Jag vet naturligtvis att skälet är att ragebaita surpuppor som undertecknad mer än att faktiskt få något sagt. Jag borde alltså ignorera det här och inte öka spridningen, men jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag är svag i köttet. Tråd alltså.
Här är artikeln. TL;DR:en är att Kopsch ser ett linjärt samband mellan ojämlikhet och välstånd - ju mer ojämlikt, desto mer välstånd alltså. Sen kommer det tre reformer som skall generera riktigt rejäla inkomstklyftor. Vilket alltså tydligen är bra grejer. expressen.se/debatt/sverige…
Som bas för sitt resonemang har han en tabell från SCB. Jag tror att det är den här han avser: Vi kollar lite på den tycker jag: scb.se/contentassets/…
Här kommer två bilder från tabellen. Den första är från början av 90-talet och den andra är från de senaste åren. Notera att andelarna med både låg och hög ekonomisk standard har fördubblats. Så ojämlikheten har skenat. Så långt är Kopsch och jag helt överens.
Men vänta nu - låg ekonomisk standard är ju 60% av medianen. Om medianlön har ökat mer än inflationen kan ju folk fortfarande köpa fler grejer på sin lön även om de har mindre pengar än sina grannar! Och ja, då 246K är mindre än 278K har median ökat 30K mer än inflationen.
Det måste vara det här Kopsch menar med att alla blir rikare, inkl fattiga. Om man tjänade 60% av median 1995 och 60% nu har man alltså 1500 mer/mån i plånboken idag inräknat inflationen. Om det är KPIF eller KPI som Ekonomifakta beräknar på framgår tyvärr inte av deras hemsida.
Mhm. Detta skall dock ställas emot att den mängd människor som faller under det här strecket har fördubblats. Arbetslösheten har parkerat sig på långt högre nivåer än vi hade före. 7% av Sveriges befolkning har gått från vettig inkomst till låginkomsttagare under samma tid.
Ja men folk kan ju röra sig uppåt i inkomst! Det är väl bara att göra det lättare, då är man ju inte vara fattig så länge! Well, om ett land är ojämlikt sjunker social rörlighet, så i ett ojämlikt land är sannolikheten högre att du alltid kommer vara i samma klass du föddes in i.
Det krävs således en timbroit för att räkna en ökande ojämlikhet som lyckosam.
Nåja. Härnäst påminner Kopsch oss om att Timbro är de enda riksdebattörerna som fortfarande, snart ett tredjedels sekel senare, anser att leninism är en relevant politisk rörelse.
Nu till köttet och potatisen i den här texten! Vad är det då för reformer som Timbro föreslår för att slita isär samhället ännu mer än högern redan gjort?
Ah. Ännu billigare att anställa. Lönerna är på tok för höga i det här landet! Elaka arbetsgivare som sätter höga löner driver ju sina anställda ner i rännstenen.
Förstås en exceptionell åsikt att torgföra. Dock inget nytt. Det jag mest reagerade på var det med produktiviteten.
Alltså - Kopsch identifierar att vissa människor inte uppfyller produktivitetskraven på svensk arbetsmarknad pga de kan inte grejerna som krävs och jobben blir svårare. Detta är alltså en följd av produktivitetsutvecklingen. Hans lösning är att de skall anställas för skitlöner.
Detta alltså istället för att se till att utbilda dem till de jobb som finns. Fördelen med det sistnämnda är att svensk produktivitet bibehålls genom att tillgången på produktiva anställda ökar. Nackdelen med Kopschs förslag är att folk kommer att syssla med improduktiva grejer.
Istället för högproduktiva företag med höga kunskapskrav får vi då lågproduktiva företag med låga kunskapskrav och skitdåliga löner. Igen - det krävs en timbroit för att uppskatta en sådan utveckling.
En passus - ni minns att Kopsch säger att reallönerna stigit pga att Sverige snart är lika ojämlikt som Ryssland? Själv tror jag att ökande produktivitet + starka fack och kollektivavtal är skälet till att reallönerna ökat. Så produktivitet är viktigt.
Sen vill han sänka skatten på arbetsinkomster. Det har jag i sak inget emot om vi istället höjer dem på kapital.
”Straffskatt” är iofs ett konstigt sätt att beskriva skatt på arbete. Om ni vill kan jag förklara vad jag menar, men jag skippar det just nu.
Ja, och så vill han självklart sänka skatten mest för de som är rikast. Det är väl i sig ingen jätteöverraskning.
Och till sist - sänk försörjningsstöd, sjukförsäkring och a-kassa. Om man skall sänka lönerna under nuvarande försörjningsstödsnivå måste man ju även svälta ut de utan jobb. Igen inget nytt.
