dobre relacje z sąsiadami, ale o głosy wielu wyborców i pobudzenie tożsamości węgierskiej.

23/24 Image
I trzeba przyznać - to się Fideszowi udaje.

Dlatego dalej będę inwestować w sport w krajach, które zamieszkuje mniejszość węgierska.

24/24 Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Bartłomiej Banasiewicz

Bartłomiej Banasiewicz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @babanasiewicz

Apr 20
🇱🇻Ryga - pomysł na city break niedaleko Polski

Ryga, czyli stolicy Łotwy staje się coraz częstszym kierunkiem turystycznym. Do odwiedzin miasta zachęcają nie tylko tanie ceny biletów, ale przede wszystkim piękne stare miasto.

Nitka z moimi osobistymi przemyśleniami🧵

1/20Image
Image
Rygę odwiedziłem w 2023 roku i byłem tam przez 4 dni.

Dlaczego zdecydowałem się na ten kierunek? Tanie loty i nocleg.

Za podróż samolotem w dwie strony płaciłem 130 zł. Teraz z tego co wiem jest trochę drożej, ale można polecieć z Gdańska czy Krakowa do 250 zł.

2/20 Image
Nocleg około 1,5 km od samego centrum miasta kosztował mnie 85 zł za dobę.

Warto podkreślić, że śniadanie wliczono w cenę. Jakość śniadania nie była świetna, ale dzięki temu udało mi się sporo zaoszczędzić. Od początku założenie było takie, że będzie to wyjazd budżetowy.

3/20 Image
Read 20 tweets
Apr 12
🇦🇹Wiedeń - świetny pomysł na wycieczkę niedaleko Polski.

Mieszkając na południu Polski Wiedeń wydaje się być idealnym miejscem na podróż. Ja byłem w tym mieście 7 dni - i chętnie wrócę.

Zachęcam do przeczytania nitki z moimi wrażeniami na temat stolicy Austrii.🧵

1/20Image
Image
Do Wiednia loty z Polski są tanie.

Bez problemu można znaleźć bilety w dwie strony do 200 zł.

Ja byłem w Wiedniu trzy razy - raz samolotem, raz autokarem, a raz samochodem na kilka godzin.

Tu zdjęcie z dworca z Bratysławy.

2/20 Image
Ceny noclegu

Pierwszy raz byłem na wycieczce szkolnej kilka lat temu i sam nie pamiętam kosztów.

W poprzednim roku za dobę w dwuosobowym pokoju płaciłem mniej niż 250 zł na dobę.

Do samego centrum miałem bardzo dobry dojazd (ok. 25 minut).

3/20Image
Read 20 tweets
Apr 6
🇮🇹Wenecja - miasto na max 3 dni.

Wenecja jest jednym z piękniejszych miejsc, jakie widziałem w życiu. To też jednak miasto, które na dobrą sprawę można zwiedzić w 2-3 dni.

Czy to jest przystępne cenowo miejsce? Nitka z osobistymi przemyśleniami. 🧵

1/20Image
Image
Do Wenecji z Polski można polecieć dosyć tanio.

Ja za lot w obydwie strony z lotniska Chopina na lotnisko Marco Polo (to bliżej Wenecji) płaciłem nieco ponad 300 zł.

Aby dostać się z lotniska do Wenecji, trzeba kupić dodatkowo bilet na autobus za 10 euro.

2/20 Image
Czy w ogóle warto płacić więcej za nocleg w Wenecji?

Większość wyjazdu nocowałem praktycznie w samym centrum Wenecji (6 min od mostu Rialto).

Pokój dwuosobowy kosztował za dobę ok. 280 zł.

3/20Image
Read 20 tweets
Dec 14, 2024
🇬🇪Grał w Manchesterze City, a teraz zostanie nowym prezydentem Gruzji.

Michaił Kawelaszwili to jednak postać bardzo kontrowersyjna - jest inicjatorem ustawy o tzw. agentach zagranicznych.

Jakie poglądy ma przyszły prezydent Gruzji?

🧵NITKA🧵

1/25 Image
Tym razem prezydent Gruzji nie został wybrany w wyborach powszechny, a przez specjalne Kolegium Elektorów.

W jego skład wchodzą wszyscy członkowie parlamentu Gruzji, przedstawiciele najwyższych organów Abchazji i Adżarii oraz delegaci z ramienia władz samorządowych.

2/25 Image
Aby wygrać w pierwszej turze, kandydat musiał uzyskać co najmniej 2/3 głosów pełnego składu Kolegium.

W drugiej turze byłoby łatwiej - wystarczyłaby zwykła większość.

Jedynym kandydatem na stanowisko szóstego prezydenta Gruzji był Michaił Kawelaszwili.

3/25 Image
Read 25 tweets
Nov 28, 2024
Klub z Krymu drugi raz z sukcesem w lidze rosyjskiej!

Dzięki reformie rozgrywek, ale pomimo obowiązującego zakazu UEFA kluby z Krymu dołączyły do ligi rosyjskiej.

Jak sobie radzi Rubin Jałta i dlaczego jest narzędziem propagandy rosyjskiej w regionie?

🧵Nitka 🧵

1/x Image
Już drugi rok występują w rosyjskich rozgrywkach Rubin Jałta i FK Sewastopol.

To dla tych zespołów specjalnie zmieniono przepisy całej ligi. W Rosji chcieli się bowiem zabezpieczyć na wypadek zniesienia zawieszenie dla reprezentacji czy występów 🇷🇺 zespołów w europejskich pucharach.

2/xImage
UEFA bowiem w 2015 roku zakazała zespołom z Krymu występować w rosyjskich rozgrywkach. Powstała oddzielna liga, tylko dla klubów z Półwyspu.

Rosjanie rok temu zmienili l przepisy ligowe w ten sposób, aby kluby bez większych konsekwencji mogły rywalizować w ich rozgrywkach.

3/x Image
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(