Bu sabah güzel bir havada, güzel bir kahvenin ardından azıcık da olsa ilham geldi. Sözümü tutayım dedim.
Hiçbir zaman "bebekken bez mi taktın? Mama mı yedin?" diye sormayız. Her evrenin bir "maması" vardır.
Üniversite diploması olmayan biri olarak bu kitaplar zamanında çok işime yaradı.
Bu kitapları "Hayata Giriş Kitapları" olarak adlandırabiliriz.
⬇️
1- How to Win Friends and Influence People
Bu kitabı çocukken Uygurca okumuştum. İnsanlarla gereksiz tartışma ve anlamsız münakaşanın aslında kendi egomuzu tatmin etmekten öteye gitmediğini bu kitapla öğrendim.
Sayesinde hayatım kolaylaştı ve benimle çalışmayı seven insan sayısı arttı.
87 yıl önce yazılmış bu kitaptaki basit kuralları bilmeyen birçok eğitimli insan, iş ve ticari hayatında sorunlar yaşıyor. Kendini gereksiz yere sınırlamak sadece komik değil, aynı zamanda çok maliyetli.
2- Total Money Make Over
Ekonomik durumum kötüydü. Birkaç kredi kartım vardı ve hepsini maksimumda kullanıyordum.
Sınırlı bilgim ve sadece fiziksel çaba ile kazandığım paraların büyük bir kısmı faize gidiyordu. Borç batağında olduğum bir dönemde bu kitapla karşılaştım.
Kredi kartlarımı kestim, dişimi sıkarak borçlarımı tek tek ödedim. Kredi kartlarımı kapattım ve ekonomik durumum düzelmeye başladı. Stresim azaldı.
Aydan aya kredi kartını sürekli kullananlara bu kitabı şiddetle tavsiye ederim.
3- The Millionaire Next Door
Hukukun ve adaletin sağlıklı işlediği ülkelerde insanlar bilgisizlikleri yüzünden değil, sınırlayıcı düşünceleri yüzünden yoksuldur.
Bana göre fakirlik ve zenginlik zihniyette başlar. Fakirlikten kurtulabilmek için önce zenginlerin düşünce yapısını ve yaşam tarzını öğrenmeliyiz.
Ekonomik olarak zor durumdayken bu kitap gözlerimi açmıştı.
4- Rich Dad's Cashflow Quadrant: Guide to Financial Freedom
Ehliyet alabilmek için trafik kurallarını öğrenmemiz gerekmektedir.
Kapitalizmin de kendine özgü kuralları bulunmaktadır. Bu kuralları bilmeden ve öğrenmeden kapitalist bir düzende nasıl başarılı olabiliriz?
Robert Kiyosaki'nin "Rich Dad Poor Dad" ve "Cashflow Quadrant" kitapları, kapitalizme giriş niteliğindedir.
5- The 4-Hour Work Week
IT sektöründe çalışırken saatlik ücretim 60 dolardı. Çim kesme, mutfak alışverişi yapma, araba yıkama gibi işleri 20 dolar ödeyerek başkalarına yaptırabilirdim.
Bir şirkette çalışırken, düşük değerli işleri bu tür işlere ihtiyaç duyan kişilere yaptırarak, daha yüksek değerli işlere odaklandım.
Yani, saatlik ücretim 60 dolarken, 20 dolar karşılığında çim kestirdim. Böylece tasarruf ettiğim zamanla saatlik gelirimi 100 dolara çıkarmak için çaba gösterdim.
Bu yaklaşımı sürekli olarak uyguluyorum. Belki bir gün, saatte milyon dolarlık işlere zaman ayırabilirim.
6- Sell or be sold
Doğu Türkistan’da bir Uygur’a “kendini sat!” dersem, muhtemelen kanlı bıçaklı oluruz :)
Aşırı mütevaziliği imanın bir parçası olarak görüyoruz Müslüman coğrafyalarda.
Lüks otomobil firması Mercedes’i düşünün. “Estağfirullah, abarttığınız kadar lüks filan değiliz.” gibi riyakarlık derecesinde "mütevazi" olduğunu düşünün. Mercedes şirket olarak ayakta kalabilir miydi? Hayır, batardı.
