Deze verslaggeving kan alleen bestaan dankzij donateurs. Mijn vraag aan jou: doneer ook maandelijks een klein bedrag en garandeer zo de continuïteit van mijn werk. Hier lees je waarom. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Zo ziet het paleis er trouwens aan de achterkant uit.
Ik zit hier naast @ShashiRoopram! We horen de presentator nu zeggen dat dit evenement wordt uitgezonden door Salto en de NPO. Dus u kunt nu inschakelen.
We horen nu dat een minderheid van de zaal voorstander is van de monarchie. Klein deel is voor de republiek. Deel van de zaal weet het niet.
We gaan nu een cijfer geven aan de koning. Er worden hoge cijfers gegeven. Maar negens worden niet gegeven.
Nu komt de oom van @kemalrijken binnen die ooit een brief heeft geschreven aan de koningin. Applaus. We gaan bijna beginnen.
Het programma begint. We zien Beertje Paddington bij Koningin Elisabeth. Deze video heeft u vast weleens gezien. Ondertussen komen hoge gasten te laat. Ik zie oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier.
Ad Melkert is er ook!
Dit is de presentator.
Tanja Hendriks spreekt ons toe. Ze is directeur van Ambo|Anthos, de uitgever. Hendriks haalt herinneringen op aan het Koningshuis. Ze is kritischer geworden. Hendriks heeft het boek ook begeleid als redacteur.
We zien nu dat op de binnenkant van het stofomslag alle koningshuizen staan. Dus als u dit boek koopt: kijk op de achterkant van het losse vel om het boek heen [ik weet niet hoe dat heet].
Hendriks vertelt dat het een heel rijk boek is met allerlei dingen die we nog niet over de Europese monarchieën wisten. Hendriks heeft geleerd dat het bestaan van een monarch afhangt van zijn populariteit. Tegelijk kom je moeilijk van een monarch af.
Hendriks meldt dat het boek leuk is voor Oranjegezinden maar ook voor republikeinen. Applaus.
We zien nu een video met allerlei plekken waar de auteur is geweest voor zijn boek. Hij heeft heel Europa doorkruist, lijkt het. Van Zweden tot Denemarken en België.
We gaan nu luisteren naar @KemalRijken zelf. Hij dankt ons allemaal dat we hier zijn. Hij prijst Hendriks, die we net hoorden.
Rijken gaat nu voordragen uit eigen werk. Ik denk dat het de inleiding van het boek is maar dat is zo niet aangekondigd. Het gaat over vroege herinneringen van Rijken aan de monarchie.
Rijken vertelt nu dat hij Bram Peper - ooit burgemeester R'dam - heeft geïnterviewd over zijn gesprekken met de Koningin. Beatrix had stevige meningen. Ze was tegen het referendum, weten we nu.
Peper snapte dit pas na het Oekraine- en het Brexit-referendum. Het is misschien geen goed idee, een referendum. Hij probeerde het destijds als minister door het parlement te krijgen [wat mislukte]
We horen aan dit stuk uit het boek al dat dit boek echt vol interessante verhalen over Koningshuizen staat. Ik verraad het nu even niet want dan haal ik Koningshuizen door elkaar.
Rijken is geen voorstander van de monarchie, horen we. Een republiek is een modernere staatsvorm maar zolang mensen de monarchie steunen is het oke, denkt hij. Toch blijft het een weeffout.
Rijken denkt dat je het heden kunt begrijpen door het verleden te kennen, dus hij kijkt ook naar de geschiedenis. Hij heeft een heel aantal landen bekeken met monarchieën, maar soms zijn dat dan weer ex-monarchieën.
Rijken heeft drie jaar aan dit boek gewerkt, horen we. Applaus.
Rijken praat nu over de sacraliteit van de monarchie, de magie ervan. Die was er ooit maar die wordt steeds minder. Die troef probeert de monarchie nog uit te spelen. Het is moeilijk balans te houden tussen afstand houden en gewoon zijn.
De monarch moet afstandelijk zijn maar niet te afstandelijk, dat is een voortdurende balans. Het is lastig daarover adviseren, horen we Rijken zeggen.
