We zijn in Utrecht voor een debat over cultuur. 'Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat. Met VVD, CDA, PvdD, SP, D66 en GroenLinks-PvdA. #draad #erbij #live
Hier zijn: @peterkwint van de SP, @MoMohandis van GroenLinks-PvdA, @janpaternotte van D66, @PimVanStrien van VVD, @HannekeSteen van CDA en Frank de Gram van PvdD.
Kwint is niet herkiesbaar, De Gram staat op 25, Steen op 9 en Van Strien op 34. Allemaal onverkiesbaar, lijkt het. Paternotte (2) en Mohandis (11) zijn dat wel. Dit zegt eigenlijk al alles over hoe belangrijk cultuur deze campagne is.
Voor deze bijeenkomst was een gesprek met Gunay Uslu, scheidend staatssecretaris van cultuur. Zeer oninteressant als je het mij vraagt maar het is te laat: er is al een draad. threadreaderapp.com/thread/1724798…
Uw verslaggever doorstaat deze middag voor u. Omdat er geen opdrachtgever is, zoek ik donateurs. Mijn dank is groot. Meer informatie hier. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
De tribune zit echt verre van vol. De vrouw die modereert doet alsof het moeilijk is een plekje te vinden. Balkon. >>
Wat zijn er toch veel clubjes die iets van cultuur vinden. Ze hebben allemaal meevergaderd.
Nu komen twee personen vertellen waarom dit debat nodig was. Een van hen is lobbyist, namelijk van Kunsten 92. Vermoedelijk allebei. De vrouw zegt nu dat cultuur belangrijk is [dat is geen reden voor een debat].
De man zegt dat ook cultuur heel belangrijk is. [Wat een echoput dit]. Geen woord over het idee dat je een uitwisseling van standpunten wilt horen.
We horen dat best wat mensen in de zaal nog geen keuze hebben gemaakt voor komende week. De meeste mensen wel. [niet-representatief publiek dus]
Nu Joost Smits van de Politieke Academie. Hij doet nu een PR-praatje. Hij gaat plaatjes laten zien op basis van AI. Dit representeert de SGP. [Geen idee waarom we dit moeten zien]
Dit is Denk. We horen nu gebabbel over AI.
Nu gaat Joost weer weg. Applaus.
Nu een heel ingewikkeld verhaal over de opzet van het debat. Alles moet to-the-point zijn, behalve de moderator.
Nu komen de Kamerkandidaten op het podium staan. We missen @PimVanStrien. Hij heeft een goede reden er niet te zijn.
We horen dat @HannekeSteen wethouder in Hengelo is. Ze babbelt nu over dat ze heeft ontdekt wie ze zelf is. Nu krijgt ze een plaatje van het CDA van die man van daarnet. Er komt niks in beeld. Nu plaatje van D66. Chaos. Geen plaatje van het CDA.
Nu @Janpaternotte. Hij woont in Leiden en dat is een cultuurstad. Hij trapt de open deur in dat D66 wil dat Uslu nogmaals staatssecretaris wordt. Die is namelijk populair in de sector. Applausje.
We horen nu @MoMohandis van #GroenLinksPvdA. Hij geeft rondleidingen door het centrum van Gouda. We kunnen ons aanmelden. Het gaat niet over hoeveel geld er voor cultuur is, maar 'het moet verbonden worden aan maatschappelijke opgaven en transities'.
Nu moeten alle kandidaten iets over een lelijk plaatje van de Politieke Academie kijken. Ze lijken allemaal erg op elkaar.
Frank de Gram is PvdD-fractievoorzitter in Nijmegen. Hij staat op plek 25. Cultuur is een basisvoorziening, meldt De Gram. Het kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.
Tot slot @peterkwint die bijna iedereen in de zaal wel kent. Hij wil dat als de SP in het kabinet komt, makers een normaal loon gaan verdienen. Er moet dan meer aandacht komen voor kunst en cultuur.
De moderator begint nu rapporten op te sommen. Daar komen allemaal dingen uit die de cultuursector leuk vindt. Bv. dat investeren in cultuur allerlei besparingen elders oplevert.
Het eerste thema is 'maatschappelijke opgaven en impact'. D66 ziet kansen voor verbanden tussen kunst en andere domeinen. De vraag is nu wat de politiek daaraan kan doen. D66 wil cultuurmakers bij maatschappelijke vraagstukken.
Paternotte [D66] wil taskforce waar de cultuursector altijd in zit. Dat wil D66 overal. Mohandis [GL-PvdA] vindt dat cultuurinvesteringen verbonden moeten zijn aan maatschappelijke problemen. Er komt nu gedoe over geld.
Mohandis is bang voor een kabinet als in 2010, toen de cultuursector werd afgebroken [gedoogcoalitie met PVV, Rutte-I].
De moderator praat bijna even veel als de debaters.
Mohandis wil dat bibliotheken niet verdwijnen. Dat zijn dingen die je in de wet kunt regelen. Daar moet een gesprek over zijn. [Vaag is wat er dan moet veranderen qua wetgeving, beloften horen we niet].
PvdD heeft in programma staan dat bij maatschappelijke opgaven de cultuursector wordt betrokken. De PvdD-meneer wil het hele systeem veranderen. Er moet systeemverandering komen.