Şirketler, "biz en iyiyiz, ürünlerimiz en kaliteli" diyerek kendilerini satıyor, pazarlıyor ve bu sayede başarılı olabiliyorsa, bireyler olarak da kendimizi pazarlamayı öğrenmemiz gerekiyor.
Okullarda hiç öğretilmeyen, fakat başarılı olmak için en önemli olan yeteneklerin başında satmak ve pazarlamak geliyor.
"Satışa Giriş" anlamında bu kitabı tavsiye ederim.
7- The Willpower Instinct
Bence avam fıtratı olarak başkaları hakkında çok şey öğrenmek istesek de, kendimizi, ruh dünyamızı, şuuraltı davranışlarımızı öğrenmek için çok az çaba sarf ediyoruz.
Beynimiz, karar verme mekanizmamız, irademiz nasıl çalışıyor? Kendisi hariç dünyadaki her bilimi öğrenen insanlar başarılı olamaz bence.
"Pratik Ruh Dünyamıza Giriş" olarak bu kitabı tavsiye ederim.
8 - Influence: The Psychology of Persuasion
Oyları ikna edebilen siyasetçiler, parayı ikna edebilen tüccarlar kazanıyor.
Avam psikolojisi nasıl çalışıyor? İnsanlar neden, nasıl etkileniyor?
Otobanların nörolojik yapısını bilmeden bin beygir gücündeki arabalarla yola çıksak bile menzile ulaşamayız.
İkna için önce ikna otobanlarının yapısını öğrenmemiz gerekiyor. Bu kitabı tavsiye ederim.
9- The Personal MBA
2015'te şirketi yeni kurduğumda bana bir öğrenci geldi. Üniversitede MBA eğitimi için 50 bin dolarını ve iki yılını harcamış.
Ortada ne bir iş var ne de bir işletme. Tek işletme işletmemiş hocalardan İşletmecilik eğitimi almış.
20 dolara aldığım bu kitapta MBA'nin özü özetlenmiş. İki yıl ve 50 bin dolar harcamadan işimi kurup yürütecek kadar MBA bilgisine sahip oldum.
İş kurmak isteyen ve üniversiteye 50 bin dolarını kaptırmak istemeyen arkadaşlara bu kitabı tavsiye ederim.
10 -Start with why
Birçok insan bir kariyere başlarken, bir şirket kurarken AMAÇ’ın para olduğunu düşünüyor.
Oysa amaç para değildir ve sadece paranın arkasından kovalayanlar çoğu zaman o paralara ulaşamıyor zaten.
Huri için şehvetiye ibadet eden Müslüman, nasıl bir Müslümandır? Cennet bir amaç değildir. Amaç ve gaye ALLAH’a kulluk etmek. Onun meyvesi ise cennettir.
Sadece para için koşturan girişimciler sadece huri için ibadet eden Müslümanlara benziyor.
Bu kitap girişimcilere gayenin önemini ve gücünü anlatıyor. Tavsiye ederim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kamptan sağ kurtulabilen Kazakistanlı Gülbahar Celilova, belki çoğunuzun ilk defa duyacağı, kampta bizzat şahit olduğu insanlık dışı muameleleri anlattı.
Lütfen okuduktan sonra paylaşalım tüm dünya yaşananları görsün.
2017 yılında, Gülbahar Celilova 704 nolu koğuşa konuluyor.
Koğuştaki kadınların ellerinin kelepçeli, ayaklarının ise prangalı olduğunu görüyor.
Kaldıkları koğuşun penceresi yok, havalandırması yok. Tuvalet aynı odada ve etrafı açık.
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) uyguladığı sert ve yıkıcı Covid-19 önlemleri, ülke çapında büyük bir huzursuzluğa neden oluyor.
ÇKP’nin koyduğu yasaklara uymak istemeyen Çinliler ya polis şiddetine maruz kalıyor ya da tutuklanıyor.
Buna rağmen, sıfır Covid politikasına karşı gösteriler, başkent Pekin ve finans merkezi Şangay da dahil olmak üzere büyük şehirlerde yayılmaya devam ediyor.
Şanghay'da yüzlerce kişi, Doğu Türkistan'daki yangın kurbanlarının yasını tutmak için, Urumçi Yolu üzerinde ellerinde mumlarla nöbet tuttu.
Protestocular, "Covid testi istemiyorum, özgürlük istiyorum!" sloganları attı.