We zijn in Rotterdam voor de Rotterdamse politicus van het jaar. #draad #erbij #live
Dit is het programma. Er zijn drie genomineerden: @erikpjverweij, Larissa Vlieger en @RichardMoti. arminius.nl/beste-politicu…
De zaal zit nog niet vol maar er blijken toch 55 kaarten verkocht.
Nu heb ik @erikpjverweij in het wild ontmoet. Hij is dus een soort reus.
Ik heb ook @RoelantSiekman ontmoet die er in het echt echt heel anders uitziet dan op de foto. En ik heb geleerd waar Overschie ligt. Leerzame avond.
Roelant is niet genomineerd trouwens, maar ik weet ook niet wie wel. Zaal oogt een beetje rommelig. En de microfoon stoort.
De moderator - Sanne Poot - vertelt dat vorig jaar iemand de prijs heeft gewonnen voor beste wijkraadslid. In Rotterdam heb je gekozen wijkraadsleden. Die moeten meer in de picture komen te staan.
Een persoon in de zaal heeft niet gestemd. Dat is niet erg representatief. In Rotterdam blijven heel veel mensen thuis.
Nu luisteren we naar Hans Vollaard, die de lage opkomst in Rotterdam heeft onderzocht. Er zijn veel niet-stemmers in Rotterdam. Praktisch opgeleiden en mensen met een migratie-achtergrond stemmen weinig en die wonen veel hier.
Vollaard heeft in allerlei wijken met mensen gepraat over stemmen en waarom ze dat niet doen. Vollaard heeft er iets uit geconcludeerd. Je moet de opkomst omhoog krijgen door rekening te houden met de verschillen tussen mensen. Een algemene campagne werkt niet.
Er moet anders per doelgroep worden gecommuniceerd. Dat moet de gemeente maar ook partijen moeten dat. In de gemeenteraad vinden ze dat moeilijk want ze vinden zichzelf erg druk.
Er hebben veel mensen geen idee hoe de Rotterdamse politiek werkt. De kennis is heel beperkt. Ook is er weinig vertrouwen. Het is echt werk voor de gemeenteraad om daar wat aan te doen.
De gemeenteraad moet meer doen, denkt Vollaard. De leden moeten harder werken. De moderator denkt dat vertrouwen 'een terugkomend begrip' is. In de zaal heeft men wisselend vertrouwen. 'Gezond wantrouwen', noemt Vollaard dit.
Mensen denken bij de gemeenteraad vaak iets als 'waar gaat het in vredesnaam over?' Bij de Tweede Kamer is dat duidelijker en dan is de drempel om te gaan stemmen lager.
Vollaard vindt het een compliment aan de gemeenteraad dat ze een onderzoek hebben gelast. Nu heeft de gemeenteraad drie uur over het rapport gepraat. Er wordt veel over gepraat. Ook nu weer. Het staat echt op de agenda.
Vollaard denkt dat als niemand je meegeeft dat je moet gaan stemmen, dat dat een burgerplicht is, je niet op het idee komt dat te doen. Zeker als je hele wijk niet stemt, dan speelt dat nog meer.
Vollaard denkt dat er echt wel wat keuzes te maken zijn. Nu vraagt iemand in de zaal of de verkiezing van een nieuwe burgemeester de mensen misschien bij de politiek kan betrekken. Vollaard denkt dat dat alleen werkt als er echt wat te kiezen is.
Idee voor een burgemeester van Rotterdam: @MarcoPastors en dan een echt andere tegenkandidaat, dan heb je wat te kiezen. Vollaard: 'dat helpt wel om de aandacht te krijgen'. Nu zegt een man in de zaal dat een burgemeestersverkiezing sowieso nergens op slaat. Rol is te klein.
Vollaard denkt dat de burgemeester niet alleen gaat over veiligheid, maar ook over uitstraling. Aboutaleb heeft een specifieke uitstraling.
Een meneer denkt dat Aboutaleb wat vaker door de straten moet lopen om de mensen meer vertrouwen te geven. Vollaard denkt dat Aboutaleb weleens in Pernis is geweest. Vollaard denkt dat volksvertegenwoordigers eens in de wijken langs moeten gaan.
Vollaard denkt dat bevoegdheden van de gemeenteraad nogal zijn toegenomen, dat de bevolking groeit en dat fracties kleiner worden. Zo wordt de werkdruk in de gemeenteraad erg groot. 'Werk aan de winkel', zegt de moderator nu.
