سارینا اسماعیلزاده (۱۱ تیر ۱۳۸۵ – ۳۰ شهریور ۱۴۰۱) دختر ۱۶ ساله و یوتیوبر ایرانی اهل مهرشهر کرج بود که در جریان خیزش ۱۴۰۱ ایران در ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ به سرش کشته شد.
سارینا اسماعیلزاده نوجوان ۱۶ ساله و دانشآموز مدرسهٔ فرزانگان در کرج بود. سارینا، پدرش را در سال ۱۳۹۲ از دست داده بود و با برادر و مادرش که دچار تومور مغزی است زندگی میکرد.
سارینا، نوجوانی که براساس ویدئوهایی که در کانال خود در یوتیوب منتشر کرده بود، دغدغه اجتماعی داشت، مخالف حجاب اجباری و به دنبال آزادی بود.
در یکی از آنها میگوید: «نوجوان ایرانی دیگر نوجوان ۲۰ سال پیش نیست. از اوضاع جهان باخبر است و از خودش میپرسد چه چیزی کمتر از نوجوان آمریکایی دارد تا دغدغههایشان اینقدر متفاوت باشد.»
سارینا علاوه بر کانال یوتیوب چند کانال تلگرامی داشت. او روز قبل از کشته شدنش در کانال تلگرامی خود نوشته بود «وطنم بوی غربت میده.»
او نیاز داشت؛ به نفس کشیدن. به دست رو هم گذاشتن. او نیاز داشت به ترس به بودنهای بیبهانه او در مردابِ رویاگوناش زندگی را تقلا میکرد او نیاز داشت به زیستن نیاز داشت که وجود داشته باشد پس دستش را دراز کرد
دراز کرد نمیدانست به چه امیدی فقط میخواست که قدمی بردارد او یادش رفته بود که در مرداب است
لجن
نزول
تعفن
انزجار
نفرت
غم
فریادی که دهان ندارد چشمانی که سو ندارد آسمانی که رنگ ندارد پاییزی که باران نداردو پایانی که پایان ندارد…— سارینا، کانال شخصی
پیکر سارینا اسماعیلزاده در بهشت سکینه به صورت شسته و کفنپیچ تحویل خانواده او دادهاند و تنها هنگام خاکسپاری، مادر او صورتش را دیدهاست. گفته شدهاست که او در یک قبر دو طبقه در کنار پدرش در بهشت سکینه کرج به خاک سپرده شدهاست.
عارف اسماعیلزاده، پدر سارینا در سال ۱۳۹۲ فوت کرده و او با مادرش که به شدت بیمار است و مدتها با تومور مغزی درگیر بوده و همچنین برادرش در کرج زندگی میکرد.
خبرگزاری میزان، به نقل از حسین فاضلی هریکندی، رئیس دادگستری البرز نوشته است که در گزارش پزشکی قانونی؛ علت فوت، شوک ناشی از ضربه به دنبال صدمات و شکستگیهای متعدد و خونریزی به واسطه سقوط از ارتفاع بوده است.
سارینا اسماعیلزاده به دلیل سن کم و علاقهمندیهایش به مسائل اجتماعی و سیاسی، فعالیتهای سیاسی خاصی داشت که بیشتر از طریق پلتفرمهای آنلاین و شبکههای اجتماعی انجام میشد. در اینجا برخی از فعالیتهای سیاسی او را بررسی میکنیم:
یوتیوب و تلگرام: سارینا از طریق کانالهای یوتیوب و تلگرام خود به انتشار ویدئوهایی پرداخت که در آنها به مسائل اجتماعی، به ویژه حقوق زنان، آزادی بیان، و مخالفت با حجاب اجباری میپرداخت. او در این ویدئوها از تجربیات شخصی خود، مشکلات نوجوانان در ایران، و دغدغههای اجتماعی و سیاسی صحبت میکرد.
مخالفت با حجاب اجباری: سارینا به عنوان یکی از صداهای جوان در مخالفت با قوانین حجاب اجباری در ایران شناخته شد. او بر این باور بود که زنان باید در انتخاب پوشش خود آزاد باشند و این موضوع را در محتوای تولیدی خود و در گفتگوهای آنلاین به شدت پیگیری میکرد.
حضور در اعتراضات: سارینا در اعتراضات سراسری مهر ماه ۱۴۰۱ ایران که پس از مرگ مهسا امینی آغاز شد، شرکت داشت. این حضور از طریق ویدئوها و تصاویری که بعداً منتشر شد، مستند شده است. او به عنوان بخشی از نسل جوانی که برای آزادی و حقوق بیشتر مبارزه میکرد، نمادین شد.
نماد مقاومت: پس از مرگش، سارینا به نمادی از مقاومت علیه سرکوب و بیعدالتی تبدیل شد. تصاویر و ویدئوهای او به عنوان نمادی از مبارزه برای آزادی و حقوق بشر در اعتراضات بعدی و در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد. او به یکی از چهرههای برجسته جنبش #زن_زندگی_آزادی تبدیل شد.
تأثیر پس از مرگ: مرگ سارینا در جریان اعتراضات، باعث شد که توجه بینالمللی به مسائل حقوق بشر در ایران جلب شود و بحثهایی درباره آزادی بیان، حقوق زنان، و خشونت علیه معترضان در سطح جهانی ایجاد کند.
سارینا اسماعیلزاده از طریق فعالیتهای آنلاین و شرکت در اعتراضات، به شکلی غیرمستقیم در صحنه سیاسی ایران تأثیرگذار بود و پس از مرگش به نمادی از مقاومت و تلاش برای آزادی تبدیل شد.
وقتی اسیر کفتارها بود با شجاعت گفت؛ دوست ندارم برام قرآن بخونند!
قهرمانان ما کسانی مثل مجیدرضا هستند و قهرمانان شما کسانی مثل یحیی سنوار تروریست که کل عمرش در حال فرار بود. اره، ما با شما خیلی فرق داریم...
می خواهم براتون یکم قصه تعریف کنم، بامن همراه باشید.
۱. من دختر ♥️ قلبی برنامه نویس هستم. در خانواده ای مذهبی-سیاسی چشم به جهان گشودم.
مثل همه هم دوره ای های خودم از ظلم و ستم و تبعیض این حکومت مستبد خسته شدم.
۲. دو سال پیش، موقع انقلاب #مهسا_امينی تصمیم گرفتم که یک اکانت توییر بسازم که جنایت ها این حکومت #کودک_کش را پخش کنم.
۳. بعد از یک مدت فهمیدم که اگر راهای دسترسی به #اینترنت_آزاد را یاد بدهم، مردم به اطلاعات بیشتر دسترسی پیدا کنند و ظلم که اساسش بر نادانی و جهل مردم هست، قدرتش رو از دست خواهد داد.
شاید عجیب باشه ولی یه بررسی انجام دادم در مورد اینکه چرا با اینکه حقوق حجاب بان ها و سایبری نویسان عادی در حدود ۸ تا ۱۰ میلیون هست و رضایت لازم هم از شغلشان را ندارند ولی کارشان رو ادامه می دهند.
۱. تله موش مالی : یک موش رو تصور کنید که در یک چرخ دوار به دنبال پنیری هست که هیچ وقت قرار نیست بهش برسه.
این تله عموما به عنوان مصرف گرایی در سرمایه داری مطرح میشه ولی الان ج.ا هم الان از همین الگو داره استفاده می کند.
۲. دقت کرده باشید، تمام پلتفرم های بزرگ فروش قسطی رو آغاز کردند : دیجی کالا، اسنپ، ...
و تمام بیلبورد ها شهر پر از تابلو های فروش قسطی هست.