In een met Ruttiaans-Dijkhoffiaans tempo van denken heeft de VVD vanmorgen de positie van NSC gekaapt. Yesilgoz kreeg opdracht om “te zoeken naar vorm van gedogen”. Daarmee probeert VVD de positie te bekleden die PVV in 2010 had: formeel gedoger van een minderheidskabinet.
Laat de “winnaars” PVV, NSC en BBB maar met elkaar een minderheidskabinet vormen. VVD wordt formeel gedoogpartner. Zit dus wel bij de onderhandelingen voor zo’n “centrumrechts” kabinet, en ook bij de cruciale overleggen tussen fractievoorzitters, maar levert geen bewindspersonen.
Dat is waar de VVD naar zoekt. Ze “kapen” daarmee de positie van NSC, althans ze maken hiermee onmogelijk dat het een minderheidskabinet van PVV-VVD-BBB zou worden met juist NSC in deze gedoogrol (er wel bij zitten, maar niet helemaal, Omtzigt ondertussen kritisch in de Kamer).
Maar: waarom zou @NwSocContract in hemelsnaam de rol willen spelen in zo’n door de VVD gedroomd minderheidskabinet die VVD zelf speelde in 2010 - als tweede partij in het minderheidskabinet, daarmee premier Wilders mogelijk makend, met VVD als gedoger in de Kamer?
Nee.
In tegenstelling tot de VVD was @PieterOmtzigt tijdens de campagne vrij duidelijk dat hij geen zin had om met de PVV te regeren (een principiële beslissing die hem 5-10 zetels kostte).
En bij niet onbelangrijk deel NSC grote principiële bezwaren tegen PVV.
Ondenkbaar.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar de openingsvariant die de slimme VVD schakers op het bord zetten, gaat denk ik een andere kant uit.
NSC óók geen formele deelneming aan kabinet. Geen 2010 constructie met regeer- en gedoogakkoord.
Alternatief: extraparlementair.
Wat betekent dat eigenlijk? Het betekent dat de partijen zich niet aan elkaar binden via een regeerakkoord. De fracties tekenen niet.
Er is wel een regeringsprogramma voor het kabinet - dat kan een kort stuk zijn, op hoofdlijnen. Niets van de telefoonboeken zoals we die kennen.
Dus: een kabinet met een beknopt akkoord op hoofdlijnen, geen uitgebreid regeerakkoord dat door de fracties wordt goedgekeurd.
Het kabinet zal op zoek moeten naar wisselde meerderheden - de Kamer is machtiger dan het kabinet. Omtzigts droom!
Bewindslieden in zo’n extraparlementair kabinet hebben ook een lossere band met de partijen. Ze zitten daar niet “namens” de partij waarmee ze verbonden zijn. Ze kunnen ook partijloos zijn, of van partijen die zich helemaal niet hebben gecommitteerd aan zo’n kabinet.
Je zou bijvoorbeeld een @keesvdstaaij in zo’n extraparlementair kabinet terug kunnen vinden als bewindspersoon. Niet namens de SGP, maar gewoon als zichzelf.
Zo kan NSC ook ministers leveren als @vanHijum of @CasparVeldkamp of @michelrog - maar met grote distantie.
De grootste vraag is wie de formateur en dus premier van zo’n extraparlementair kabinet zou moeten worden. Wat is het samenbindend vermogen van Wilders? En is er een plausibel alternatief?
En van formeel “gedogen” is bij deze optie geen sprake. Er is komt dus geen gedoogakkoord.
En je kan de rol van voorzitter van de ministerraad scheiden van de rol van vast lid Europese Raad. En die eerste rol (“premier”) zou best een roulerende functie kunnen zijn. Premier oude stijl is niet constitutioneel vastgelegd. Kan best anders.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het was kort na 7 oktober dat het duidelijk begon te worden dat de oorlog in Gaza een enorm issue zou worden.
Niet in directe zin maar omdat dit het thema “islam”, “terrorisme”, “identiteit” en daarmee “immigratie” nog extra kracht gaf.
De publieke peilingen hebben dit gemist.
Ik vond dat @IenOResearch en @mauricedehond het sneller merkte, maar @IpsosNL zat helemaal mis.
Het was helder, al medio oktober, dat de PVV >20 begon te scoren.
De debatten maakte vervolgens het verschil. Wilders’ campagne was foutloos, maar werd hem makkelijk gemaakt.
@IenOResearch @mauricedehond @IpsosNL Wat ook door velen gemist werd, is dat er een fors deel van het electoraat was dat definitief was afgehaakt bij de VVD. Die kiezers hebben in maart voor BBB gekozen (en in 2019 voor FVD), en aarzelden tussen NSC, PVV, BBB (of niet-stemmen). Maar naar de VVD gingen ze nooit terug.
De VVD heeft zelf de deur opengezet voor de groei van de PVV. In paniek trapt Yesilgöz nu op de rem. Maar het is te laat, en bovendien: de kiezers die in laatste weken naar Wilders zijn gegaan zijn allang weg bij de VVD. Hun alternatief is NSC, BBB, klein rechts of niet-stemmen.
Als politiek leider van de VVD was de belangrijkste beslissing van Yesilgöz tot nu toe om Wilders uit zijn cordon sanitair te halen. Ze heeft hem hoogstpersoonlijk maatschappelijk ontsmet.
Haar belangrijkste beslissing was zowel een tactische blunder als moreel teleurstellend.
Mark Rutte had, net als het CDA, zo mooi inhoudelijk duidelijk gemaakt waarom onder zijn aanvoerderschap de liberalen Wilders principieel uitsloten.
Ruttes brief uit 2017 aan de informateur was glashelder.
De #SlagomdeSenaat is glansrijk gewonnen door het kabinet Rutte.
De kiezer, als de uitslag van de Statenverkiezingen was gevolgd, had aan de combinatie van de vier Coalitiepartijen + PvdA/GL géén meerderheid gegeven in de Senaat. Dat was groot probleem geweest voor kabinet.
Maar door coördinatie wisten CDA en CU elk een extra zetel te winnen bij de verkiezing van de Senaat door de Statenleden. Volt haalde enigszins onverwacht ook tweede zetel.
Deze twee extra zetels voor de Coalitie zorgen ervoor dat er nu toch wél een meerderheid is met PvdA/GL.
Als de Statenleden door de Kieswet gedwongen waren geweest om voor Eerste Kamer op de partij te stemmen waarvoor ze namens de kiezer zijn gekozen had de EK dus wezenlijk andere samenstelling gehad.
Aangezien de Statenleden vrij zijn in hun stemgedrag, is er een andere uitslag.
Let wel: de dalende tendens is al jaren, al zeker sinds de invoering Tweede Fase, maar in feite al een stuk eerder, in volle gang.
De leraren van nu hebben een veel slechtere opleiding genoten dan hun leraren. Etc.
Op gegeven moment wordt het probleem niet eens meer herkend.
Als je als Kamerlid, of als hoog ambtenaar, of leraar, of hoofd van een school pak een beer twintig jaar geleden al onderwijs heeft gehad op een niveau dat stuk lager was dan dat van soortgelijk persoon één of twee generaties eerder, hoe zo je dat überhaupt kunnen herkennen?