Jag vet naturligtvis att skälet är att ragebaita surpuppor som undertecknad mer än att faktiskt få något sagt. Jag borde alltså ignorera det här och inte öka spridningen, men jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag är svag i köttet. Tråd alltså.
Här är artikeln. TL;DR:en är att Kopsch ser ett linjärt samband mellan ojämlikhet och välstånd - ju mer ojämlikt, desto mer välstånd alltså. Sen kommer det tre reformer som skall generera riktigt rejäla inkomstklyftor. Vilket alltså tydligen är bra grejer. expressen.se/debatt/sverige…
Som bas för sitt resonemang har han en tabell från SCB. Jag tror att det är den här han avser: Vi kollar lite på den tycker jag: scb.se/contentassets/…
Här kommer två bilder från tabellen. Den första är från början av 90-talet och den andra är från de senaste åren. Notera att andelarna med både låg och hög ekonomisk standard har fördubblats. Så ojämlikheten har skenat. Så långt är Kopsch och jag helt överens.
Men vänta nu - låg ekonomisk standard är ju 60% av medianen. Om medianlön har ökat mer än inflationen kan ju folk fortfarande köpa fler grejer på sin lön även om de har mindre pengar än sina grannar! Och ja, då 246K är mindre än 278K har median ökat 30K mer än inflationen.
Det måste vara det här Kopsch menar med att alla blir rikare, inkl fattiga. Om man tjänade 60% av median 1995 och 60% nu har man alltså 1500 mer/mån i plånboken idag inräknat inflationen. Om det är KPIF eller KPI som Ekonomifakta beräknar på framgår tyvärr inte av deras hemsida.
Mhm. Detta skall dock ställas emot att den mängd människor som faller under det här strecket har fördubblats. Arbetslösheten har parkerat sig på långt högre nivåer än vi hade före. 7% av Sveriges befolkning har gått från vettig inkomst till låginkomsttagare under samma tid.
Ja men folk kan ju röra sig uppåt i inkomst! Det är väl bara att göra det lättare, då är man ju inte vara fattig så länge! Well, om ett land är ojämlikt sjunker social rörlighet, så i ett ojämlikt land är sannolikheten högre att du alltid kommer vara i samma klass du föddes in i.
Det krävs således en timbroit för att räkna en ökande ojämlikhet som lyckosam.
Nåja. Härnäst påminner Kopsch oss om att Timbro är de enda riksdebattörerna som fortfarande, snart ett tredjedels sekel senare, anser att leninism är en relevant politisk rörelse.
Nu till köttet och potatisen i den här texten! Vad är det då för reformer som Timbro föreslår för att slita isär samhället ännu mer än högern redan gjort?
Ah. Ännu billigare att anställa. Lönerna är på tok för höga i det här landet! Elaka arbetsgivare som sätter höga löner driver ju sina anställda ner i rännstenen.
Förstås en exceptionell åsikt att torgföra. Dock inget nytt. Det jag mest reagerade på var det med produktiviteten.
Alltså - Kopsch identifierar att vissa människor inte uppfyller produktivitetskraven på svensk arbetsmarknad pga de kan inte grejerna som krävs och jobben blir svårare. Detta är alltså en följd av produktivitetsutvecklingen. Hans lösning är att de skall anställas för skitlöner.
Detta alltså istället för att se till att utbilda dem till de jobb som finns. Fördelen med det sistnämnda är att svensk produktivitet bibehålls genom att tillgången på produktiva anställda ökar. Nackdelen med Kopschs förslag är att folk kommer att syssla med improduktiva grejer.
Istället för högproduktiva företag med höga kunskapskrav får vi då lågproduktiva företag med låga kunskapskrav och skitdåliga löner. Igen - det krävs en timbroit för att uppskatta en sådan utveckling.
En passus - ni minns att Kopsch säger att reallönerna stigit pga att Sverige snart är lika ojämlikt som Ryssland? Själv tror jag att ökande produktivitet + starka fack och kollektivavtal är skälet till att reallönerna ökat. Så produktivitet är viktigt.
Sen vill han sänka skatten på arbetsinkomster. Det har jag i sak inget emot om vi istället höjer dem på kapital.
”Straffskatt” är iofs ett konstigt sätt att beskriva skatt på arbete. Om ni vill kan jag förklara vad jag menar, men jag skippar det just nu.
Ja, och så vill han självklart sänka skatten mest för de som är rikast. Det är väl i sig ingen jätteöverraskning.
Och till sist - sänk försörjningsstöd, sjukförsäkring och a-kassa. Om man skall sänka lönerna under nuvarande försörjningsstödsnivå måste man ju även svälta ut de utan jobb. Igen inget nytt.
