In Parijs bij het congres van #Volt Europa. Draad van de middag. #erbij #draad #live
Om praktische redenen is deze dag gesplitst in twee draden. Ochtend gemist? De hele draad van dat deel staat hier. threadreaderapp.com/thread/1728320…
We gaan nu lunchen. Er is een instructie welke lunch waar wordt geserveerd. De lunch duurt 40 minuten. Het programma is heel vol want morgen is het programma alleen in de ochtend. In de middag is er dan een mars door de stad [die meer tijd inneemt dan ooit]
Belangrijkste onderdeel van de middag is de bespreking van het verkiezingsprogramma. Dat is pas om 16.00 uur. Tot die tijd vermoedelijk spaarzame tweets [wel zo rustig].
Ik praatte net met mijn favoriete Volt-Statenlid uit Overijssel. Ze heet @marysewulf.
Dit ding blaast hete lucht en dat lijkt me niet goed voor het klimaat.
Er is een overschot aan sleutelkoorden.
Als u dit met plezier leest, vraag ik uw donatie, want anders kan deze verslaggeving niet bestaan. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Er is ook een queer-netwerk.
Dit was trouwens het broodje. Klacht van Nederlands lid: geen kaas.
Er is nu een sessie met kandidaten voor het bestuur. De aandacht van nogal wat leden is weggezakt. Ik praat met leden en meld me zeker straks bij de discussie over het Europese verkiezingsprogramma.
De koffie is op.
Ik praat nu met @TessaBeeloo, het tweede goede Statenlid van Volt. Ze zit in Zuid-Holland. Ze is eigenlijk ziek. Ze heeft een longontsteking.
In de kandidatensessie zegt niemand iets concreets.
Ik leer nu bij gesprekken met leden dat het Europese programma alleen geamendeerd kan worden. Moties kunnen niet. De amendementen moeten door vijf landelijke besturen en vijftig leden uit zeven landen worden gesteund. Daarna is er eventueel een stemming.
Er zijn dan ook nauwelijks amendementen op het programma.
Er is wat twijfel of bestuursleden überhaupt tussentijds weg te sturen zijn omdat moties niet toegestaan zijn. Dat zou kunnen betekenen dat een motie van afkeuring ook niet kan. Ik ga Volt hier nog eens over lastig vallen.
Volt heeft 25 nationale besturen, begrijp ik. Het aantal besturen wisselt naargelang de persoon die je spreekt.
Je kunt ook niet per definitie in het Europese beleidsteam dat het Europese programma schrijft, leer ik nu. Ook hier laat de democratie dus nogal te wensen over in deze Europese partij.
Ik begrijp dat nogal wat Volt’ers nu al in Parijs rondlopen.
Vragen stellen mag bij het congres alleen met de QR-code. Dus dat zijn er niet zoveel.
Dit was ooit een soort Tropicana, trouwens.
Leuk gepraat met leden maar nu weer in de zaal. We luisteren naar een verhaal over het budget van Volt voor 2024. De zaal is echt veel leger dan voorheen, niet echt ongebruikelijk of raar.
Je merkt dat Volt nog steeds een management-organisatie is en geen partij. Gedetailleerde presentatie over financiën. Je zou het ook schriftelijk kunnen doen, denk je dan.
Nu een verhaal over verschillende scenario's qua uitgaven. Als er meer geld is, kan er meer worden uitgegeven en geïnvesteerd, daar komt het op neer.
Er is geen partij die zoveel informatie geeft. [Ik denk dus dat dit totaal niet informatief is]
Nu begint iemand te praten over een typo in een van deze sheets. Het blijkt geen typo.
Dit was een ontzettend lange sessie over de vaststelling dat de Volt-afdelingen in de lidstaten niets afdragen aan de koepelorganisatie Volt Europa, omdat de nationale afdelingen campagne moeten voeren voor het Europees Parlement.
Nu gaat het over de conflict resolution body. Daar moeten leden voor verkozen worden. Er staan elf onbekende namen op de slide. Omdat we nu allemaal in slaap zijn gevallen krijgen we een lichaamsoefening. Een vrouw staat op het podium wat te schreeuwen.
Nu het verkiezingsprogramma, daar was ik op aan het wachten.
