Bij #Volt. Kennismaken met kandidaten voor het Europees Parlement. In het partijkantoor. #draad #erbij #live
Er zijn in totaal drie van deze avonden. Gisteren was de eerste, vandaag de tweede, morgen de laatste. Je kunt ook kijken vanaf de stream. Gisteren schijnen de belangrijkste kandidaten te zijn geweest.
Er is hier iemand die drie keer langs wil komen. Echte fanatici bij Volt. Maar morgen moet ze iets anders doen.
De sticker bij de bel moet vervangen worden.
Het is erger, je moet op de bel zonder sticker drukken, hoor ik net. Anders gebeurt er niks.
Dit is de wegwijzer op de gang. Er is eigenlijk helemaal niemand hier, behalve ik. En de kandidaten natuurlijk. Dit is wel erg voor de stream.
De stream is hier. Ik pak koffie. We zetten nu onze telefoons uit.
Er worden nu lepeltjes gehaald. We wachten nu totdat de stream kan beginnen. Het is doodstil.
Bjorn - was nummer negen voor de Tweede Kamer - modereert en doet enthousiast. De stream is begonnen. Dit is de lijst trouwens. voltnederland.org/mensen/kandida…
Er komen gesprekken van ongeveer 25 minuten tussen twee kandidaten. Er zijn ook pitches. Ik vind het vrij ingewikkeld maar het klinkt heel gestructureerd. Björn modereert de hele tijd want hij heeft zichzelf geïnformeerd. De kandidaten gaan elkaar niet fileren.
De laatste tien minuten gaan over vragen van ons in de zaal [ik en nog iemand, denk ik] en de vragen online. Stel ook vragen op YouTube. Er is iemand ziek en iemand is online aanwezig.
We klappen nu dat we er zin in hebben. Nu komt Anna Veltkamp, ze staat op plek 16. Ze is trots dat ze kandidaat is. Ze wil nieuwe democratische middelen. En ze wil betere vertegenwoordiging van minderheden, bv. mensen met een chronische ziekte [die heeft Anna].
Nu komt Polo Bais, de nummer 23. Hij heeft zich gekandideerd omdat Europa heel belangrijk is. Hij is ambtenaar geweest en hield zich bezig met veiligheid. Dat verhaal vertelt hij graag.
Het gesprek met Anna en Polo gaat over de EU als geopolitieke grootmacht en de rol van het Europees Parlement daarin. Anna vindt de EU nu al een geopolitieke grootmacht. Het moet een democratische grootmacht zijn. Polo is het ermee eens.
Er moet meer coherent buitenlands en defensiebeleid komen, denkt Polo. We moeten dat nu binnen de mogelijkheden al gaan regelen, ook al is nog niet alles goed geregeld [kennelijk: de democratische legitimatie van de EU].
Nu vraagt moderator Björn wat ze daar in het Europees Parlement aan gaan doen. [Dit is best wel een onzinvraag want het Europees Parlement gaat niet over de eigen bevoegdheden en de institutionele structuur, bv. veto's, waarvan Anna net zei dat ze afgeschaft moeten worden].
Anna vindt het Europees defensiebeleid een 'no-brainer'. Björn wil weten hoe ze hieraan gaan werken. Anna vindt dit 'geen topic in het Europees Parlement'. Ze prijst Damian Boeselager - Volt-Europarlementariër sinds 2019 - dat hij zo met de visie bezig is.
Polo wil er een gesprek over opstarten met andere Europarlementariërs. Dan moet je ook kijken hoe de achterbannen dit zien. Dan kun je winst halen.
Björn vraagt nu naar een plan om meer mensen naar de stembus te krijgen voor het Europees Parlement. [Opkomst is altijd laag, goede vraag]. Polo denkt dat er veel gebeurt en dat daar een link is met Europese oplossingen.
Anna denkt dat Volt van de populisten kan leren dat het ook moet gaan over hoe dingen voelen. Bv. oorlog in Oekraïne en overstromingen. 'Er zijn genoeg spannende onderwerpen die we rete-sexy kunnen maken'.
Op YouTube kijken nu 27 mensen. 383 hebben in totaal gekeken naar de sessie van gisteren [is heel veel als je het mij vraagt]. Ondertussen praten we over de hobby's van Anna en Polo.
Er is een vraag uit het publiek. Vraag is of je eerst meer buitenlands beleid moet hebben of eerst moet democratiseren. Anna vindt het een mooie vraag. Ze wil niet kiezen. Ze wil wel veto's afschaffen.
Jongen wil nu weten hoe je mensen naar de stembus kunt krijgen. Wat hebben mensen aan de EU? Hoe laat je ze dat zien? Anna denkt dat dat het antwoord al is: laat zien wat je eraan hebt, lagere telefoonkosten en een lagere energierekening.
Anna denkt dat het ook gaat over goedkopere treinkaartjes in Europa.
