Veronika Rút Profile picture
Aug 22, 2023 12 tweets 4 min read Read on X
KULTIVACE MĚSTA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: je to na cestě 2019–2023–?
Před čtyřmi lety mě pozval starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos ohledně tématu vizuálního smogu a kultivace města. Teď jsou vidět v terénu první výsledky naší spolupráce. VLÁKNO 👇
#vizualnismog #reklamnismog Image
Na procházce městem jsem potkala svůj jiný projekt – spolupráci s Plzeňským Prazdrojem. Tam jde o kultivaci partnerských provozoven. Když radnice značku oslovila, jestli by označení nešlo posunout, mám za to, že jsem obě strany připravila na to, aby si snáz porozuměly... Image
Odstraňovat plochy outdoorové reklamy a umisťovat je smyslupněji vyžaduje schopnost zříct se drobných obnosů, které reklamy městu generují a není to nic samozřejmého. Na fotce je zastávka komplet bez reklam, obvykle bývá 1–2 CLV po stranách, i když už je to přežitek. Image
Kultivace města není hotová, je to dlouhodobá vize a akorát sdílíme první kroky na cestě k realizaci v terénu. Nikde nejde o můj návrh ani design, o jednotlivé výstupy a vyjednávání se stará tým místních lidí, v čele s městským architektem Zbyňkem Ryškou. Image
Jsem ráda, že se toho starosta tak zdárně chopil, koncepce, strategie i poradenství z mojí strany je jedna věc, realizace je úplně jiná věc. Bez spousty další práce se nezačne dít nic. Image
Díky i všem obchodníkům, co měli ke kultivaci odvahu... Těší mě, že se tolik věcí povedlo a fandím jim v další práci. Je jí ještě samozřejmě dost, pro mě je důležité oslavit každé úspěchy. Image
Příklady před a po... Image
Příklady před a po... Image
Zrekonstruovaná tepna pro pěší dobře dokládá mindset starosty, který musí chtít do veřejného prostoru investovat a je stavu zrealizovat architektonickou soutěž s dobrým výsledkem. Autory jsou GRIMM Architekti ve spolupráci s Vladimírem Fialkou a Klárou Zahradníčkovou. Image
Kultivační strategie jsou pro mě pole, kde připravím kvalitní a čisté prostředí pro značku, která už zná své hodnoty. A ty jsou vždycky jinde, než na fasádě. Na posledních fotkách je Malá kavárna, podnik, který ví, co dělá a myslí na lidi. Image
Útulnou, pečlivě a nenuceně udělanou zahrádku nejde vydefinovat, vymáhat ani standardizovat. Nese kouzlo okamžiku, místa a zážitek pro každého návštěvníka. Duši majitele. Teprve až se zápalem takových lidí to celé dává smysl, jsou to ti, kteří vše posouvají nejdál.
(Malá kavárna) Image
Díky za skvělé kafe a všem doporučuji k návštěvě! – Malá kavárna.
Celá případovka u mě na webu 👇 veronikarut.com/project/kultiv…
Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Veronika Rút

Veronika Rút Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @veronikaruut

Mar 20, 2025
1/ 🚨 Na Brně si opět ukážeme, jak se to nemá dělat. Parkovací dům v dopravně přetížené oblasti? Ztracený městský prostor? Ekonomický nesmysl? Jdeme na to. 🧵👇 #doprava #brno Image
2/ ❌ Umístění parkovacího domu je v už tak dopravně přetížené oblasti. Výsledek? Ještě víc aut, větší zácpy, totální dopravní inferno.
3/ ❌ Ukázkový příklad balamutění veřejnosti. Tvrdí se, že si všichni líp zaparkují, ale ve skutečnosti to lidi motivuje jet autem ještě častěji. Výsledek? Rychlejší vyblokování parkování na ulicích – samozřejmě na úkor rezidentů. Image
Read 7 tweets
May 3, 2024
Jak se mi povedlo zavřít ulici pro auta na půl roku, jak to funguje a k čemu to je🧵 1. taktický urbanismus v ČR feat. divoké vyjednávání s obchodníky, rezidenty a majiteli nemovitostí.Paní, co všechny zažaluje, obchodník, který odmítá jednat se ženou a další veselé historky❤️‍🔥 Image
1) Projekt má pro mě rozpočet 0 a dělala jsem ho dobrovolnicky.Každý financuje po vlastní ose co chce a je to na dohodě.Nejdřív jsem do toho zatáhla obchodníky,aby se o ulici starali.Každý den sklízí žluté židle, kde můžete sedět jen tak bez útraty. Image
2) Obchodníci se skládají i na bezpečáka, aby se vše sklidilo ve 22.00 a rezidenti měli klid. Egoé věnovali luxusní lehátka a lavice, LINO design přispěli na žluté nekomerční židle. Ty financuje radnice MČ Brna-středu podobně jako lehátka a židle jinde po městě. Image
Read 14 tweets
Dec 13, 2023
Moje Kuchařka kultivace českých měst má recenzi na @czechdesign 🔥Díky!
Kuchařku mi zadalo Sdružení historických sídel, kde si 200 měst odhlasovalo, že ji chtějí. Co v ní najdete? 🧵 👇

#vizualnismog #reklama #nasekultivovanamesta Image
@czechdesign 1/ Přehled legislativy kolem reklam a jak (ne)funguje.Bylo to náročný, ale povedlo se nám to utřídit tak, aby se v tom starosta rychle zorientoval a mohl začít. A plánovat na 4 roky volebního období. Spolupracovala jsem na něm s právničkou A. M. Valenovou a K. Drápalovou. Image
@czechdesign 2/ Na vlastní náklady jsem doplnila přehled práce s mobiliářem a vším, co může město poměrně snadno řešit. Často jsem při spolupráci s městy zjistila, že reklama fakt není hlavní problém a nechtěla jim cpát náš Manuál pro reklamu. Řešme, co nám ve městech zůstane, až ho očistíme. Image
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(