Het rapport van Vollaard staat ergens bij de stukken van 7 december van de gemeenteraad. Vollaard moet er zelf om lachen. Dat is meteen de essentie van het probleem.
Nu komt Lot Mertens, de 'cheerleader van de lokale democratie'. Er zijn drie genomineerden voor talentvol wijkraadslid. Eentje is ziek. De namen zijn: Parisa Akbarzadehpoladi, Kanja Waithira en Johan Brinkman.
In de zaal weten ontzettend veel mensen niet wie er in hun wijkraad zit. Lot grapt nu dat dit vrij gewoon is in Rotterdam.
Lot gaat nu vertellen hoe het met de wijkraden gaat. Er zijn '300 toffe leden van de wijkraden', zegt ze. Applaus. Lot is ambtenaar. Ze gaat er veel langs - bij de wijkraden dus - en het gaat nog niet altijd goed.
Lot denkt dat duidelijker moet zijn wat er met de adviezen van wijkraden wordt gedaan. Je moet vertellen wat er met belangen gebeurt. Moderator Sanne weet dat er veel mensen zijn genomineerd. Er kwamen op de oproep veel reacties binnen.
Waithira is genomineerd en vertelt dat het een uitdaging is om wijkraadslid te zijn. Hij is genomineerd omdat hij goed luistert naar de mensen in de wijk. Brinkman is een bekend gezicht in zijn wijk. Hij zit nooit op een podium. Dat vindt hij leuk. Applaus.
Brinkman begint nu over bestuurlijke reorganisaties te praten. Er waren ooit deelgemeenten [die zijn opgeheven, wijkraden kwamen ervoor in de plaats]. Het systeem verandert steeds. Waarom is er geen stabiliteit?
Brinkman denkt dat het misgaat omdat mensen een tunnel wilden en een brug krijgen [nieuwe brug in het Oosten tussen Noord en Zuid, bij de Esch].
Waithira weet de weg naar het stadhuis wel te vinden, vertelt hij. Akbarzadehpoladi is er niet, maar ze vindt de wijkraden heel leuk en nuttig. Er zouden nieuwe verkiezingen in de wijkraden zijn in 2026 [als het stelsel niet verandert].
Nu een verwarrende uitleg hoe je in een wijkraad komt, alsof je je kunt opgeven [dat kan niet, je kunt je verkiesbaar stellen, dus volgende kans in 2026].
De nominaties waren een nek aan nek race. Kanja Waithira uit Carnisse-Zuiderpark heeft gewonnen. Applaus. Hij dankt iedereen. Nogmaals applaus.
Lot Mertens vertelt nu dat de gemeente wijkraadsleden graag tot ambtenaren maakt. Maar dat is niet de bedoeling.
Nu @groenendijkp van het AD. Hij gaat praten over het politieke jaar. Dat wordt overschaduwd door het vertrek van Aboutaleb. Dat was toch wel het belangrijkste nieuws. Groenendijk praat nu over de nieuwe coalitie [Leefbaar, Denk, VVD, D66].
Nu gepraat of de Israëlische vlag in Rotterdam gehesen moet worden. Leefbaar en Denk moeten soms een beetje slikken, of heel hard slikken. Er waren wat wisselingen. Nu komt er gedoe over de nieuwe burgemeester. Leefbaar wil 'hun kleur' en niet iedereen vindt dat een goed plan.
Groenendijk had wel gedacht dat Aboutaleb zou stoppen, maar niet wanneer enzo. Het was toch onverwacht. Aboutaleb blijft wel actief tot het einde. Hij gaat cocaïne tegenhouden uit Zuid-Amerika ergens [ik ben de locatie vergeten].
Groenendijk verbaast zich erover dat mensen niet eens weten wie de wethouders zijn. Hij komt ze overal tegen. Als mensen weinig weten, is vertrouwen ook lastig.
Groenendijk zegt dat raadsleden in Rotterdam fulltimers zouden moeten zijn. De moderator twijfelt of een populariteitsprijs een middel is om aandacht te vragen voor de lokale politiek.
We gaan nu luisteren naar @johnbijl die de jury heeft voorgezeten. Hij is er helaas niet. We moeten hem zien op video maar het schiet niet erg op.
