Синиша Вулић Profile picture
Jul 26 14 tweets 3 min read Twitter logo Read on Twitter
Како историја Србије у 19. веку, једна од компликованијих прича човечанства, делује онима који је први пут упознају:

⬇️
Срби су дигли устанак против Турака који је трајао скоро десет година и није био успешан, онда су дигли нови који је трајао пар месеци и био је успешан, а онда је његов вођа убио вођу првог устанка који је хтео да дигне нови устанак, али овога пута са Бугарима и Грцима
Дуго је владао као савезник султана против ког је водио устанак и за то време угушио неколико буна против себе, али је после једне, коју су подржали његови брат и жена, морао да пристане да се донесе устав, који је укинут после два месеца, па је донет нови, у договору са султаном
На крају је ипак морао да поднесе оставку и наследио га је син, који је умро после 25 дана, а њега је наследио млађи брат, ког су после такође натерали да абдицира, а на његово место су довели сина оног убијеног вође првог устанка, који му је, иначе, био ађутант
Међутим, он није био наследни него изборни кнез и није имао никакав ауторитет. Њега је после мало дужег времена сменила скупштина и вратила оног вођу другог устанка ког су отерали. Он је тад већ био врло стар, па је убрзо умро, а наследио га је син, који је такође већ био отеран.
У његово време је учињено доста тога битног, скоро да је Србија добила независност, али је после осам година на власти убијен под мистериозним околностима, без познатих налогодаваца. Пошто није имао легитимног наследника, најмоћнији људи тадашње Србије су се борили за власт.
На крају је један генерал наметнуо за кнеза унука брата оног вође другог устанка (оног брата који је подржао буну, а касније био шеф намесништва свом братанцу), ставио се на чело намесништва и донео устав. Тај кнез се са 21 годином оженио шеснаестогодишњакињом коју је злостављао.
Уопште, био је пијаница и коцкар, сина јединца је запостављао, а његову, вероватно далеко брижнију мајку је отерао. Штавише, када је она одвела сина из земље, он је организовао његову отмицу. У његово време се десило доста тога значајног. Нпр. Србија је постала независна држава.
Иако је независна постала уз војну помоћ Русије, њен главни дипломатски савезник је била Аустроугарска, јер је Русија била окренута Бугарима, пошто јој је формални дипломатски протекторат над Србијом одузет двадесетак година раније. Онда тај кнез постаје краљ, а Србија краљевина.
После тога почиње да ниже неуспехе, његови политички противници користе војну реформу као повод за крваво угушену побуну, води неуспешан рат против Бугара и уништава свој углед разводом од популарне жене. Да би избегао нереде, пристаје на демократски устав, после ког абдицира.
Престо оставља оном намученом сину, који тада има 13 година, а са 17 ће, на наговор одређених војних кругова, збацити намесништво, прогласити се за пунолетног и вратити устав који је донео онај генерал. Онда се он ожени дванаест година старијом женом која није била племкиња.
То изазива скандал и краљ једва успева да натера цркву да га венча. У свему томе, самостално доноси нови, крајње недемократски устав. На крају неки други војни кругови убијају њега и жену му (ни то не знамо тачно зашто), иживљавају се на њиховим телима и бацају их кроз прозор.
Убијају и председника владе, неколико официра и краљичину браћу, а пошто краљ није имао наследника ни блиских рођака, на престо долази унук вође оног првог устанка и син оног кнеза што није имао ауторитет.
На све ово треба додати утицај дипломатских и политичких односа у Европи тог времена и историју Срба ван тадашње Србије.

Не знам, можда им баш и није лако да разумеју.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Синиша Вулић

Синиша Вулић Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @sinisavulic

Aug 14, 2021
У Сремским Карловцима је од 1848. је столовао патријарх чија је црква заправо била неканонска, зато што је Карловачку митрополију која јој је претходила успоставио католички бечки двор, без контакта са Васељенском патријаршијом.

Е, али пази сад о t.co/UxDcFI5A9d
Пошто је 1766. укинута Српска/Пећка патријаршија, претпоследњи патријарх и последњи који је био Србин, Василије, отишао је на Цетиње, провео тамо две године и био у ужасним односима с владиком Савом, али то је Петровић-Његошима било довољно да виде у себи наследнике Патријаршије.
Цариград се није нешто много цимао око тога што им се најудаљенија епархија практично одметнула и сврстала се уз неканонску српску митрополију у Карловцима, а своје владике рукополагала мало тамо, мало у Санкт Петербургу. Онда је Црна Гора 1878. постала независна.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(