Avslutningsvis: Det som är bra med att de faktiskt skriver sådana här artiklar med jämna mellanrum är att det helt avslöjar de ideologiska fundamenten för svensk höger. De som skrivit det här är Tidöfolkets prästerskap.
Skulle vi följa tangenten som Kopsch & co marknadsför här, skulle resultatet inte vara Sverige som vi känner det. Vi skulle konkurrera med Bangladesh om låga löner, med Saudiarabien och Ryssland om inkomstklyftorna, och USA om låg social rörlighet.
@threadreaderapp unroll please!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Hej! Tar en paus i semesterfirandet för att skriva av mig lite angående en debattartikel som jag verkligen VERKE-LIGEN tycker att ni skall läsa. Så här inleds den:
Det är Socialdemokraternas arbetsgrupp för att ta fram produktivitetsökande politik som har skrivit den, dvs @Bjorn_Wiechel, @alm_elsa och @sarakukkasalam som skrivit den. Och här är länken: di.se/debatt/dags-at…
Först vill jag säga följande, och jag tror att alla ni som är medlemmar i politiska partier iallafall delvis kan känna igen er i detta:
Ledande företrädare för mitt parti uttalar sig ibland i media om olika saker - på kommunal nivå, på regional nivå, och på riksnivå.
Idag skall vi gå igenom 1) vad yrkeshögskolan är, 2) vad DN:s granskning från igår visade, och 3) varför det här är ett allvarligare problem än ni kanske tror. From the top:
Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala utbildningar som ändå inte är universitet. Ofta brukar de fokusera på små högspecialiserade yrken, med akuta och kortvariga anställningsbehov. De är statligt finansierade och administreras genom Yrkeshögskolemyndigheten, MYH.
De funkar inte exakt som andra utbildningar. För det första har varje utbildning en styrgrupp där branschen skall vara i majoritet, och denna styrgrupp utgör det närmaste man kommer en rektorsfunktion för utbildningen. De beslutar om examina, studieuppehåll, upplägg etc etc.
Att tacka nej till kompetenta ungdomar för att de tycker att det är ångestladdat att prata i telefon kan i en ganska nära framtid vara ödesdigert för arbetsgivarna (forts)
Kommer säkert att vara superkul för arbetsgivare i bruksorter när konjunkturen vänder, orderböckerna fylls på, det blir islossning på bostadsmarknaden och ungdomarna drar till storstäder, ingen invandring tillåts och arbetslösheten slår i golvet.
Då kanske man lite ångrar att man inte nöp fast den där lätt nervöst lagda grabben med programmering som specialintresse på ett sommarjobb, som efter gymnasiet istället drog till konkurrenten i grannsamhället.
Nu var det länge sen ni fick höra något om kompetensförsörjningsproblemet i Västerbotten igen. Ber om ursäkt för detta. Här kommer en liten tråd i ämnet den här tisdagsmorgonen:
Alltså, för er som bott under en sten kommer här en recap: Det byggs rätt mycket gröna industrier runt om i norra Sverige. Detta beror att vi har tillgång till mark och råvara, särskilt snorbillig el.
Det syd har, som inte vi har, är 1) folk och 2) fungerande infrastruktur.
Varför det är jobbigt att inte ha tillräckligt med folk i en region för en industri är för att man behöver ha någon som jobbar i och runt fabriken. Annars skapas inget värde!
Här i Umeå har det fallit ett ett par uppmärksammade domar inom det här gängkriminalitetsområdet de senaste månaderna. Förstås den enorma kring skjutningen öst på stan, och idag den här. Fick mig att tänka på en grej: vk.se/2024-02-02/fic…
20-åringen döms för den här nya lagen då han kommenderade ut 2 högstadiebarn att råna en annan. Åkte på 3 års fängelse för det. Gör ingen bedömning om det är mycket eller lite, det överlåter jag till experterna.
Blev dock nyfiken på hur stor sannolikhet det är att förövaren kommer att fortsätta med brottslighet längre fram i livet. Visade sig att Kriminalvården har statistik på sin hemsida, och ni vet ju hur mycket jag gillar statistik: kriminalvarden.se/forskning-och-…
Så jag lovade i ett svagt ögonblick att skriva någonting lite längre om den här ledaren av @mymlan i VK. Min tanke var att sätta in den i ett sammanhang litegrann.
Artikeln handlar om fattigdom och hur det är att leva av nästan ingenting, samt viljan hos debattörer och förståsigpåare att "testa att leva på under 100 kronor om dagen" eller lajva cykelbud en vecka, och därmed bortse från att fattigdom inte bara tar slut nästa fredag.
Den är bra. Läs den.
Men den mening jag vill prata lite mer om i texten är den här: