U ziet hier als u goed kijkt een Volt-persoon in het wild.
De congreslocatie. Een soort commerciële afdeling van de HU.
Er zijn hier ontzettend veel mensen die druk rondlopen om dingen te regelen.
Ik schudt @DassenLaurens de hand. Hij is veel kleiner dan ik dacht. [in het echt dus, een kop kleiner]
Er zijn subsessies. Volt wordt steeds meer een gewone partij. Een man ‘Arjen’ heeft Anna Strolenberg op plek twee voor het Europees Parlement gezet - daar stond ze ook op de advieslijst. Hij gelooft in haar.
Ik leer dat er een diversiteitsagenda aan komt maar die is nog niet gereed.
Er lopen ook mensen met t-shirts waarop staat ‘Volt engineers’
Veel koekjes.
Het is niet zo druk, is mijn indruk. De zaal oogt erg klein en veel kleiner dan de laatste keer in Den Haag. Moderator begint nu over de regels van de dag. Er zijn spreektijden.
Wat wel leuk is, is dat de mensen bij #Volt allemaal ontzettend vriendelijk zijn, hoe kritisch je ook op de partij bent. Daar kunnen veel partijen nog wel een voorbeeld aan nemen.
Een meneer begint over drie punten van orde. 1. De moties zijn niet geagendeerd terwijl dat wel moet. 2. De verantwoording van het bestuur staat niet op de agenda, terwijl er kritiek is op hoe de advieslijst is gemaakt. 3. De tijd voor de kandidaten is te kort.
Ik schreef al over de onenigheid over de kandidatenlijst. Dit gaat steeds over het Europees Parlement. chrisaalberts.nl/2024/01/08/bij…
Een meneer klaagt dat er geen rondvraag is. Dat zou er bij andere partijen ook zijn [volgens mij niet]. Man klaagt nu over hoe de kandidaten zijn geselecteerd. De punten van orde worden doorgeleid naar Laura.
Er is nog een zaal boven waar je naar het congres kunt kijken.
De pers wordt hier ook welkom geheten. Er is ook een voorlichter en hij heet Martijn. @hannekekeultjes en ik danken voor de vriendelijke ontvangst [niet meer pers gezien maar misschien niet opgelet].
Friso Datema - Volt-fenomeen in Alkmaar - zal het congres toespreken. Hij heeft een motie over het stemmen met de advieslijst. Er is een aparte sessie over de advieslijst. De verantwoording van het bestuur is tijdens de koffiepauze. Lachje in de zaal.
Volgens secretaris Wesley Breel is het drukker vandaag dan de vorige keer. Zou kunnen, de zaal is wel voller dan daarnet. Nu geen stoelen meer leeg. En er staan dus ook mensen in de hal en er zitten mensen thuis en in een aparte zaal. Congres is uitverkocht.
Breel vindt we radicaal positief moeten blijven. Ik moet steeds denken aan dit fantastische boek van Barbara Ehrenreich. goodreads.com/book/show/6452…
De hoeveelheid procedurele plichtplegingen is echt enorm. Je zou het ook allemaal in een boekje kunnen zetten.
We luisteren nu naar Denise Filippo en Rob Keijsers, de co-voorzitters van Volt. Er worden nu allerlei mensen bedankt die iets voor de partij hebben gedaan. Er is feedback gegeven op het proces van de kandidatenlijst.
Filippo begint nu over veiligheid in de partij. Ze is nerveus, zegt ze. Er moet een veilige omgeving zijn. Er is veel kritiek. Er moet bij de kandidaatstelling echt een evaluatie komen.
De evaluatie begint na het congres, want dan is het proces afgerond. Alle perspectieven moeten dan opgehaald worden en dan kan er een nieuw proces komen. Daar is co-creatie bij nodig.
Het proces is door leden, voor leden en met leden. Iedereen moet meepraten. Dan komt er een nieuw proces en dat wordt in november gepresenteerd op het congres. Er volgt een tijdlijn.
