Stockimg, markanız için anında yüksek kaliteli, size özel içerikler oluşturmanıza olanak tanıyan AI destekli görüntü oluşturma aracıdır. Kitap kapakları, logolar, posterler ve illüstrasyonlar oluşturabilirsiniz.
Krisp, yapay zeka destekli "Ses Netliği" özelliği ile AI ile arka plandaki spesifik gürültüleri yok ederek çok sesli ortamlarda bile toplantılarınıza devam edebilmenizi sağlıyor.
Descript, videolarınızı ve podcast'lerinizi yazmanız, kaydetmeniz, metne dönüştürmeniz, düzenlemeniz ve bunları ekibinizle paylaşmanız için ihtiyacınız olan tek araçtır.
Gamma, sunum oluşturmaya yönelik yeni bir ChatGPT yaklaşımıdır. Yapay zekanın gücüyle bir dakikadan kısa sürede özelleştirebileceğiniz sunumlar, belgeler veya web sayfası oluşturun.
Seyahat planlarına elveda demenin vakti geldi. Keyifle kullanacağınız bir seyahat planlama AI aracı olan Tripnotes, gezginlerin gidecekleri doğru yerleri bulmalarına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş güzergahlar oluşturuyor.
yapay zekada nasıl ustalaşılır (tam yol haritası):
Çoğu kişi yapay zekayı yanlış yerden öğrenmeye başlıyor. Model eğitmeye çalışıyor ama vektör nedir bilmiyor. Chatbot geliştiriyor ama dil modellerinin temellerine hakim değil.
9. maddeye kadar temel kavramlar üzerinde duracağız, sonrasında da ileri düzeye geçeceğiz.
Kısacası bu rehber, eksiksiz bir kavrayışla sıfırdan ileri düzeye ulaşmanız için tasarlandı.
Kimler için uygun derseniz de, hiçbir teknik altyapısı olmayanlar, kodlama bilgisi olup AI dünyasına adım atmak isteyenler, kendi ürününü geliştirmek isteyen girişimciler veya “neden çalıştığını” anlamadan sadece “nasıl çalıştığını” bilen herkes için diyebiliriz.
1. Yapay Zekanın Temelleri
Başlamadan önce terminolojiyi oturtun. Kavramları netleştirmek karmaşayı ortadan kaldırır.
Yapay Zeka (AI): İnsan zekâsını taklit eden sistemler
Makine Öğrenmesi (ML): Kurallar yazılmadan, veriden öğrenen sistemler
Derin Öğrenme (DL): Sinir ağlarıyla çok katmanlı öğrenmeyi mümkün kılan ML alt dalı
Doğal Dil İşleme (NLP): Dili anlamaya ve üretmeye odaklı yapay zeka dalı
Bu farkları özümsemeden ileriye geçmek, temel yapı taşları eksik bir bina inşa etmek gibi bir şey olur, o nedenle burada anlamadıysanız bile atın GPT'ye bu tweeti, açıkla kardeşim diyin.
ChatGPT bütün eğitim sistemini yok edip en baştan tasarlıyor.
Artık öğrenciler kendi notlarıyla kendilerine özel sorular hazırlayıp eğitim sisteminin açıklarını suistimal edebiliyor.
Bu yeni çağda sistemi nasıl suistimal edebileceğinizi gösteriyorum:
Öncelikle sitemiz
@TurinQcom, son zamanlarda en çok konuşulan araçlardan birisi. Yapay zekayı alıp eğitim ve çalışma sistemini en baştan tasarlayan bu araç, öğrencilerin ve eğitimcilerin elini inanılmaz derecede güçlendiriyor.
tweet link içerdiği için zorunlu olan #isbirligi etiketini buraya bırakıyorum.turinq.com
Elimizdeki ders notunu, PDF veya ses kaydını yükleyip saniyeler içinde bize özel sorular ürettirebiliyoruz.
Sınav öncesi zayıf olduğumuz konuları tespit etmek için notlarımızı yükleyip platformun bize o konulara özel sorular hazırlamasını da isteyebiliyoruz.
NVIDIA'nın 9,3 trilyon DNA üzerine eğittiği yeni modeli Evo-2'yi inceliyordum ve tuhaf bir şey dikkatimi çekti, bu model sadece DNA'ları anlamıyor, sıfırdan GENOM üretiyor...
Evo-2'nin neden bu kadar önemli olduğunu anlattım:
Evo-2, Arc Institute ve NVIDIA'nın ortak çalışmasıyla geliştirilmiş devasa bir biyoloji yapay zekası.
9,3 trilyon DNA baz çiftiyle, bakterilerden insanlara kadar tüm yaşam formlarının genomlarını kapsayan bir veri setiyle eğitilmiş.
Yani, hayatın "kodunu" çözebiliyor!
Ama işin çılgın kısmı Evo-2 sadece genleri analiz etmiyor, YENİ genomlar da tasarlıyor!
Mitokondriyal, prokaryotik ve ökaryotik sekanslar üretebiliyor.
Bu şu anlama geliyor, yapay zeka artık sentetik yaşam formları üretebilir gibi duruyor!
2024 belki de insanlık tarihi için en önemli yıldı.
AGI keşfedildi, artık rüyalarımızı kontrol edebiliyoruz, muhtemelen çoklu evrenlerde yaşıyoruz, robotlar artık aramızda ve 300 milyon kişi işini yapay zekaya kaybediyor!
Bu yıl yaşanan en önemli gelişmeleri özetledim:
Çok uzun bir thread olacak ve bu nedenle thread'e Prof. Yuval Noah Harari'nin şu sözleri ile başlamak istiyorum:
"İnsanlık tarihinde ilk kez hiç kimse dünyanın yirmi yıl sonra nasıl olacağı konusunda bir fikre sahip değil, gençlere ne öğreteceğimize dair hiçbir fikrimiz yok."
AGI ile başlayalım. Evet, AGI (Genel Yapay Zeka), yani insan seviyesinde problem çözme yeteneğine sahip yapay zeka, artık aramızda.
5N sorularına geçmeden önce şunu hatırlayalım, bugünün AI modellerini mümkün kılan Attention is All You Need makalesi 2017 yılında yayınlanmıştı.