Onderweg naar theater De Lieve Vrouw. Even zoeken.
Ontzettend leuk plein in Amersfoort. Hier wachten de mensen op de speech van Henri Bontenbal, denk ik.
U kunt mijn verslaggeving steunen met een maandelijkse donatie. Zo helpt u mee mijn werk te blijven doen. Meer informatie vindt u hier. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
De lijsttrekker van het CDA arriveert nu. Er is ook iemand van de NOS aangekomen.
In de theaterzaal zometeen.
Ik heb net Henri Bontenbal zijn stropdas zien strikken. Ik heb hem aangemoedigd iets stevigs over de concurrentie te zeggen. De woordvoerder meldt dat er een grap in de speech zit.
Kamerlid Bart van den Brink is er ook.
De zaal gaat open. Veel jonge mensen hier en zelfs een fotograaf.
Dat is nou lief.
Ministers Karien van Gennip en Hanke Bruins Slot zijn er ook.
Volle bak.
Het Nederlands Dagblad heeft ook een verslaggever gestuurd en de NOS dus ook. Naast mij zou Marko de Haan moeten zitten maar ik weet niet wie dat is.
Nu is het opeens stil.
Henri komt oplopen en opeens applaus. We horen een jongen herinneringen ophalen over Hannie van Leeuwen, die de naamgeefster is van de lezing.
Dit is kennelijk de voorzitter van het CDJA.
Er is veel vertrouwen in Henri, vertelt de voorzitter. De lezing was nog nooit zo goed bezocht. Applaus voor Henri.
Henri spreekt.
Henri heeft het over het zoekende CDA, naar het eigen verhaal. Dat was de periode van de gedoogconstructie, in 2011. Als de partij op zijn gat ligt, moet je doorgaan en vechten voor de inhoud.
Van Leeuwen vond dat in 2011, Henri herhaalt dat nu. Applaus. Henri haalt nu herinneringen op aan Van Leeuwen. nl.wikipedia.org/wiki/Hannie_va…
Henri vraagt zich af wat Van Leeuwen vandaag over de politiek zou vinden. Ze zou kwaad zijn op Poetin over Oekraïne. Van Leeuwen zou ook foeteren op Nederland, bv. over de toeslagenaffaire. Van Leeuwen zou kritisch zijn op het CDA.
Van Leeuwen vond dat de overheid een schild voor de zwakkeren moet zijn. Henri staat in deze voetsporen: sociaal en conservatief. Daarom is Henri trots dat hij deze lezing mag geven.
Henri praat over twee werelden in Nederland: enorme rijkdom en enorme armoede. Henri noemt veel cijfers die de armoede van kinderen illustreren. Henri ziet ook een probleem met bestaanszekerheid. Jongeren die geen huis kunnen krijgen, geen gezin kunnen stichten.
Bestaanszekerheid gaat ook over zekerheid hebben over je werk, aldus Henri. Voor werkende armen is een baan niet genoeg. Deze zorgen gaan mensen onder hun huid zitten. Er zijn veel zorgen over de toekomst.
Deze mensen geloven in Trump en Brexit. Henri ziet dat wel maar dit zijn geen oplossingen. Arme mensen zijn arm in geld maar ook in kansen. Het idee is dat succes een keuze is en dus falen je eigen schuld. Maar dat klopt niet.
Henri zegt dat een samenleving die gedomineerd wordt door economische waarden leidt tot minder sociale cohesie. Die sociale relaties zijn superbelangrijk, ook als ze niet economisch zijn. Economische waarde is niet alles.
Henri denkt dat alles in de huidige samenleving sneller moet. Van flitsbezorging, flitsscheiding tot een snelle telefoon. Je wordt alleen niet sneller gelukkig. We leven in een burn-out samenleving.
Marktgedreven mondialisering is een bron van polarisatie, citeert Henri. Het beleid in de jaren tachtig is verdedigbaar omdat er toen economische problemen waren, maar nu niet meer. Nu levert dit beleid bestaanszekerheid op, in plaats van dat die wordt opgelost.
De samenleving is geen contract maar een verbond, zegt Henri. Het gaat over ons, over identiteit. Met een contract kun je de samenleving niet reguleren. Je hebt een gemeenschappelijke moraal nodig.
Er komt een einde aan het neoliberalisme. De burger staat te vaak alleen tegenover de markt en de staat, die beide kil zijn. Het ik is belangrijker geworden dan het wij. Er is 'een verweesde samenleving' [opletten, denkt uw verslaggever]
Henri: als we omzien naar elkaar, kunnen we veel problemen voor zijn. Mensen willen gezien worden. We hebben elkaar altijd nodig. Dat is ons mensbeeld: elk mens telt. Ieder mens heeft betekenisvolle relaties nodig.
Henri vat samen dat Nederland niet voor iedereen een gaaf land is. Nederland gaat te veel over de markt en te weinig over de mens.
De overheid biedt vaak geen oplossingen maar kost wel geld. Er is vaak geen visie, denkt Henri. Hij citeert hier een rapport van de VNG. De overheid moet inwoners weer vertrouwen.
Henri bekritiseert het online gokken en soepeler afbetalingen. Er moet meer naar mensen worden gekeken. Er moet solidariteit en zorgzaamheid zijn, terugkomen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat maandag verschijnt.
Henri vindt dat werken de kern is, dat sterke schouders de zwaarste lasten moeten lopen. De kostendelersnorm moet geschrapt worden. Er moet een andere overheid komen: bereikbaar en aanspreekbaar en burgers geen nummer. Gemeenten moeten schulden over kunnen nemen. Maatwerk.
Henri ziet duizenden voorbeelden dat mensen elkaar helpen. Bekommerzorg, solidariteit, hoe je het ook noemt. We moeten nadenken wat solidariteit betekent in deze tijd. Het CDA moet de mens zien. Applaus.
Lang applaus. Henri kijkt bescheiden naar beneden. De voorzitter van het CDJA wil ons nu vragen uit de zaal. Er is een catchbox. Vragen moeten gaan over dit verhaal. Licht in de zaal gaat aan.
Vraag: er zijn nu drie CDA-partijen. Wat is het verschil? Henri: sociaaldemocraten en christendemocraten hebben de verzorgingsstaat opgebouwd. Er is nu een verschil tussen die twee. Christendemocraten kijken meer naar de gemeenschap.
Henri praat.
Henri is nog niet aan BBB en Omtzigt toegekomen. Blablabla. 'Dit is mijn mening over verschillen met andere partijen'. [dit is niet zo goed, kom eens op]
Jongen zegt nu dat het goed is dat Henri de nieuwe lijsttrekker is. Applausje. Henri gaat nu uitleggen hoe hij tot het lijsttrekkerschap is gekomen. Er is onbehagen. Het CDA heeft daar een analyse over, plus de oplossingen. Dat doen andere partijen niet of veel minder.
Henri wil dat de saamhorigheid weer terugkomt maar dan is een eerlijke analyse nodig over de doorgeschoten individualisering, zonder terug te willen naar de jaren vijftig. Er zijn vrijheden maar die staan niet los van plichten en verantwoordelijkheden.
Dit was de reden waarom Henri nu lijsttrekker is. Henri was ook verdrietig over het wegkwijnen van het CDA. 'Het CDA zit op goud maar het kwam er niet uit'. Je moet dan durven je vinger op te steken.
Jongen uit publiek begint over de jonge generatie. Henri wil een nieuwe politieke cultuur. Daar heeft hij ook kritiek op. Er is gebrek aan beschaving en er is ideeënarmoede. Er is geen debat meer op idealen of levensbeschouwing. Er is technocratie.
Henri denkt dat de discussie nu op de flanken plaatsvindt. Dat komt ook door het CDA. Het debat moet in het midden plaatsvinden. Applaus dat het CDA geen liberalen zijn. Het CDA moet geen bijwagen van de VVD zijn. Een eigen verhaal vertellen, dat is nodig.
Henri wil een inhoudelijke campagne zonder flauwe filmpjes. 'Henri legt het allerbeste verhaal van het CDA op tafel.' Hij wil dat andere partijen ook hun beste verhaal op tafel liggen. Applaus.
Meneer in zaal begint over coöperaties. Nu horen we Henri praten over energiecoöperaties en zorgcoöperaties. Dit zijn mooie voorbeelden van de coöperatieve samenleving. Maatschappelijk initiatief is er sowieso. De overheid moet het wel faciliteren.
Henri mag nu reflecteren op Hannie van Leeuwen. Hij houdt van mensen met persoonlijkheid, zoals Van Leeuwen. Ze was het niet altijd eens met het CDA, maar ze was wel trouw aan de club. Ze zei wat ze vond. Dat spreekt Henri vandaag enorm aan. Applaus.
Dit is natuurlijk toch wel een heel boeiend einde op deze dag. [als u niet oplette: #Keizer #Pouw #Eppink #Helder, al zegt Henri dit niet zo]
Ondertussen vertel ik u dat uw verslaggever omkomt in de tips, events en andere zaken. Om dit werk te kunnen doen, heb ik donaties nodig. Zo maakt u mijn werk mogelijk. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Er wordt nu een trui onthuld met de tekst ‘Hen… wie? Henri’. Hier te koop.
Nu gaan we naar de basisbeursborrel. Het CDJA heeft zich er lang voor ingezet dat die terug zou komen en daar mag op gedronken worden. Applaus.
Ik ben binnen en we zien allerlei Statenleden en ex-Statenleden. Ze zijn er nog. Kerkhof, Fiscalini, Van Pareren, Goudzwaard, Sandmann, Breet, en ik mis er nog veel maar misschien verandert dat nog.
We zijn in Amersfoort. Veel politieke activiteit deze zomer dus daarom een soort nakomertje onder de politieke events: de partijraad van de #SP. #erbij #draad #live
Hier in Amersfoort houdt de SP kantoor. Daar is ook de partijraad. Ik denk dat deel 1 besloten was en deel 2 openbaar is. Ook te volgen via de livestream van de SP.
Ik denk daarom dat dit een soort PR-moment is, met een speech van Marijnissen enzo. Maar wie weet wat er allemaal gebeurt.