Ik heb mijn mooiste trui aangetrokken voor deze leuke dag.
We luisteren nu naar de begroting. We klappen nu voor volksvertegenwoordigers die een deel van hun vergoeding aan Volt afdragen.
Dit zijn de uitgaven.
Boeiend: bij vragen en opmerkingen wordt continu naar 'de break-out rooms' verwezen. [Zo krijg je dus geen plenaire discussie].
Er is ook een tweede slide met uitgaven maar het bestuurslid klikt die steeds weg. Juridische kosten staan er niet expliciet genoemd.
We horen nu dat Volt teruggaat van 33 naar 12 afdelingen. Die reorganisatie is gaande. [Er wordt elders gesproken over 14 afdelingen, provinciaal, twee in Noord-Holland en Zuid-Holland].
Nu het echte thema van de dag. Verantwoording van de kandidatencommissie. Hester IJgosse spreekt. De tweede co-lead is er niet, want hij is vandaag zeventig geworden. Er staat nog iemand. Er is nu een procesverantwoording. [dit kan op papier]
Een tweede vrouw 'wil ons meenemen in het proces' dat leidde tot de brief die de kandidatencommissie stuurde over de procedure [achtergrond in de twee stukken op mijn site die ik eerder linkte].
De Volt-waarden zijn in het gedrang gekomen, zegt de tweede vrouw. We krijgen nu een riedel dat kandidaten heel kwetsbaar zijn en daarom moet het proces integer en transparant zijn. De kwaliteit van de kandidaten is ontzettend goed [dat is betwistbaar, maar oké].
Het partijbestuur heeft op basis van de evaluaties van de individuele kandidaten [door de kandidatencommissie] een advieslijst gemaakt. Daar is de kandidatencommissie kritisch over. Die wilde geen advieslijst, al mag het wel.
Er is onvrede over het proces in de partij. De criteria zijn onbekend, de lijsttrekker mocht meepraten en schijn van willekeur. Er zijn moties opgesteld, er zijn sessies geweest. Echt inhoudelijk was de discussie niet. Het proces was dus niet oké.
Daarom heeft de kandidatencommissie een open brief geschreven. Ze gingen niet over één nacht ijs. Er moet een goede kandidatenlijst komen, 'daar hebben de Europese burgers recht op'. Nogmaals wordt benadrukt dat de kandidaten heel goed zijn.
Er moet een onafhankelijke evaluatie komen door een onafhankelijke werkgroep, niet namens het bestuur, want die mensen zaten in het proces. Applausje. Er moet een compact rapport komen.
De kandidatencommissie heeft geen vertrouwen in het selectieproces. Ze doen een stap terug tot de evaluatie is gedaan. Ze gaan meewerken aan de evaluatie. Dan komt er een nog beter Volt Nederland. Het moet constructief zijn.
Applaus voor Angela, de vrouw wiens naam ik aanvankelijk niet hoorde. IJgosse gaat nu verder. Ze gaat praten over het procesverslag.
Vrouw denkt dat er een mediator moet komen om het vertrouwen te herstellen. Ze zegt dat er weer een rapport komt. 'Dat rapport van Nilüfer was ook 200 pagina's en dat heeft niemand gelezen'.
IJgosse komt nu met allerlei procesmatige details en dankt de betrokkenen. 51 sollicitanten waren er, waarvan 13 vrouwen. Er is toen stevig geselecteerd, daar was kritiek op en dat is herzien.
35 sollicitanten zijn op gesprek gevraagd, 3 trokken zich terug, 24 zijn een tweede keer uitgenodigd. Er is voor 25 mensen een positieve voordracht gedaan. Een sollicitant is negatief geëvalueerd.
De kandidatencommissie heeft verwoordingen gebruikt voor de kandidaten als geschikt en zeer geschikt. Dat staat in de teksten. Achteraf kwamen er vragen over. 'Zeer geschikt' heeft de connotatie dat men de beste zijn.