Een jongen op het podium gaat nu het programma presenteren. We leren over wat de status van dit document is. Er is een document genaamd ECP, met zeven pagina's en het is een 'Compelling introduction based on Volt's Narrative'
We krijgen nu uitleg hoe je dit document is gemaakt. [Nogmaals: zo doen andere partijen dit niet, daar wordt het niet gepresenteerd, maar bediscussieerd. Benieuwd of dat laatste gaat gebeuren]
We moeten het document vooral goed gaan verspreiden, zegt de jongen op het podium. Er komen vertalingen. Nu komt het programma zelf maar daar komt nu een vrouw voor op het podium.
Oh er is ook een man, het is een duo. De man zegt dat dit het belangrijkste thema van de dag is. Het heet 'de moonshot programme'. Uitleg over de titel. Dit zijn heel verrijkende doelen die je heel graag wilt behalen. Het is ontzettend ambitieus.
Het programma is 'inherently political', er zijn externe experts geraadpleegd, het programma is trans-nationaal, het is ambitieus en gaat over de lange termijn. Ook is het data-draven, pragmatisch, participatief en inclusief.
Er was een policy summit in Brussel. Daar waren discussies en debatten. Er zijn tien lange termijn doelen uitgekomen.
Nu zegt de man dat de energie loskomt door de doelen. Dat is duidelijk een grapje want men reageert niet zo enthousiast.
We gaan nu met de mentimeter vertellen wat de belangrijkste moonshot is, volgens onszelf. Er is nu een enorme woordenwolk. Treinen scoren hoog, net als democratie, klimaat en een Europees basisinkomen.
Nu komt er een debat van een half uur met vier kandidaten, uit Frankrijk, Denemarken, Portugal en Oostenrijk. [waarom zou je een debat met leden doen, gromt uw verslaggever]
Ik ga even wandelen. Dit slaat nergens op.
Dit zijn allemaal lijsttrekkers voor het Europees Parlement, begrijp ik. De afdeling Maastricht neemt trouwens nu de benen.
Lid zegt dat de leden al inspraak hebben gehad dus dat daarom discussie dus niet meer nodig is.
Dit is opstelling.
Ik leer nu dat Nederlandse leden van Volt veel minder actief zijn dan Volt-leden in andere landen. In Nederland doneren ze vooral.
Dat maakt dat Nederlandse kandidaten voor het bestuur niet per se in het voordeel zijn omdat er wel veel Nederlandse leden zijn maar ze vaak niet stemmen. Dat doen leden uit kleinere Volt-landen juist relatief vaak.
Ze gebruiken het single transferable vote systeem. Dus iedereen geeft een volgorde van kandidaten aan. Als een kandidaat de minste stemmen heeft, valt die af, de mensen die hem/haar als eerste hadden gaan dan naar hun tweede voorkeur en zo verder.
Volt-voorzitter zijn is een betaalde functie uit het Europese budget. Dat komt uit merchandise, afdracht van de Europarlementariër en afdracht van de lidorganisaties.
Op termijn zou er Europese subsidie moeten komen maar zo ver is men nog lang niet. Daarvoor moet Volt op nationaal of Europees niveau gekozen zijn in zeven landen. Dat is nu twee of drie, afhankelijk van of Bulgarije meetelt.
Je kunt kandideren als voorzitter of bestuurder en dat gaat volgens het Duitse systeem. De leden beslissen, de kandidatencommissie kan wel negatief adviseren maar je blijft verkiesbaar. Zes mannen willen voorzitter worden en twee vrouwen. Uitkomst is sowieso een man en een vrouw.
De leden mogen nu vragen stellen over het programma.
Nu wil iemand weten wat een basisinkomen is. Is dat anders dan een minimumloon?
De tijd is nu op. Er komt nu nog een gesprek met de community organizer.
Daarmee zijn we aan het einde van deze dag van het Volt-congres in Parijs. Morgen dag twee. Tot dan. #eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
We zijn in Utrecht voor een debat over cultuur. 'Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat. Met VVD, CDA, PvdD, SP, D66 en GroenLinks-PvdA. #draad #erbij #live
Hier zijn: @peterkwint van de SP, @MoMohandis van GroenLinks-PvdA, @janpaternotte van D66, @PimVanStrien van VVD, @HannekeSteen van CDA en Frank de Gram van PvdD.