John vertelt nu hoeveel een raadslid moet kunnen en weten. De jury kijkt naar drie dingen: de effectiviteit van een raadslid, een aansprekende boodschap en debatteren met andersdenkenden.
We luisteren nu naar @rgcsh die vorig jaar won. We horen iets over een woonakkoord dat bijna raadsbreed is aangenomen. Dat was echt een hoogtepunt. De titel heeft René een beker gebracht die een jaar op het aanrecht stond.
@rgcsh Eerste genomineerde is @lsvlieger [GroenLinks], die goed voorbereid en goede vragen stelt, en veel contact heeft met Rotterdammers. Ze komt voor allerlei groepen op, waaronder toeslagenouders en arme Rotterdammers.
Vlieger is er heel druk mee. Ze is voorzitter van de commissie BOV, bestuur, organisatie en veiligheid. Daar zit Aboutaleb bij 'en die praat nogal graag'. Lachje bij sommige toeschouwers.
Dan hebben we @erikpjverweij [VVD] die een stevige debater is, maar altijd respectvol. Je moet wel zijn naam goed uitspreken. Hij steekt veel energie in het raadswerk en doet veel werkbezoeken. Ook actief op de socials.
Erik is vader geworden dus het leven is hectisch. Hij gaat weleens naar een bouwplaats, volkstuin of psychiatrisch ziekenhuis. Het is wel heel tof hoe afwisselend het werk is.
En dan @richardmoti [PvdA], het gezicht van de oppositie, was kritisch over vanalles, een hele lijst, waaronder trams en parkeren. Bij parkeren was hij effectief. Hij is nu net vertrokken. [was ooit ook wethouder en Kamerlid].
Moti denkt dat de kloof wel groot is, maar ook heel klein want bij een debat over volkstuintjes zijn er 200 mensen. Bij de trams zat de tribune ook afgeladen vol. Er is rechtsstreeks contact met de gemeenteraad. Dat is wel druk want er is veel te doen.
Referentie aan raadslid van de PvdA die een malafide huisjesmelker bleek te zijn. Die is gelukkig weg. Nu gaat de moderator een beeldje halen voor de winnaar.
De moderator vertelt dat een genomineerde erbovenuit stak, namelijk @richardmoti. Applaus. Moti straalt en krijgt een boekenpakket namens Donner [dat is een boekhandel].
Winnaar van vorig jaar denkt dat je als raadslid altijd kritiek krijgt als mensen het er niet mee eens zijn en nooit prijzende woorden, dus daarom is dit een mooie prijs. Moti vindt de prijs 'de kers op de taart' aan het einde van zijn politieke carrière.
Moti wil iedereen danken die dit initiatief in leven houdt. Hij begint nu een verhaal dat gemeentepolitiek heel belangrijk is. Daar zijn we het natuurlijk mee eens.
Verslaggeving vanaf plekken waar de reguliere journalistiek niet komt? Steun mij met een maandelijkse donatie. Meer informatie hier: chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
We gaan nu naar de borrel. We moeten uit de 'Circle jerk' komen van de mensen die sowieso dol zijn op de gemeentepolitiek, zegt de moderator. 'Dat er maar heel veel mooie verbindingen mogen worden gemaakt'.
Dat was het. Ik denk nog even na wat ik hiervan vond. #eind.
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bij #Volt. Kennismaken met kandidaten voor het Europees Parlement. In het partijkantoor. #draad #erbij #live
Er zijn in totaal drie van deze avonden. Gisteren was de eerste, vandaag de tweede, morgen de laatste. Je kunt ook kijken vanaf de stream. Gisteren schijnen de belangrijkste kandidaten te zijn geweest.
Er is hier iemand die drie keer langs wil komen. Echte fanatici bij Volt. Maar morgen moet ze iets anders doen.
In Den Haag. De Thorbeckelezing. #draad #erbij #live
Lezing plus prijs. Lezing door Kees van der Staaij met commentaar van Elma Drayer. Daarna de Thorbeckeprijs. Sylvana Simons is genomineerd. Geen idee of er meerdere genomineerden zijn. We gaan het zien.
Dit is een samenwerking van de wetenschappelijke bureau’s van D66 en GroenLinks. Het gaat dus over politieke vernieuwing en samenwerking. d66.nl/vanmierlostich…