Er was ook een tweede verwoording, maar die is niet opgepakt. Daarom is er verwarring ontstaan en je ziet daarom hoe goed je moet opletten hoe je iets zegt.
Vraag van de voorzitter van de Amsterdamse kandidatencommissie [oud-D66-raadslid @Meltem__Kaya]. Ze wil reflectie dat sommige kandidaten 'topkandidaat' zijn genoemd. Dat is schimmig.
Sommige mensen zijn topkandidaat genoemd die aanvankelijk niet op gesprek zijn geweest. Kaya wil daarnaast graag meer focus op de inhoud in plaats van intern gedoe. Applaus.
Er is maar een soort kandidaat, zegt IJgosse: geschikt-ongeschikt. De adviesteksten zijn er juist om de leden inzicht te geven in wat hun bevindingen zijn en wie ze bovengemiddeld vinden. Daar zijn bewoordingen voor gebruikt.
Daarop is gereflecteerd. Het heeft tot verwarring geleid. IJgosse begint nu een heel verhaal over hoe je kunt twijfelen over kandidaten. De stoelen voor mij zijn inmiddels leeg.
Vrouw in de zaal zegt dat het idee dat de evaluatie gaat over integriteit suggestief is. Het moet gaan over proces en dan komen eventuele problemen vanzelf boven. Applaus. Dat bedoelde de commissie, de integriteit van het proces, horen we.
Nu Reinier van Lanschot [lijsttrekker EP] en Ilca Italiener [bestuurslid] over het electoral program. We horen ze herinneringen ophalen over zes jaar geleden bij de Amsterdam Declaratoir [toenmalig programma]. [rara is er personele vernieuwing?]
We gaan horen waar Volt mee gaat doen. [Dat hoorden we in Parijs, bij Volt Europa niet, dat was wel veelzeggend].
Het nieuwe programma heet 'the moonshot programme'. Er zijn tien prioriteiten vastgesteld op Europees niveau. Er is een beleidsteam geweest dat de boel uitwerkte. Het programma is 147 pagina's. Dat is te veel en toen kwam er een schrijfteam.
Er is nu een 'electoral campaign programme'. Dat gaat in het Engels want Volt-leden gaan ook in het buitenland campagne voeren, over en weer. Drie hoofdpunten: een democratisch verenigd Europa, een klimaatneutrale, innovatieve economie en een rechtvaardig Europa.
Volt gaat meedoen in Nederland, Duitsland, Tsjechië, Zweden, Griekenland, Spanje, Portugal, Italië, Malta, Bulgarije en Cyprus. In andere landen is het niet zeker. We krijgen nu Ines uit Portugal te zien. Ze heeft een boodschap.
Eigenlijk zegt Ines dat Volt in Portugal volstrekt onbekend is. [Een raadslid verkozen in Portugal, verder niemand, ex-voorzitter weggelopen na inhoudelijke kritiel op de koers]. Ines wil dat we doneren aan Volt Portugal.
Er komt nu een QR-code in beeld. Van Lanschot heeft een foto van Volt-posters in Lissabon gezien. Een ander land is Slowakije. Dat team bestond uit 3-4 mensen vorig jaar. Het team is aan het groeien. Er zijn 11.000 handtekeningen ingediend.
Lucia Klestincova is de lijsttrekker. We horen nu dat er in Duitsland vier 'lead candidates' zijn. Ze denken vier zetels te halen. Italianen: 'dat is ambitieus maar zeker realistisch'. Er volgen nu strategische redenen waarom er ruimte is voor Volt.