Rijken legt uit dat hij niet aan het begin van de twintigste eeuw is begonnen, want anders wordt het boek ontzettend dik en komen er extra monarchieën bij. 1940 was voor dit boek een mooi beginpunt.
Rijken vertelt nu over de band van voormalige koloniën met de monarchie. Dat geldt voor Nederland ook. Het beeld is: men is voor oranje, maar tegen Den Haag.
Het Britse Koningshuis is de monarchie van het hele gemenebest maar dat is steeds moeilijker. In veel van deze landen is de republikeinse stroming groeiende.
Tegelijk is de Koningin heel populair als ze langskomt in Pakistan of India. Dan lopen de mensen ervoor uit. Dat is vast ook zo als Willem-Lex naar Suriname gaat.
Het is heel knap hoe Rijken de namen van alle Koningen en Koninginnen uit zijn mauw schudt.
Nu de vraag of prominente politici in de zaal in de adelstand verheven willen worden. Ook Roger van Boxtel hier. Die heeft er geen zin in.
We kijken nu een geestig filmpje van de Avondshow met Arjan Lubach. Nu panel over de monarchie. Justine Marcella van Vorsten, Joost Sneller van D66, Floris Muller van het Republikeins Genootschap en Pieter Verhoeve van de de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen.
Marcella vertelt dat ze ontdekte dat de Koningin de wc zelf doortrok. Dat vond ze vreselijk. Presentator: 'leuk dit te weten, een uniek perspectief'.
Verhoeve is trouwens burgemeester van Gouda en van de SGP. Wordt aangekondigd als SGP-prominent. Joost Sneller staat trouwens op plek 5 van de kandidatenlijst voor november. Hij is dus verkiesbaar [LOL].
Er is nu gepraat over de vraag of de Koning moet afzien van zijn loonsverhoging. Muller denkt dat veel mensen niet rond kunnen komen. De Oranjes zijn losgezongen van de samenleving. Ze moeten er afstand van doen want ze hebben geld zat.
Sneller vindt dat het aan de politiek is dit te veranderen. De politiek heeft besloten wat het salaris van Willem-Lex is. Het is echt veel meer dan de premier. Sneller wil verlagen. Daar is ook een meerderheid voor maar dat moet 2/3 zijn en dat lukt niet.
Verhoeve vindt dat de Koning 'het loongebouw volgt'. Sneller zegt dat er jaarlijks voorstellen worden gedaan 'tegen deze uitwas'. Sneller vertelt dat tot dusver VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en 50Plus tegen verlaging zijn.
Sneller wil graag weten wat Omtzigt hiervan denkt en wat BBB vindt. Dat kan veel veranderen.
Muller denkt dat we ons hebben wijsgemaakt dat we een monarchie nodig hebben. Marcella mag vertellen hoeveel affaires het Koningshuis kan hebben. Volgens Marcella heel erg veel.
Marcella herinnert zich dat Beatrix gewoon naar Lech ging toen in Oostenrijk de FPO aan de macht was. Muller denkt dat je moet kijken over meerdere generaties. Nog maar 44% van de Nederlanders zijn voor erfopvolging. De steun neemt af.
Panel.
De Grondwet is heel moeilijk te veranderen. Verhoeve denkt dat dit degelijkheid biedt en stabiliteit. Sneller vindt dat wel goed maar vindt dat er wel heel veel gedetailleerde regels over het Koningschap in de Grondwet staan.
Voorbeeld is dat de Koning geen belasting betaalt. Daarmee moet je dus twee keer langs het parlement om dat te wijzigen.
Sneller ziet republikeinse sentimenten. D66 heeft de koning uit de formatie gekregen. Verhoeve zegt dat dat niet zo best uitvalt. Sneller wil de Koning ook uit de ambtseed van ambtenaren halen.
Tweede stelling: een monarchie is beter voor de democratie dan een republiek. Marcella vindt van niet. Er is veel niet uit te leggen maar de monarchie heeft wel voldoende steun, al neemt die dag weer af.
Muller vraagt zich af hoe je zo'n stelling op papier krijgt. Er klopt geen bal van. Hij begint over paternalisme, het maakt ons klein, we hebben de monarchie niet nodig. Sneller heeft liever zelfbestuur.
