YGES 2000’lerin ikinci yarısında ABD’de ortaya çıkmış modern bir enerji üretim teknolojisidir. YGES deniz, göl veya baraj üzerinde yüzen bir mimariye sahip olduğundan dolayı suyun kaldırma kuvvetinin yardımıyla işlev görür.
++
2012’de Japonya’da YGES’ler için teşvikler verilmeye başlanmıştır. YGES’ler yüzen bir sistem, bağlama sistemi,PV sistemi ve enerji aktarım kablolarından oluşur. YGES’lerin sorunsuz çalılması için suda ki yükseliğe uyum sağlamalı ve yapılar -60/+80 dereceye dayanıklı olmalıdır.
++
YGES Avantajları:
-Kurulumu Kara GES’lerine göre hızlıdır.
-Suda yüzdükleri için kara kütlelerini işgal etmezler.
-Yüzer GES’lerde kamulaştırma maliyeti yoktur.
-YGES suda buharlaşmayı ve su kaybını azaltacak bir gölge oluşturur. Suyun ısınması, bir ölçüde engeller.
++
-Deniz ve göllerde oluşturulan balık çiftlikleri için yüzer GES’ler büyük bir avantajdır.
-Suyun soğutucu özeliği YGES’lerin çalışma performansını arttırır.
-Kara GES’lerde kurulması zorunlu olan iki eksenli takip sisteminin yüzer GES’lerde bulunması gerekmez.
++
YGES Dezavantajları:
-Tuzlu deniz suyu YGES’leri aşındırabilir.
-Yüzer GES’ler, balıkçılık ve ulaşım faaliyetlerini engelleyebilir.
-Ayrıca, YGES’ler, evler için diğer sistemlere göre tercih edilebilir değildir.
-Kara GES’e göre YGES’in elektrik üretimi dengesizdir.
++
Dünyada YGES Potansiyeli:
2023 yılı itibariyle Çin, toplam yüzer GES güç kapasitesinin %99’una sahiptir. Ardından Japonya gelmektedir.
Hidroelektrik sistemlerde kullanılan su kaynaklarının %25’inin kullanılmasıyla toplamda 4400 GWp fotovoltaik kapasitesi kurulabilir.
++
Türkiye’de YGES:
2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Büyükçekmece Gölü üzerinde kuruldu. İlk olarak prototip düzeyde geliştirilen 9 kW yüzer GES tesisi kurulmuştur.
Buharlaşmayı %60 engelleyen bu sistemler yılda 720 ton su tasarrufuna tekabül etmektedir.
++
YGES Maliyetleri:
Bir yüzer GES’in kurulumunda harcanan para, kara GES’in kurulumunda harcanan paranın neredeyse %58’ine denk gelmektedir. Ayrıca, yüzdürücü yapı büyük bir tasarruf sağlamaktadır zira kara GES’lerdeki çelik yapının %25’i kadar maliyete sebep olmaktadır.
++
Küresel ısınma dünyamızın geleceğini tehdit eden en önemli sorunlardan. YGES’ler suyun yosun tutmasını önlerken suyun daha az buharlaşmasına neden oluyor.
Kara GES maliyetleri ve arsa/tarla değerleri gün geçtikçe artıyor. Gelecekte YGES alanında çok büyük yatırımlar yapılacak.
Bu alanda en büyük oyuncu sizce hangi enerji şirketi olur?
Astor Enerji 40 yıla yakın tecrübesiyle elektrik ve enerji sektöründe her türlü projenin yapılması, her cins transformatörün, kazanlarının, yüksek gerilimli cihaz ve makinalarının üretimi, ihracatı, alımı-satımı konusunda sektörün öncüsüdür.
+
#astor Ankara'da üretim faaliyetlerine devam eden Astor Enerji 140.000 m2'lik arsa üzerine kurulu, 105.000 m2'lik kapalı alanda tek çatı altında Avrupa'nın öncü transformatör üretim tesislerinden birine sahiptir.Transformatör imalat ve satışı ile sektöre yön veren bir firmadır.
+
#astor Astor Enerji, Yağlı Tip Dağıtım Transformatörleri , Dökme Reçineli Kuru Tip Transformatörleri, Güç Transformatörleri, Orta Gerilim Anahtarlama Ürünleri, Kompakt Trafo Merkezleri, RMU, Metal Clad üretimi ile 90’dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.
+
2008 yılında kurulmuş, hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliğini prensip edinerek onkoloji alanında yenilikçi otomasyon sistemlerin, akıllı yazılımların ve kapalı sistem sarfların üretimini yapmaktadır.
+
#oncsm Kemoterapi tedavilerindeki ilaç hazırlama ve uygulama hata risklerini en aza indirmek ve hizmet kalitesini arttırmak için Türkiye’nin birçok Onkoloji Merkezinde ürün ve hizmetleri sunmaktadır. Yıllık 3 milyon kemoterapi set üretimi yapmaktadır.
+
#oncsm 15 yılı aşkın tecrübeyle, kanser tedavisinde kullanılan ekipmanların ve tıbbi cihazların üretiminde uzmanlaşmış, devamında Diagnostik testler ve Koruyucu ekipmanlar üretimi ile de başarısını göstermiş Ankara merkezli bir şirkettir.
+
Şirket savunma sanayi başta olmak üzere, rekabetçi ve teknolojik ürünler ile mühendislik hizmeti sunmakla beraber AR-GE'ye dayalı ürünler geliştirmek üzere 2005 tarihinde kurulmuştur.
+
#sdttr Şirketin temel alanı savunma sanayi, ülke güvenliği için gerekli görülen savunma araç-gereçlerinin üretimidir. Şirket TSK ve güvenlik güçlerinin el yapımı bombalara karşı jammer üretim konusunda ortaklıklar kurmuştur.
+
#sdttr SDT donanım tasarım, gömülü ve mekanik sistemler, yazılım, teknik dökümantasyon, elektronik üretim, devre tasarımları, kripto donanım tasarımı, askeri aviyonik çalışmalar, 3B katı modelleme, ısıl analiz, yazılım geliştirme alanlarında mühendislik hizmeti vermektedir.
+