We zien nu Rayna Stamboliyska en Sven Franck die lijsttrekkers zijn in Frankrijk. De kosten om mee te doen zijn een miljoen. Daarom is het onzeker of Volt hier mee gaat doen. Daarom gaat Volt meedoen in een coalitie van vier partijen. [heeft Volt slechte ervaringen mee]
Van Lanschot zegt nu dat er een parlementariër in Cyprus is overgestapt naar Volt. Ze scoren nu al twee procent. Dat is een basis. In Cyprus heb je zestien procent nodig om in het Europees Parlement te komen.
Nu is de koffiepauze. Het bestuur verantwoordt zich nu. Er lopen nu heel veel mensen weg. Rob Keijsers en Denise Filippo op het podium. Ze zijn trots op de lijst. De leden wilden een advieslijst, daarom heeft het bestuur die gemaakt [waar nu kritiek op is].
Keijsers zegt dat er kritiek is op de tool waarmee je kunt stemmen. Keijsers vindt dat terecht. Dat leidt ertoe dat mensen de advieslijst maar volgen. Toen heeft Volt daar wat aan gedaan. Het is aangepast.
Filippo denkt dat er leden zijn die een advies wilden. Keijsers denkt het ook. Er was ook veel positief commentaar. Men was bang dat de lijst niet divers genoeg was. Toen heeft het bestuur deze lijst gemaakt.
Keijsers denkt dat het een pressure cooker was. Je wilt meer tijd hebben. De kritiek nemen ze echt ter harte. Ze hebben erg gereflecteerd erop. Filippo knikt en Keijsers zegt het nog eens.
Vrouw vindt de tijdslijn voor de evaluatie nogal lang. In november is het af. Er kunnen tussentijds weleens nieuwe verkiezingen zijn. Filippo vindt het een goede planning.
Tweede Kamerkandidaat De Boer denkt dat er veel te verbeteren valt. We kunnen er lang over praten. Hij prijst de reflectie. Dat is een prettig geluid om te horen. Het moet niet te lang hierover gaan want het is zo druk.
Eigenlijk zegt deze meneer: laten we het er niet meer over hebben. De zaal klapt. [waarom dan al die procedures nog?]
Man zegt nu tegen de zaal dat hij vertrouwen heeft in het bestuur. Applaus. Statenlid Gelderland - Theune - vraagt waarom de kandidatencommissie geen advieslijst mocht maken. Keijsers: de kandidatencommissie toets competenties en integriteit. Is iemand goed genoeg?
Keijsers kletst nu over 'een gremium waar het bestuur dan een rol bij speelt'.
Lid zegt dat er niet voldoende verantwoording is van de advieslijst. Waarom gaat we hiermee door? Keijsers heeft zich suf gereflecteerd. Een deel van Volt is hier heel vocaal over, maar anderen willen dit juist wel. Er is 'een kleine zeer vocale groep' met kritiek.
Dit was de verantwoording. Nu tijd voor koffie, zeg ik dan. De kandidaten gaan zich presenteren. @hannekekeultjes blijft aandachtig luisteren, in haar eentje. U hoort het wel als er iets opvallends gebeurt.
Interessante gesprekken over de ellende van de kandidaatstelling.
De lunch is vegan.
Er zijn echt veel te veel broodjes. Soms beetje vreemde smaken.
Er zijn echt schandalig veel broodjes over. Misschien wel de helft ofzo.
Ik wilde u de Twitter-snelheid van eerder vanochtend niet aandoen. Maar al pratende veel geleerd hoe slecht het kandidaatstellingsproces hier verliep. U leest het nog.
Nu weg want zometeen BVNL-nieuwjaarsborrel in Amersfoort. Tot later. #eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bij #Volt. Kennismaken met kandidaten voor het Europees Parlement. In het partijkantoor. #draad #erbij #live
Er zijn in totaal drie van deze avonden. Gisteren was de eerste, vandaag de tweede, morgen de laatste. Je kunt ook kijken vanaf de stream. Gisteren schijnen de belangrijkste kandidaten te zijn geweest.
Er is hier iemand die drie keer langs wil komen. Echte fanatici bij Volt. Maar morgen moet ze iets anders doen.