Verhoeve wijst erop dat instituten die niet gekozen worden veel vertrouwen genieten, zoals de rechterlijke macht. Een gekozen president kan hetzelfde wel doen als de Koning, maar het huidige stelsel zorgt voor continuïteit.
Nu legt de moderator uit hoe de Grondwet gewijzigd kan worden, kan dat niet simpeler? Sneller wil een verenigde vergadering bij de tweede lezing, want dan heeft de direct gekozen Tweede Kamer meer zwaarte.
We horen Muller zeggen dat het Republikeins Genootschap groeit, en dat terwijl er elke dag op televisie reclame wordt gemaakt voor het Koningshuis.
Marcella denkt dat er wel heel weinig mensen lid zijn van het Republikeins Genootschap. Dat valt haar echt op.
Laatste stelling: Koningshuizen in Europa doen toe, maar zullen over vijftig jaar allemaal verdwenen zijn. Verhoeve denkt dat peilingen omhoog en omlaag gaan. Er is ook een groot nadeel aan de democratie: de meerderheid kan het mis hebben.
Verhoeve denkt dat alles kan, er kunnen zelfs Koningshuizen bijkomen. Die in Spanje is vrij recent. Sneller denkt dat het relevant is dat de peilingen zo relevant zijn geworden.
Sneller denkt dat peilingen heel belangrijk zijn geworden. Allerlei historische trends maken dat de toekomst niet aan de monarchie is, de monarchen stoppen eerder dan dat er nieuwe komen.
Muller vindt dat je het Amalia niet kan aandoen dat ze 'voor ons vermaak' afstand moet doen van haar vrije meningsuiting, kinderen moet krijgen, moet trouwen en geen carrière kan maken. 'We ontnemen haar basisvrijheden'. 'Laten we haar een echt bestaan gunnen.'
Marcella denkt dat Amalia niets moet, ze kan afstand ervan doen. Ze wil niet leunen op polls, want die worden door beide kanten vrij geïnterpreteerd. 'We moeten in gesprek blijven of we dit willen.'
De Bulgaarse Koning is heel interessant, zegt de moderator. Hij werd geboren als lid van het Koninklijk Huis. Zijn vader redde Joden in de Tweede Wereldoorlog en toen werd zijn zoon van drie 'kind-koning'. Toen kwam het communisme en hebben de communisten het opgedoekt.
De Bulgaarse Koning werd dus afgeschaft, zeg maar. Hij is later premier geweest. Nu noemt hij zich 'in waiting'. Als de meerderheid van de Bulgaren de monarchie terug willen, kan hij terugkomen. Rijken denkt dat dat niet gaat gebeuren.
Applaus voor het panel. [deze discussie laat zich redelijk goed samenvatten, ik ga dit voor u doen, meld ik u]
Rijken gaat het eerste exemplaar uitreiken. Ondertussen vraag ik u: wilt u ook meehelpen deze verslaggeving mogelijk te maken? chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Het eerste exemplaar is voor voorstander Verhoeve en tegenstander Muller. Er komt nu een soort foto-moment maar er is geen officiële fotograaf.
Dinsdag is dit account weer terug bij een debat over 'diversiteit en academische vrijheid', zeg maar een debat over Laurens Buijs zonder Laurens Buijs. Bij Spui25.
Ook op de agenda: donderdag een gesprek in Den Haag met Marianne Thieme over troost. Bij Lux.
Ik wens u een prettig weekend. #eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
We zijn in Den Haag voor een avond waar we voorgesteld gaan worden aan de belangrijkste kandidaten van #Volt voor de Tweede Kamer. #Erbij #Draad #Live #TerPlekke
Ik heb echt zin in deze avond want dit is echt heel goed van Volt dat ze dit organiseren.
De kern is dus dat Volt kandidaten zich laat voorstellen zodat de leden zaterdag weten op wie ze kunnen stemmen. Dit is de eerste avond over de Tweede Kamer, morgen is er ook een.
In Amersfoort houdt #JA21 een ledenvergadering over het verkiezingsprogramma, de kandidatenlijst en een democratiseringsplan. #Erbij #Draad #Live #Terplekke