Uw verslaggever denkt: als je dit wilt - cultuur verbinden met maatschappelijke opgaven - is de vraag hoe. Dat komt niet echt aan bod. Wetgevend gaat er niks veranderen in ieder geval want we horen niks.
Mohandis begint nu over silo's, hoe doorbreek je die? 'Van een taskforce word je ook niet altijd blij'. 'De ecosystemen moeten geladen worden, dat vraagt iets van de mindset.' [Er gaat niets veranderen]
Paternotte [D66] wil weten wat we nu gaan doen. Praat nu over Uslu die veel naar voorstellingen ging. Je moet wel echt iets doen, dat het van de grond komt, de samenwerking. [maar Uslu deed dus iets anders, zij ging naar voorstellingen].
Nu vertelt @looovetinkebell dat ze in de sociaal-creatieve raad zit. Bij maatschappelijke problemen wordt de SER in geroepen. Tinkebell wil weten hoe de raad gebruikt gaat worden.
Paternotte denkt dat er afspraken moeten zijn hoe je de raad inzet. Mohandis vindt het vijf voor twaalf. Er is een kans op een rechts kabinet. Hoe wordt er dan over cultuur gepraat?
Uw verslaggever denkt: dit is helemaal geen serieuze discussie over hoe je partners bij maatschappelijke opgaven betrekt. Het blijft bij intenties, nul verplichtingen [en dat kan ook niet echt anders].
Nu een meneer van de Kunstenbond. Hij streeft naar een goede beloning voor makers. Dat is niet aan de orde. Online verdienen makers weinig, met AI wordt dat erger. De meneer begint nu eisen te stellen aan de beloningen. Bij wie kan hij straks terecht?
SP en CDA zijn het helemaal eens dat het belangrijk is. Nu zegt de mevrouw van het CDA 'dat we er goed naar moeten kijken maar ik weet nog niet hoe'. Paternotte [D66] wil 'fair pay' goed gaan regelen [een eerlijke beloning voor werk in deze sector].
Paternotte denkt dat AI ook kansen kan geven voor de sector. AI zal ook niet allesbepalend worden want mensen willen ook werk zien dat door mensen is gemaakt. De plaatjes van vanavond zijn eenheidsworst. Dat laat het probleem wel zien.
Nu een stelling over regionale spreiding. De meeste mensen in de zaal zijn het oneens dat er een referentienorm moet komen voor alle regio's. @peterkwint denkt dat mensen niet weten wat deze norm is.
@peterkwint Kwint [SP] is voor zo'n norm. De CDA-mevrouw twijfelt. Paternotte [D66] zegt dat er al allerlei spreiding is. Er zijn al stappen gezet. Kwint begint nu over de basisinfrastructuur: wat mag je in een gemeente van een bepaalde grootte verwachten?
Er ontstaat nu discussie of je het budget moet verhogen als je cultuur gaat spreiden. Zo nee, dan breek je dus dingen in de grote steden af.
Er is nu een muzikaal intermezzo. Een paar mensen maken gebruik van de mogelijkheid om te vertrekken.
Ik wijs u graag even op het feit dat dit werk geen opdrachtgever heeft. U kunt eraan bijdragen. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Nu gaat het over betalen en btw. Nu gaat een beleidsadviseur bij een gemeente iets vertellen over hoe we dit gaan betalen. De adviseur zegt dat het allemaal heel belangrijk is. [dit wordt nu wat saai]
Mohandis [GL-PvdA] zegt dat je naast gemeenten moet gaan staan voor de cultuuragenda. Dat kost geld. 700 miljoen, zegt de moderator. Mohandis herkent het bedrag niet. Mohandis wil dat cultuur geen sluitpost op de begroting zijn.
Er ontspint zich nu een vrij onbegrijpelijke discussie over geld. We horen nogmaals dat het 100 miljoen kost om het geld in de cultuursector te verdelen.
We horen eigenlijk vooral hoe je geld verdeelt en dan ook nog tussen verschillende bestuurslagen. Het is voor een leek eigenlijk niet t volgen.
Een meneer begint over fair pay. Als makers meer betaald moeten krijgen verschraalt het aanbod vast. Dan is er voor makers minder werk. @MoMohandis [GL-PvdA] doet nu een pleidooi voor goed betaald worden.
We horen @Peterkwint zeggen dat er uitbuiting is. Dat is de kern. Voor jou twintig anderen. PvdD-meneer wil daar ook in investeren.
De afsluiting: in het panel wil iedereen een eigen bewindspersoon voor cultuur. De moderator dankt ons dat we dit hebben volgehouden. Naar de borrel. #Eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
We zijn in Amsterdam bij het politiek café van Vrij Links, Asfalt Politiek genaamd. Met Arie-Jan Korteweg en Femke Merel van Kooten. #draad #live #erbij
Ik stond hier net op straat en heb u even verteld waar het over gaat.
Femke Merel van Kooten is onderweg. Zij is de de vorige Kamerperiode verkozen geweest voor de PvdD, splitste af en begon Splinter. Daarvoor zit ze in de gemeenteraad van Woerden. Nu wil ze terug de Kamer in.