Vraag vanuit huis: in welke commissie wil men zitten en welke is het belangrijkste voor Volt? [Goede vraag!]. Polo denkt dat de commissie veiligheid wel wat is. [Die bestaat overigens: ] Anna wil constitutionele zaken.europarl.europa.eu/committees/nl/…
Nu is ronde 2 met Miranda Meijerman, maar die is er via het scherm want ze woont in Berlijn. Daarnaast Teun Janssen [no.3]. Hij was in Kiev, vertelt hij. Het is een oorlog tegen de EU. We kunnen die winnen. Er moet meer handelingsvermogen komen.
Janssen heeft bij Clingendael ambtenaren getraind. Hij noemt zichzelf de geopolitieke kandidaat. Hij wil graag het Europees Parlement in [en maakt dus enige kans].
Miranda Meijerman is via een scherm bij ons. Ze was lijsttrekker van het kiescollege niet-ingezetenen bij de Provinciale Statenverkiezingen [droeg bij aan de Eerste Kamer]. Ze denkt dat deze doelgroep heel belangrijk is voor Volt.
Meijerman staat op plek 18. Het gesprek gaat nu over EU-burgerschap. Janssen wil de meest onlogische dingen eerst oplossen. Geen Europese lijsttrekkers die waarvan niemand voorzitter wordt van de Europese Commissie. Janssen wil Hongarije stemrecht ontnemen [kan het Eur.P. niet].
Miranda voegt nu toe dat Volt wil dat jongeren op hun zestiende gaan stemmen. Ze praat nu over maatschappijleer. Dan weten jongeren hoe ze zelf kunnen bijdragen.
Janssen begint nu over een burgerberaad in Ierland over abortus. Er is daar weinig polarisatie. Daar is effectieve burgerparticipatie [dit is niet te doen in Brussel, waar staat dat dan in de verdragen?].
Björn wil weten hoe dit onder de aandacht kan komen via Europarlementariërs. Teun [Janssen] praat nu over de conferentie over de toekomst van Europa die is mislukt. Zo'n conferentie moet een permanent Europees burgerberaad worden met bindende besluiten. [verdragsmatig onzin]
Miranda vindt het Europees Parlement te stroperig. Dat moet eruit. Het moet efficiënter. Björn wil weten welke andere thema's ook belangrijk zijn. Miranda wil iets doen voor de industrie. De transitie gaat langzaam.
Miranda vertelt nu dat de helft van de stemmers vijftig plus is. Dat was gisteren al besproken. Dus het moet niet te veel via sociale media, de campagne. Miranda komt voor de campagne naar Nederland.
Teun wil dat Europa niet meer als buitenland wordt gezien. Teun wil dat mensen het Europese burgerinitiatief leren kennen.
Man in publiek wil weten hoe het verder gaat als ze verkozen zijn. Hoe hou je contact met landen waar Volt niet is verkozen? [dat zal bijna nergens zijn, zie de ambitie van Volt Europa zelf]. Miranda wil in veel landen actief zijn.
Miranda denkt dat Volt-Europarlementariër Damian Boeselager heel zichtbaar is voor Volt'ers. Teun prijst Volt in Tsjechië, Cyprus en Slowakije. [respectievelijk 92, 521 en 40 leden, volgens cijfers van Volt Europa zelf]
Miranda moet nu zeggen hoe de Volt-stemmer straks betrokken wordt. Een Franse vriendin van Miranda wist niets van Volt [nul gekozenen van Volt daar, 303 leden]. Miranda wil meer de media in.
Nu een pleidooi voor een nieuw Europa-breed medium. Moet dat gestimuleerd worden? Miranda vindt het ook een goed plan. Teun doet alsof er maar 12 Nederlandse journalisten in Brussel zitten. [hij vergeet de opkomst van @FTM_eu].
Teun gelooft in de Kiesmannen. Die kunnen wat hem betreft subsidie aanvragen.
Teun gaat zich inzetten voor meer gekwalificeerde meerderheden in de raad [lidstaten-vergadering]. Dat ziet hij wel gebeuren. Hij gaat zich daar in het Europees Parlement voor inzetten [hij vertelt niet hoe].
Miranda en Teun zijn nu klaar. We gaan naar ronde 3.
We luisteren nu naar een video van Reyhan Cigdem. Ze staat op plek 12. Ze is ziek maar heeft wel een video gemaakt. Ze vertelt hoe ze bij Volt kwam. Ze stond in 2019 ook al op de lijst voor het Europees Parlement. Ze heeft veel gestudeerd.
Beetje gek. Reyhan kan gewoon een monoloog houden terwijl de rest een gesprek moet doen. Ze vertelt nu over digitalisering. Dat vindt ze erg belangrijk. Reyhan is ook panseksueel trouwens. Als we vragen hebben, moeten we maar contact opnemen.
Nu is een gesprek met één iemand, want anders was Reyhan hier ook geweest. Het is nu Caspar Büsewitz. Hij is nummer zeven. Hij wil een volwassen Europese democratie.
Caspar begint nu ambtelijke procedures uit te leggen. Hij begint nu over verdragswijziging. Daar ben je niet zomaar, meldt Caspar. Je kunt wel nu aan de transparantie werken 'binnen de bestaande kaders'.