Avslutningsvis: Det som är bra med att de faktiskt skriver sådana här artiklar med jämna mellanrum är att det helt avslöjar de ideologiska fundamenten för svensk höger. De som skrivit det här är Tidöfolkets prästerskap.
Skulle vi följa tangenten som Kopsch & co marknadsför här, skulle resultatet inte vara Sverige som vi känner det. Vi skulle konkurrera med Bangladesh om låga löner, med Saudiarabien och Ryssland om inkomstklyftorna, och USA om låg social rörlighet.
@threadreaderapp unroll please!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Hörni, fram med popcornen. Konjunkturinstitutet har sammanställt resultatet! Vem vann inflationen den här gången - företagsägarna eller löntagarna? Spänningen är O_L_I_D_L_I_G (tråd obvs)
Inte så oväntat. Företagsägarna var ju förhandstippade favoriter av en snart sagt enig expertkår, och löntagarna har ju haft strukturella problem med organiseringen länge, och dessutom generellt tagit ett större ansvar för inflationsbekämpningen än de på andra sidan klasskampen.
Att försöka spela renhårigt har man uppenbarligen ganska lite för, då företagsägarnas vinster t o m nått ”historiskt höga nivåer” under pågående inflation alltså. Hur de gjorde? Jo, de slapp ju betala ut vettiga löner, och dessutom förde de ut kostnaderna på konsumenterna.
En skolfråga som jag är lite irriterad över inte har följts upp ordentligt är den här. Hörde om en till sådan här händelse av en bekant ifrån Dalarna i helgen.
Utdraget ur texten kommer från den här krönikan i Expressen 2021:
Jag pratade lite om det här i samband med riksdagsvalet, eftersom ett av de förslag vi gick till val på hade kunnat lösa det här - att bygga upp ett nationellt frånvaroregister.
Men det finns saker man borde kunna göra ändå. På grundskolan är kommunen skyldig att göra skolpliktsbevakningen för sina egna barn. För de i gymnasieåldern finns KAA som har snarlika uppgifter. Så här skriver Skolverket:
Igår runt lunch hade jag vägarna förbi Fatvägen och tänkte att jag skulle hälsa på strejkvakterna utanför Tesla. De var glada, trots att de stått sedan 06:00 på morgonen. Inte lika kallt igår som tidigare i veckan.
Fick mig att tänka på en berättelse som ni måste få höra:
En av mina stora politiska förebilder är Martin Berglund från Bjurholm. Han är aktiv i Metall och jobbade tidigare på ett företag i Umeå som tillverkar maskiner åt läkemedelsindustrin. När vi lärde känna varandra var han kassör i SSU Umeå.
Den här berättelsen är hans, och jag återberättar den som jag minns den. Det var säkert femton år sedan jag hörde den första gången så jag kan säkert ha fått några detaljer fel.
Ni vet att Socialdemokraternas arbetsgrupper har släppt sina uppdaterade samhällsanalyser? Alla är säkert läsvärda, men den här är min definitiva favorit. Helvete vilken text. Några highlights:🧵 socialdemokraterna.se/download/18.19…
Här är TL;DR:en. Författarna argumenterar för att det stora problemet för svensk produktivitet är att vi inte investerat tillräckligt mycket i befolkningen som bor här. För få kan helt enkelt utföra de arbeten som skulle behöva utföras.
Gruppen föreslår att vi måste göra upp med Allians-arbetslinjen en gång för alla. Problemet är att man lämnade inställningen att arbetsmarknadspolitiken skall främja svensk produktivitet till förmån för att folk fkn skall jobba och vad de gör spelar ingen roll.
Det är inte svinkul att vara ung vilken dag som helst, men har man varken jobb eller utbildning när inflationen sticker iväg suger tillvaron extra mycket. Det här är rysligt obehagliga siffror - inte bara för de drabbade utan för hela samhället. Av massor av skäl.
Ni bara pratar och pratar och tjafsar om än det ena och än det andra, och ingen av er uppmärksammar att Skolverket nu kommit med sina regionala planeringsunderlag för dimensionering av yrkesprogrammen och yrkesinriktad vuxenutbildning fördelat på län! Så nu blir det en trådjävel!
För er som bott under en sten de senaste åren - det är alltså Skolverkets uppmaningar till kommunala huvudmän om hur dimensioneringen av programmen skall gå till framöver som vi diskuterar. Här är dokumentet: skolverket.se/getFile?file=1…
Detta har jag skrivit om många gånger tidigare. Här t ex: