1685'te Hamamcılar Kethüdası yani hamamların idarecisi olan Derviş İsmail tarafından kaleme alınmış 17. yüzyıl sonlarında Eyüp,Galata, Üsküdar,Eminönü taraflarındaki 408 hamamda 2 bin 321 dellakın çalıştığını yazarak bu dellaklardan 11 tanesinin macerasını anlatan bir eser var
Kısaca "Dellaknâme"adıyla anılan eserin yazarı kitabı, Yemenici Bali adında bütün güzelliklerle tek olarak yaratılmış bir delikanlı sevgilinin aşırı isteği üzerine kaleme aldığını belirtir.
Nalınlarıyla hamamın bahçesinde tavus kuşu gibi dolaşan bu temiz oğlan Tophane'de yemenici ustasının çırağıydı.Yeniçeriler ile Leventler biri yer bir bakar sözünü doğrularcasına bir akşam eşek arılarının üşüşmesi gibi üşüştüler ve çocuğun altına yazılmış ismini bakıra çıkardılar
Bali'de "beni artık hamam paklar"dedi. Tophane'deki Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Hamamı'nda bir tellağın elini öperek işe başladı...
Ücreti 70 akçeydi 20 akçe'de tellağı alıyordu gece döşek yoldaşlığı ise 300 akçeydi günde 3 müşteriden başkasına çıkmıyordu temiz ve sağlam bir göğüs bülbülü olarak anılıyordu. Görüldüğü üzere döşek yoldaşlığı epey pahalı ve erkekler hamamında cinsel aktivite tarifeye bağlanmış.
Askerlerin disiplinsizliği,tecavüzleri ardından Külhanlarda yaşanan cinsel aktiviteler...
Bu tür eserler sosyal hayatı anlama noktasında çok değerli.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Uygurların örme saçlarına ilişkin bir kitap bölümü okuyorum enfes bilgiler var. Sencer ve Melikşah’ın saçı niye uzun ve örülü diye soruluyor ya şimdilerde, işte Hun ve Uygurlara kadar gitmeniz gerekiyor.
Han-name önemli bir metin olarak karşımıza çıkıyor burada.
Hunlar’a dair önemli bilgiler olan bu eserde uzun ve örme saçlara ilişkin bilgiler bulunuyor.
Yine Moğolistan’daki Selenge boyundaki Noyan Dağı yamacında m.ö.I- m.s. I. yüzyıl arası döneme ait kurganın kazılması sonucu bir mezardan 17 adet örülmüş saç bulunmuş örnek olarak.
Çince klasik eserlerde Orhun Uygurları döneminde Uygurlarda uzun örme saç bırakma âdeti olduğu görülmektedir eski Tang-name 199. ciltte Dallar (Telilar) Tezkiresi’nde “Uygurlar örme saç bırakırlardı” kaydı bulunmaktadır.