Caspar gaat nu een lans breken voor de journalistiek in Brussel. Het is geen desinteresse van de media, denkt hij. Volt moet uitdragen dat er meer moet gebeuren. De EU heeft daar een rol in.
Caspar moet in een dilemma kiezen tussen inhoudelijk bijdragen of zichtbaar zijn voor kiezers. Caspar doet graag inhoud maar beide zou moeten. Politici moeten verhalen vertellen.
Nu Jochem Sprenger (no.15). Hij noemt zichzelf heel saai. Hij wil zich vastbijten in Europese wetgeving. Dat is gortdroog. Hij heeft meegeschreven aan de Brexit-akkoorden en heeft onderhandelingen gedaan. Dat is wat Europarlementariërs doen.
En hij is in gesprek met Ruben Schouten (no.21). Hij is 19. Hij wil de volgende generatie betrekken bij de Europese politiek. Hij wil ze inspireren en laten nadenken over een Europese toekomst. Hij is al drie jaar lid van Volt.
Nu moeten Jochem en Ruben praten over klimaatverandering. Het is allemaal heel groot, de green deal, denkt Jochem. Dat moet je concreet maken door te vertellen dat het gaat over de isolatie van je huis. Etc.
Ruben vertelt nu dat het verhaal beter verteld moet worden aan de burger. Dat moet aan ze verteld worden, bv. over treinen en over isolatie. [Dit klinkt als old school Europese Beweging, wat ik u brom].
Jochem wil dat Volt echt mee gaat schrijven aan de Europese wetgeving. Dan kan Volt aan de kiezers laten zien wat Volt bereikt heeft. Ruben wil veel meer gaan communiceren met de burger.
Jochem praat twee dagen per jaar in wijken zonder Volt-stemmers over Europa. Het ging vaak over lekkages en dat soort dingen. De mensen praten niet erg gemakkelijk over Europa. Daar heeft Volt niet morgen een oplossing voor, maar we gaan er wel de straat voor op. 'We luisteren'.
Hier wordt dus serieus gezegd dat Volt de lekkages niet opgelost gaan worden, maar Volt gaat wel de straat op om te laten zien dat er naar de burger wordt geluisterd. Ruben vertelt ondertussen hoe blij hij is met de green deal.
Ruben denkt dat iedereen bij de transitie betrokken moet worden 'anders komen er hele nare dingen op ons af'. Moderator Björn wil weten wat de tactiek van Ruben en Jochem is. Ruben gaat sociale media doen en met studenten praten.
Ruben wil internationale studenten duidelijk maken dat ze hier voor de Europese verkiezingen kunnen stemmen. Ze moeten zich wel registreren. Jochem wil vooral met de mensen in gesprek.
Het valt me op dat de gesprekken steeds korter worden.
Moderator Björn wil weten wat te doen bij ups en downs bij Volt. Ruben is het brein achter jongerenbeweging Volt Violet. Je moet blijven doorzetten. Dat ging in het begin ook niet snel. Dat is nog steeds zo. Jochem ziet alleen maar ups.
Ruben denkt dat bij Volt mensen zitten die echt geloven in een betere toekomst. Daarom is hij lid geworden. Dat zie je echt niet bij andere partijen. Jochem denkt dat het een zaak van de lange adem is.
Er zijn nog steeds 27 kijkers op YouTube. Een vrouw wil weten hoe Volt zich op TikTok moet presenteren. Dat wil Volt nu niet. Nu zegt Ruben dat jongeren daar al hun nieuws vandaan halen. Hij doet zelf Instagram. Je moet het verhaal leuk vertellen 'dat werkt'.
Jochem wil ook meer bewegend beeld, dan kun je meer bereiken. Geen saaie lappen tekst. Het moet snel. [hoe verhoudt dit zich in hemelsnaam tot het Europees Parlement, vraag je je af]
Nu gespeculeer hoe 'praktisch geschoolden' gewonnen kunnen worden voor Volt. We horen dat het Erasmus Programma voor MBO'ers moet worden opengesteld. MKB'ers lopen ook tegen te veel regels aan.
Nu over of je beleidsstukken concreet kunt maken voor kiezers. Er komt niet echt een antwoord. Dat was het dan.
Heeft u deze draad overleefd? Dan nodig ik u uit mij te steunen. Dat maakt deze verslaggeving mogelijk en houdt die in de lucht. Veel dank. Meer informatie hier. >> chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
We zijn de komende tijd vaker bezig met Europese verkiezingen. Vrijdag weer, want dan is er een #VVD-roadshow in Almere. Tot dan. #eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
In Den Haag. De Thorbeckelezing. #draad #erbij #live
Lezing plus prijs. Lezing door Kees van der Staaij met commentaar van Elma Drayer. Daarna de Thorbeckeprijs. Sylvana Simons is genomineerd. Geen idee of er meerdere genomineerden zijn. We gaan het zien.
Dit is een samenwerking van de wetenschappelijke bureau’s van D66 en GroenLinks. Het gaat dus over politieke vernieuwing en samenwerking. d66.nl/vanmierlostich…